Smärtor och sammandragningar efter födseln

Anonim

Om du har sammandragningar efter att ha födt, var inte panik! Din kropp vet vad den gör och dessa sammandragningar är inget som de sammandrag du upplevde under arbetet. Till skillnad från arbetskramper, hjälper dessa sammandragningar din livmoder att minska till sin ursprungliga storlek och förhindra att du blödar för mycket efter att ha fött. Om du inte har utvisat din placenta redan, kan dessa sammandrag hjälpa dig att göra det.

Efter smärtor och den nya moderens krympande livmoder

Medan många mödrar inte har hört talas om efter smärta, diskuterar de flesta förlossningsklasser dem. Afterpains är namnet på sammandragningar som uppträder efter arbete och leverans. Dessa sammandragningar signalerar processen för involution, processen i livmodern krymper tillbaka till sin pre-pregnancy storlek och form.

Varje kvinna upplever dessa sammandragningar efter att ha fött. Din livmoder spenderade de senaste nio månaderna växer nästan 25 gånger sin ursprungliga storlek. De sammandragningar du känner efter födseln hjälper det att krympa ner igen, men det kommer inte att vara så litet som det ursprungligen var.

Denna process sker relativt snabbt, ungefär fyra till sex veckor. Observera att du kan fortsätta att se gravid efter att ha fött, tills din livmoder återgår till sin normala storlek.

Andra gången mödrar och efter smärtor

Medan efter smärtor inte är anledning att oroa sig, kan de orsaka obehag och jämn smärta. Efterkänslor kan variera avsevärt från person till person. Om detta inte är din första baby, kan din smärta vara värre än du upplever under tidigare graviditeter.

Vissa säger att efterkänslorna ökar efter varje efterföljande bebis, men inte alla rapporterar detta för att vara sant. För smärta kan du använda komfortåtgärder som varma förpackningar (med din läkare godkännande), massan av fundus genom buken och vissa mediciner. Över disken fungerar medicinen bra för de flesta kvinnor.

Du kanske märker att dessa sammandragningar är de mest intensiva inom de första dagarna efter att de föddes. Du kan också märka dem mer när du är sjuksköterska eller ammar. Detta händer eftersom din livmoder är känslig för den oxytocin du släpper ut medan du ammar.

För att göra dig mer bekväm kan du försöka använda komfortåtgärder eller mediciner omedelbart före amning för att underlätta ditt obehag när du ammar. I grund och botten har allt som hjälpt dig under arbetet också fungerat under postpartumperioden, inklusive överklagande smärtstillande medel. Innan du tar några nya mediciner, se till att de är säkra att ta medan du ammar.

Var inte bekymrad om du inte känner efter smärtor. Inte varje mamma känner dem. Detta betyder inte att din livmoder inte läker eller krymper. Om du är orolig, kommer din livmoder inte att läka, fråga din postpartum sjuksköterska för att lära dig hur du känner livmodern. På så sätt kan du själv kontrollera sina framsteg. Om du har några speciella problem, var noga med att tala med din läkare eller barnmorska för råd.

Populära Inlägg

Läs Mer