Föräldraskap ett oppositionsbarn

Anonim

Det finns förmodligen tider när du känner att allt ditt barn säger är "nej!" Detta är vanligt bland småbarn och förskolor och det kan vara på ett visst ämne. Det spelar ingen roll om det är att klä sig eller gå och lägg dig, även något kul som att gå till lekplatsen. Någon av dessa kan leda till en envis, "nej!"

Denna trots kan komma ut som en skrik eller en viskning, till och med bara en kraftig huvudskaka. Det kan ändå vara frustrerande för föräldrarna. Det kan till och med lämna dig lite förvirrad och irriterad.

Föräldraskap ett oppositionellt barn - eller åtminstone en som är i envis fas - kan vara svårt, men det kan göras. Nyckeln är att ha tålamod och en vilja att prova en rad disciplintekniker, inklusive lite omvänd psykologi.

Varför barn säger "nej"

Den största anledningen till att förskolor säger "nej" är att de kan. Detta gäller särskilt för barn som är 3 och yngre. Att kunna säga "nej" till någonting sätter stor makt i sina händer. Ofta är deras vägran mindre om att inte vilja göra någonting, men mer om att utöva kontroll över en situation som de inte har kunnat göra tidigare.

När ditt barn blir äldre, säger "nej" kan det fortfarande vara ett sätt att styra sitt eget öde och fatta sina egna beslut. Tänk på det som ett sätt att förklara sitt självständighet, även om det de säger är nej till det de vill.

Så vad är en förälder att göra? När ett barn konsekvent säger "nej", utan någon riktig rim eller anledning, kan det vara mycket irriterande. Ta ett djupt andetag och veta det med lite strategi och ett nytt tillvägagångssätt, du kan både få igenom det här.

Kontrollera din egen ordförråd

Hur många gånger om dagen säger du ordet nej? Detta kan spegla om ditt barns användning. Det är inte att säga att du bör börja säga ja till ditt barns varje förfrågan. Tänk istället att använda olika fraser och ord när svaret är negativt.

Till exempel kan du försöka "Stopp!" eller "gör det inte". Det finns också gånger när det är bättre att förklara varför du fattade beslutet: "Vi har redan läst två historier, nu är det dags att gå och lägga oss. Vi kan läsa en annan i morgon, jag lovar."

Gör det inte ett ja eller nej förslag

I stället för att berätta förskolan om att det är dags att göra sig redo för sängen, fråga henne vad hon hellre skulle göra först, sätt på pyjamasna eller borsta tänderna. När det är dags att städa upp lekrummet, fråga om han skulle vilja börja plocka upp blocken eller bilarna först.

Genom att ge ett val val presenteras situationen positivt och ditt barn är mer sannolikt att vara kooperativt. Bara se till att de val du erbjuder är acceptabla för dig, oavsett vilket ditt barn väljer. Om du verkligen vill att ditt barn ska lägga på pyjamasna innan hon borstar tänderna, kom upp med en annan uppsättning alternativ för henne att välja mellan.

Ställ ditt barn som en hjälpare

Ofta säger ett barn nej för att de inte vill göra någonting - städa upp, mata hunden eller någon annan enkel hushållsarbete. Detta är det perfekta tillfället att överklaga till hennes önskan att behaga dig. Säg något som, "Det skulle göra mig så lycklig - och du skulle vara så stor hjälpare - om du kunde lägga dina kläder i hämnden. Tack!"

Försök att undvika en kamp

Om du redan känner att ditt barn kommer att avvisa vad du säger, kommer du naturligtvis att vara spänd att gå in i den. Försök att rama saker i ett positivt ljus istället och se hur det påverkar er båda.

Försök inte säga, "Vi kan inte gå till poolen tills du äter din lunch." Vänd det runt till, "Så snart du har avslutat din smörgås kan vi simma!" Genom att hålla det positivt kommer ditt barn att vara mer benägna att komma överens.

Visa empati

När du möter ett rum som är löst med leksaker eller ett roligt bad som ditt barn helt klart inte vill komma undan, försök att titta på det ur hans synvinkel. Genom att göra det kan du kanske förstå varför hans naturliga lutning skulle vara att reagera negativt på vad du säger.

Berätta för ditt barn att du känner igen hur han känner och ger sin resonemang på ett roligt sätt: "Jag kan förstå varför du inte vill komma ut ur ditt bad - vi har så kul att leka tillsammans! Men om du går ut nu vi kan ha ett mellanmål och läsa en historia innan vi går och lägger oss. "

Undvik måltidstest

För många familjer kan middagsbordet vara en källa till ångest. Oavsett hur trevligt maten du förberett kan vara, kan en kräsen äter lätt sätta en spjäll på allt.

Om ditt barn konsekvent säger nej till allt du tjänar, är det dags att hitta en ny strategi. Ett bra sätt att uppmuntra henne att prova något nytt är att alltid erbjuda det. Försök att inte anta att hon kommer att säga nej genast.

Om hon avvisar vad du serverar, erbjuda ett alternativ, men gör det samma mat varje gång. En kall icke-sugary spannmål kan vara en stor avskräckande, till exempel. Efter några måltider är det troligt att hon kommer bli trött på att äta samma sak och kanske villig att prova något nytt.

Ta det inte personligen. Ditt barn berättar inte nej för att han inte gillar dig. Som med de flesta förskolebeteenden handlar det här om honom, så försök att vara tålamod. När ditt barn mognar kommer han sannolikt att växa ut ur detta skede.

Om du fortfarande är orolig, prata med din barnläkare eller ditt barns förskollärare eller vårdgivare. De kan ha några idéer som kan hjälpa dig också.

När "Nej" inte är acceptabelt

Det finns tillfällen då det inte är ett alternativ att höra ordet "nej" från förskolan. Detta är särskilt sant när deras säkerhet är i fråga. Till exempel, om han inte vill hålla handen i parkeringsplatsen eller är på väg att röra något varmt, måste du säga "nej". Se till att ditt barn är säkert och förklara varför det är viktigt att han lyssnar på dig.

Du vill också se till att du är fast i din föräldraskap. Om ditt barn fortfarande säger nej, är det okej att utöva din auktoritet. "Jag vet att du inte är glad, men jag är din förälder och jag fattar besluten."

Ett ord från Verywell

Att bli konstant motstånd från din lilla kan vara frustrerande, men det är ofta en fas som blir bättre över tiden. Tänk på detta och försök några av de strategier som vi diskuterat. Du kan bli förvånad vilken av dem som ska arbeta med ditt barn.

Populära Inlägg

Läs Mer