En partnerguide till första trimestern

Anonim

Om din partner ska få ett barn, grattis! Detta kan vara en spännande och överväldigande tid, och förstå vad som händer under graviditeten kan hjälpa dig att förbereda sig för barnets ankomst. Det kan också hjälpa dig att stödja din signifikanta andra eftersom hon genomgår en mängd olika fysiska och känslomässiga förändringar.

Denna graviditetsguide för män hjälper dig att lära dig om de första 14 veckorna av graviditeten, kallad första trimestern. Det finns också information tillgänglig för dig när du når tredje trimestern.

Hur barn utvecklas under första trimestern

Under de första veckorna av graviditeten växer en kvinnas livmoder från storleken av en mandarin till den hos en liten melon. Fostret växer från en befruktad cell som är osynlig för blotta ögat till en igenkännlig form med utvecklingsfunktioner. Ansiktet är format med en väl utvecklad mun, näsa och ögon. Du kan se de yttre öronen. De interna organen är fullt formade, även om lungorna, leverna, njurarna och tarmarna måste fortsätta växa och mogna.

Vid den 14: e veckan är det uppenbart vilket kön barnet är och de yttre könsorganen växer och mognar.

Fysiska och emotionella förändringar för moderen

På detta stadium kan kvinnor börja visa en liten pooch, även om livmodern fortfarande är något liten. Många kvinnor lider också av morgonsjuka, vilket är något av en missnöje eftersom det kan hända hela dagen.

Kvinnor kan börja uppleva känslomässiga förändringar på grund av hormonfluktuationer. Vet att detta är normalt och låna ditt stöd för att hjälpa henne att komma igenom svåra perioder. God kommunikation mellan er båda är viktigt. Att ha en nära vän eller familjemedlem att prata med om några bekymmer eller bekymmer du kan ha kan vara en stor hjälp.

Prenatal Care, doktors besök och test

Graviditet är en tid för många doktorsbesök, test och väntan på resultat. En av dina primära roller under den här tiden är att ge stöd. Att delta i möten hjälper inte bara dig att lära dig mer om ditt barns tillväxt och utveckling utan också ge ditt partners stöd.

Ultraljudsskanningar låter dig se barnets utveckling. Det är ett fantastiskt ögonblick att se den lilla fostret för första gången. Denna och andra test kan hjälpa dig att bestämma din barns hälsa och om några avvikelser är närvarande.

Andra tester kan innefatta:

AFP : AFP är ett screeningstest för defekter i neuralröret. Det görs ofta i kombination med mätningen av andra markörer som tillsammans uppskattar risken för nedsatt syndrom.

Chorionic Villus Sampling (CVS) : Detta test, som letar efter genetiska störningar, görs mellan 10 och 12 veckor av graviditeten.

Amniocentes : Detta test kan hjälpa skärmen för genetiska abnormiteter och för fostrets lungmognad.

Test av glukostolerans : Det här enkla blodprovet ser ut om kvinnan har utvecklat en form av diabetes under graviditeten kallad graviditetsdiabetes.

Sex i första trimestern

Kön under de första 14 veckorna av graviditeten borde inte innebära några hälsoproblem såvida inte din partner har missfall. Du bör undvika kraftig penetration, var försiktig och kom ihåg att hennes bröst kan vara ömma eller smärtsamma.

Populära Inlägg

Läs Mer