Graviditet efter IVF

Anonim

Slutligen, efter behandling med IVF, är du gravid. grattis! Här är vad som ska förväntas under de tidiga stadierna av en IVF-graviditet.

IVF-graviditetstest

När kan du ta ett graviditetstest under en IVF-behandlingscykel? Din läkare kommer sannolikt att planera ett blodprov 10 till 14 dagar efter ägghämtningen. Blodtestet kommer att detektera och mäta hormonet hCG, "graviditetshormonet".

Du bör inte ta ett tidigt hemma-graviditetstest under IVF-behandling. Att ta flera tidiga graviditetstest är en dålig vana som många fertilitetsutmanade kvinnor kämpar med, och det är en du borde försöka ditt bästa för att motstå om du får fertilitetsbehandlingar. Anledningen är att en av de fertilitetsmedicin som används är hormonet hCG. Om du tar ett graviditetstest dagen efter att du fått denna injektion kan du få ett positivt graviditetstest, inte för att du är gravid, men för att provet tar upp hormonerna från fertilitetsbehandlingen.

Om du vill ta ett hemma-graviditetstest under IVF, var noga med att vänta en hel två veckor efter ägghämtningen.

Fortsatt Progesteron Support

Behandling är inte över det ögonblick du får ett positivt graviditetstestresultat. Din läkare kan hålla dig på progesteronhormonstöd. Hur länge han fortsätter behandlingen med progesteron kommer att vara beroende av din speciella situation.

Om du tar progesteron i olja genom injektioner kan du kanske byta till vaginala suppositorier eller gel. Fråga din läkare om dina alternativ.

Fortsatta blodprov för övervakning

Din fertilitetsläkare kommer också sannolikt att fortsätta kontrollera dina hormonnivåer i minst några veckor efter ett positivt graviditetstest. Det finns några anledningar till detta:

  • att leta efter stigande hCG-hormonnivåer (graviditetshormoner), för att säkerställa att graviditeten är hälsosam och att se upp för mycket höga nivåer (vilket kan indikera en multipelgraviditet)
  • att övervaka östrogenhalten, speciellt om symptom på ovarie hyperstimuleringssyndrom (OHSS) är närvarande
  • att övervaka progesteronnivåer

Få bra nyheter: Känsla upphetsad - men också rädd

Du har sannolikt försökt bli gravid i åratal. Du kan ha ens gått igenom många cykler av fertilitetsbehandlingar. Slutligen har du uppnått en graviditet. Du är sannolikt väldigt upphetsad och glad. Men du kan också känna dig orolig. Du kan till och med undra om det verkligen händer. Om du har vänner som fortfarande försöker bli gravid, kan du uppleva någon överlevandes skuld. Allt detta är helt normalt.

Att känna sig nervös och inte för hoppfull om graviditeten är förståelig. Om du tidigare har haft missfall, är detta särskilt sant. Känn dig inte skyldig att känna hur du gör det. Försök hitta någon, vare sig en vän eller en terapeut, att prata med dina känslor. Det kommer att hjälpa.

Kvinnor som har upplevt infertilitet riskerar att utveckla graviditet och postpartum depression. Ju tidigare du pratar med någon, desto mer sannolikt är det att du mår bättre.

Känner osäker på när man ska berätta för människor

Detta är ett stort ögonblick! Du kanske eller kanske inte är redo att dela nyheten med världen.

Om du har delat din behandlingsframsteg med vänner och familj, speciellt om du har delat detaljer om den här cykeln, kan du förväntas berätta för dem tidigare än senare. Om de visste när du hade din embryoöverföring, kommer de naturligtvis att vilja veta om cykeln fungerade!

Men för dem som inte var i slingan kan du välja att vänta.

När ska du berätta? När ser du din hCG-fördubbling? Efter ultraljudsbekräftelse? När du ser hjärtslaget? Efter första trimestern? Det är helt upp till dig. Det finns inget rätt eller fel svar.

Ultraljud Uppföljning

Innan du frisätter dig till en vanlig förlossningsvårdare, kommer din fertilitetsläkare sannolikt att beställa en ultraljud eller två under tidig graviditet. Detta är främst att kontrollera om en graviditet är gravid.

Beroende på vilken vecka ultraljuden äger rum, kan du till och med få se babyens hjärtslag.

Om du är gravid med tvillingar, när kan du ta reda på det? Den första ultraljudet kan vara för tidigt att verkligen veta. Vid din andra (och absolut av din tredje), bör du ta reda på om du förväntar dig en eller flera än en.

Om du har OHSS, tar det tid att känna sig bättre

Om du, tyvärr, utvecklat ett fall av ovarie hyperstimuleringssyndrom under behandlingen, kan dina symtom varar i flera veckor. De kan till och med bli värre. Var noga med att hålla kontakt med din läkare.

Låt din läkare känna till eventuella försämrade symtom på ovarie hyperstimuleringssyndrom genast . OHSS kan vara farligt och livshotande om det lämnas obehandlat.

Ovarie Hyperstimulationssyndrom

Släpp till en vanlig obstetriker

Vanligtvis hanteras en IVF-graviditet av en regelbunden förlossningspersonal (OB) och inte en högriskförlossare. Din fertilitetsläkare kommer att överföra dig över till det vanliga OB vid ungefär 8 veckors betyg.

Du kan vara glada att se en "vanlig" läkare-äntligen! Du kan också känna dig nervös. Det kan vara ganska chock att gå från den intensiva övervakningen av IVF till de mer avslappnade, en gång i månaden besök av en vanlig OB / GYN. Tveka inte att prata med din läkare.

Om en extra ultraljud skulle hjälpa till att lugna nerverna, fortsätt och fråga. Din läkare vet hur mycket du har gått igenom för att bli gravid. Känsla nervös är helt normal och förståelig.

Graviditetsrisker efter IVF

Graviditet efter IVF-uppfattningen är förknippad med vissa ökade risker och komplikationer. Dessa risker verkar inte vara direkt orsakade av användningen av fertilitetsbehandling. I stället är de mer sannolikt förknippade med den ursprungliga anledningen IVF var nödvändig i första hand-infertilitet eller avancerad ålder.

Vissa graviditetsrisker och komplikationer som är högre efter IVF-uppfattningen inkluderar ...

  • Graviditetsrelaterad hypertension
  • Gestationsdiabetes
  • preeklampsi
  • Onormal blödning
  • Intrauterin tillväxtrestriktion (IUGR)
  • För tidigt arbete (även med en singleton graviditet)
  • Medfödda defekter

Graviditet efter IVF är också mer sannolikt att kräva induktion av arbetskraft och har högre risk för kejsarsnitt.

Prenatal vård är alltid viktigt, men det är särskilt viktigt efter IVF att förhoppningsvis fånga dessa komplikationer tidigt och behandla (eller förebygga) dem så snart som möjligt.

Populära Inlägg

Läs Mer