Positiv plagiocefali förebyggande och behandling

Anonim

American Academy of Pediatrics "Back to Sleep" -kampanjen, där barn sätts i vila på ryggen, har dramatiskt minskat antalet SIDS-dödsfall sedan det påbörjades. Tyvärr har en konsekvens av denna ökning varit ökningen i fall av plagiocefali eller spädbarn med plana huvuden.

Diagnos

Det är inte svårt att diagnostisera eller känna igen ett barn med positionell plagiocefali, som också kallas bakre eller deformationell plagiocefali och brukar först noteras när ett barn är ungefär 2 till 3 månader gammalt.

Dessa barn kommer att ha planering på ena sidan av huvudets baksida och till skillnad från craniosynostos kommer de också att ha en kompensatorisk utbuktning eller bossning på pannan på samma sida av huvudet. Deras öra kommer också sannolikt att skjutas framåt på den där sidan av huvudet. Tänk på att det är lättast att se alla dessa förändringar när man tittar på ett barns huvud ovanifrån.

Även om det vanligtvis inte är nödvändigt kan ytterligare test utföras om diagnosen inte är klar, speciellt om din barnläkare misstänker lambdoidsynostos, en form av kraniosynostos. Denna testning kan innefatta en skalle röntgen eller ett huvud CT, vilket är bättre än en vanlig röntgen för att detektera om suturerna i skallen fortfarande är öppna och att utesluta lambdoidsynostos.

Förebyggande

Eftersom posterior plagiocephaly orsakas av att det finns för mycket tryck på en del av ditt barns huvud, kan du ofta förhindra att det uppstår genom att växla mellan de positioner som ditt spädbarn stannar i. Det betyder inte att du ska sluta sätta ditt barn till sova på ryggen, men du kan byta ut ditt barns huvudposition som han vanligtvis sover med.

Spendera mer tid på magen (benägen position) i mage tid när ditt barn är vaken och övervakas är också en bra idé. Och försök att undvika att låta ditt barn spendera mycket tid i samma position på ryggen när de är vakna. Det kan innebära att du inte lämnar ditt barn i bilsäten när du inte är i bil- och studsstolar under långa perioder. En spädbarnsslinga eller ett omslag kan vara ett bättre alternativ, eftersom de lägger mindre tryck på ditt barns huvud, eller använder en stationär vandrare när ditt barn är tillräckligt gammal för att sitta i ett.

Dessa förebyggande åtgärder kan vara särskilt viktiga för spädbarn med högre risk för positionsplagiocefali, inklusive preemier, multiplar och spädbarn med dålig muskelton.

När ska du börja? Vanligtvis under den nyfödda perioden, när en spädbarns skalle är maximalt deformerbar.

Behandling

Först är behandlingen av bakre plagiocefalien densamma som de förebyggande åtgärder som redan diskuterats och inkluderar åtgärder för att hålla ditt barn av den del av huvudet som redan är utplattat. Magstid, växlande huvudposition medan du sover på ryggen och spenderar minimal tid på ryggen medan den är vaken kan hjälpa de flesta barn med plana huvuden.

Förbättring sker vanligen över en 2 till 3 månadersperiod. Om du inte ser förbättring eller missbildningen fortsätter att förvärras, kommer ditt barn sannolikt att behöva utvärdera en pediatrisk kraniofacial kirurg eller en pediatrisk neurokirurg. Även om kirurgi är sällan behövs, kan specialisten rekommendera att en skalleformad hjälm eller ett band används.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt spädbarn med torticollis, eftersom de ofta också behöver nackövningar som en del av behandlingen. Dessa barn håller ofta sina huvuden i samma position och har problem med att vrida huvud och nacke. Halsövningar, kanske med hjälp av en barnläkare, kan hjälpa dessa barn.

Populära Inlägg

Läs Mer