Möjliga betydelser av en hög hCG-nivå i graviditeten

Anonim

Om din läkare har noterat att din hCG-nivå är hög under graviditeten kan det bero på en rad olika faktorer. Under graviditeten producerar din kropp hormonet humant choriongonadotropin (hCG). Det kan detekteras av din läkare via ett blodprov ungefär 11 dagar efter befruktningen och via ett urintest ungefär 12-14 dagar efter befruktningen. Nivån av detta hormon når vanligen sin topp mellan andra och tredje månadens graviditet och faller sedan.

Vad orsakar hCG-nivåer att öka

Att bestämma vad som exakt utgör en "hög" hCG-nivå kan vara svår eftersom det normala intervallet av hCG-nivåer i tidig graviditet är bred, och hCG-nivåerna kan stiga och falla i olika hastigheter. Beroende på hur långt du befinner dig i graviditeten finns det allmänna riktlinjer som läkare använder.

En hög hCG-nivå kan indikera några olika saker, varav de flesta inte berör. Det kan innebära att beräkningen av ditt graviditetsdatum är felaktigt och att du är längre än vad du tidigare trodde. Det kan också indikera att du har mer än ett barn, t.ex. tvillingar eller tripletter. Om du tar fertilitetsdroger, ökar dina hCG-nivåer också. Det kan inte betyda någonting alls - vissa kvinnor har en hög hCG-nivå och fortsätter med en normal graviditet och har en enda, frisk baby.

Mindre vanliga kan höga hCG-nivåer indikera en signifikant komplikation med din graviditet - nämligen en molär graviditet.

Om Molar Graviditeter

En molär graviditet är en sällsynt abnormitet som uppträder hos en av varje 1000 graviditeter. Molära graviditeter tros bero på ett genetiskt misstag i den befruktade spermierna eller ägget, vilket gör att cellerna som normalt skulle utvecklas till ett foster att växa till en icke-cancerös massa istället. Som ett resultat är det ingen livskraftig graviditet.

Om du har en molär graviditet, kommer din läkare oftast att kunna bestämma att graviditeten inte är livskraftig efter 12 veckor när det inte finns någon fostrets rörelse eller hjärtton. En sonogram och bäckenprov kommer att bekräfta en diagnos.

Du kan uppleva högt blodtryck, intensiv illamående eller kräkningar, anemi, hypertyreoidism, snabb livmodertillväxt, preeklampsi, äggstockscystor, tumörens passage genom vagina och vaginal spotting eller blödning som är mörkbrun eller ljusröd.

Du kan missuppfatta den molära graviditeten naturligt eller det kan behöva avlägsnas genom ett förfarande som kallas dilatation och curettage (D & C). Under en D & C kommer din läkare att dilatera din livmoderhals och skrapa de onormala cellerna från livmodern.

Efter en molär graviditet måste du kanske vänta sex månader till ett år för att bli gravid igen. Ibland, efter att den molära vävnaden har tagits bort, kan den fortsätta växa och orsaka komplikationer, såsom vaginal blödning och till och med en sällsynt cancerform. Om du har haft en molar graviditet kommer din läkare troligen att fortsätta att övervaka dig. Kemoterapi eller hysterektomi kan också användas för att behandla ytterligare komplikationer.

Molar Graviditet Orsaker, Symptom och Behandling

Ett ord från Verywell

Om du upplever några ovanliga symtom under graviditeten eller om din läkare är oroad över dina hCG-nivåer, kan han eller hon ompröva din hCG-nivå om två eller tre dagar för att se om den har förändrats. Det är troligt att din läkare kommer att använda flera medicinska verktyg - som ett sonogram och en bäckenprov - förutom att övervaka din hCG-nivå för att få en bredare bild av graviditeten och din hälsa.

Populära Inlägg

Läs Mer