Möjliga orsaker till onormala perioder

Anonim

Du vet din period. Du vet när du ska förvänta dig det och hur man beräknar antalet kuddar eller tamponger du behöver. Du vet förmodligen vad du kan komma undan med att ha på sig kläder, baserat på ditt flöde. Det är troligt att du skulle veta om din period var onormal på något sätt.

Medan en onormal period kan vara normal att ha en gång i taget är det utan tvekan stressigt. Förstå vad som kan hända i din kropp för att orsaka oegentligheter kan hjälpa till.

Vad är en onormal cykel?

En period som är onormal är en som på något sätt skiljer sig från en typisk normal period, men det kan innebära olika saker.

En normal menstruationscykel varar mellan 21 och 35 dagar. Du kan få spotting, blödning eller en kombination i tre till sju dagar, i genomsnitt.

Dina cykler ser oftast mycket ut. Om du normalt har perioder med tre dygns spotting och två dagars blödning, kan en onormal period bara vara två dagar av spotting och ingen blödning.

I en onormal cykel kan din period vara längre eller kortare eller kan komma tidigare eller senare än förväntat. Det kan vara annorlunda i flödesmängden. Du kan också upptäcka att den stannar och startar, även om den totalt sett håller samma antal dagar. Du kan få blödning mellan dina perioder när du normalt inte förväntar dig blödning. Du kanske har mer kramper än vad du normalt har för din cykel. I grund och botten är allt som inte är vad du kan förvänta sig onormalt och bör ses.

orsaker

Det finns ett antal saker som gör att din period ska vara annorlunda, varav många är enkla förändringar i din dagliga rutin. Håll dessa orsaker i åtanke så att du kan ägna närmare uppmärksamhet åt dem när du försöker hitta en anledning till din onormala period.

  • Stress: Stress kan orsaka alla slags kaos på din kropp. Stresshormonerna kan orsaka att din cykel försenas eller till och med slutar. Många kvinnor märker att när de upplever stor stress, oavsett orsak, vare sig det är slutliga prov, rörelse, en död i familjen eller ekonomiska svårigheter - de har perioder som inte är normala i tid och längd. I vissa fall kan de till och med hoppa över en period.
  • Ökad eller minskad motion: Regelbunden motion är ett bra sätt att hålla sig i form och det är nyckeln till att ha en hälsosam kropp. Ibland kan man börja med en ny, intensiv träningsrutin, så att dina perioder försenas eller hoppas över. Detta är särskilt sant om det åtföljs av en stor eller snabb viktminskning, eftersom en normal period är knuten till att ha en viss kroppsfett.
  • Byte av sömnmönster: Din sömnmönster förändrar din cykel. När du har ett sömnmönsterstörning - säg att du går från arbetsdagar till arbetande nätter - dina hormoner förändras. Detta i sig kan vara tillräckligt för att störa dina cykler. Även om det inte går länge, om du hittar en stabil rutin kan det vara ett pågående problem när du har ett schema som ofta blandar dina dagar och nätter.
  • Nya mediciner: Allt du tar har potential att avbryta din cykel. Detta gäller särskilt mediciner som förändrar dina hormoner på något sätt, till exempel, födelsekontroll. Även om detta kan verka självklart, tycker många människor inte om detta eftersom de tar mediciner av andra orsaker än födelsekontroll. Ibland tar det bara en liten stund för kroppen att räkna ut saker innan man hittar sin nya normala. Kanske var det ett läkemedel som hjälpte till att lindra ett problem som orsakade att din period var onormal och nu när den regleras, känns förändringen onormal. Det är här bra kommunikation med din läkare eller barnmorska är till hjälp.
  • Sjuka: När du inte är frisk kan din kropp bete sig på olika sätt. Om du till exempel har sköldkörtelsjukdom, kanske dina hormoner inte fungerar effektivt, vilket skulle få dina cykler att vara onormala. Att få detta tillstånd under kontroll och få dina sköldkörtelnivåer till normala kommer att hjälpa till att stabilisera dina perioder och låta dig komma in i ett normalt mönster.

När ska du se din läkare eller barnmorska

Det bästa är att ta ett graviditetstest om du tycker att din period var konstig. Om det är negativt, vänta på din nästa period. Om det är också konstigt, överväga att se din läkare eller barnmorska för en tentamen för att hjälpa till att komma till botten av orsaken till din onormala period.

Du bör ringa till din läkare eller barnmorska när som helst du har en fråga om din menstruationscykel. Detta är särskilt sant om du försöker bli gravid och märker att din cykellängd är kortare än 25 dagar.

Du kan också vilja söka råd om du har oregelbundna cykellängder, eller om du är under 35 år och har försökt att bli gravid i över ett år. Om du är över 35 är rekommendationen att du väntar inte mer än sex månader.

Diagnos

Din läkare börjar med en omfattande medicinsk historia som innehåller information om dina menstruationscykler, inklusive när du började ha perioder. Hon kommer att använda denna information för att överväga vilka test som ska göras. Test kan ta flera olika former men börjar ofta med blodarbete för att mäta dina hormoner och diagnostisera tillstånd som sköldkörtelsjukdom.

Du kan också ha en vaginal examen. Detta kommer att inkludera swabs för att testa för infektioner som kan förändra dina cykler, samt att identifiera allt som pågår strukturellt. Din läkare kan beställa en vaginal ultraljud. Detta kommer att skärpa för cystor eller fibroids i livmodern eller på dina äggstockar.

Du kan också bli ombedd att ha en endometrialbiopsi. Det är här ett litet prov tas från kalkningen i livmodern. Det är bara lite mer obekväma än en vanlig bäckenprov.

Graviditet och onormala perioder

För många kvinnor är graviditet uppenbart som orsaken till en onormal period. Även om det verkligen är en möjlighet, kan det inte vara det mest troliga scenariot för dig baserat på ditt sexliv och användning av preventivmedel.

Till exempel, en kvinna som har tagit sina p-piller regelbundet och inte har missat några dagar, eller inte haft en förändring av läkemedlet som skulle ändra hennes födelsekontrollstatus, kan fortfarande ha en period som är ljusare eller kortare. Den onormala perioden är mer sannolikt bara ett resultat av mindre uppbyggnad i hennes endometrium (livmoderfoder). Graviditet kan vara ett alternativ, men det är inte det mest troliga alternativet.

Vaginal blödning vid graviditet

Vissa gravida kvinnor upplever blödning och tycker att det är deras period, men det är inte alltid fallet. Till exempel kan blödningen vara implanteringsblödning, som inträffar runt den tid då det befruktade ägget gräver in i ditt endometrium. Det kan se ut som att spotta och förvirra någon att tro att de hade en väldigt lätt period tills en andra missad period föreslår graviditet.

En kvinna kan också blöda under graviditeten eftersom det händer något. Det här kan vara en hormonproblem eller övergående missfall som kräver att du sköter vård från en läkare eller barnmorska.

Ett ord från Verywell

Spåra din period är ett utmärkt sätt att identifiera när din period är längre eller kortare, din blödning är tyngre eller lättare, eller om du hoppar över perioder helt och hållet. Det här är tecken på att du kan ha en onormal period. Att arbeta med din läkare kan snabbt provas för onormala perioder och hitta en behandling som hjälper till att få din period tillbaka på rätt spår.

Populära Inlägg

Läs Mer