Smärtsam gas under graviditeten

Anonim

Gas och uppblåsthet är vanliga obehag i graviditeten. De kan vara obekväma och till och med smärtsamma, orsakade av olika faktorer, inklusive hormoner och kost.

Här är vad du behöver veta om symptomen och orsakerna till smärtsam gas och uppblåsthet under graviditet och efter födseln, tillsammans med tips om hur man hittar lättnad och när man ska ringa till läkaren.

Vad det är

Alla får och skickar gas. Din kropp gör gas under matsmältningen, eftersom de naturliga bakterierna i magen och tarmarna bryter ner maten du äter. Men du tar också luft i din kropp genom att svälja den när du äter, dricker, skrattar, andas och pratar.

Ibland kan gas leda till uppblåsthet. Uppblåsthet är när magen svullnar och känns full efter att ha ätit eller från uppblåsning av gas.

orsaker

När du är gravid kanske du märker att du passerar gas mer än vanligt, och det är det smärtsamt. En ökning av gas under graviditeten kan vara av olika orsaker.

progesteron

Under graviditeten finns det mer av hormonprogesteron i kroppen. Progesteron slappnar av glatt muskulatur i mag-tarmkanalen. Det gör att maten går långsammare genom ditt system. Digestion saktar ner, och gas bygger upp i tarmarna.

Det kan vara lite obekväma, men den långsamma rörelsen av mat genom dina tarmar gör det möjligt för din kropp att absorbera fler näringsämnen för dig och din växande baby.

Vad du äter

En diet som är låg i fiber och hög i socker och kolhydrater kan leda till mer gas. Att ändra din kost för snabbt kan orsaka gas också.

Om du går från en dålig kost till en hög i fiber och full av hälsosamma frukter och grönsaker över natten, kommer din kropp inte att ha tid att justera. Självklart är det bra att flytta till en hälsosam kost. Du kanske bara vill göra det mer gradvis.

Hur du äter

Gas kan byggas upp om du äter stora måltider, äter mycket god mat, äter väldigt snabbt, eller tuggar inte maten bra.

En expanderande mellansektion

När ditt livmoder växer, sätter det på dig tarmarna. Det kan bli svårare att kontrollera utsläpp av gas, vilket orsakar att det uppstår oväntat eller oftare.

Förstoppning

När du har problem att flytta dina tarmar kan det orsaka uppblåsthet och smärta. Avföringen sitter i tarmarna gör det svårare för gasen att passera genom och lämna kroppen.

Ditt prenatala vitamin

Prenatala vitaminer är viktiga. De fyller i luckorna för att se till att du och din baby får alla vitaminer och mineraler du båda behöver. Men vissa vitaminer och mineraler, särskilt järn, kan bidra till förstoppning. Och, som nämnts ovan, förstoppning kan leda till mer gas.

De 9 bästa prenatala vitaminerna att köpa år 2019

Stress och ångest

När du är nervös kan du andas snabbare och ta in mer luft.

Laktosintolerant

Om du inte har hällt dig ett glas mjölk i flera år, men bestäm det är dags att börja dricka mycket mjölk nu när du är gravid, kanske du inte tolererar det på samma sätt som du gjorde som barn. Detsamma gäller för glass och andra mejeriprodukter. Laktosintolerans och mjölkallergier kan orsaka gas, uppblåsthet, smärta och diarré.

symtom

När gas uppbyggs i kroppen kan det orsaka symtom som:

 • Buksmärtor
 • Bröstsmärta
 • Tryck
 • uppblåsthet
 • Dålig matsmältning
 • kramp

Din kropp släpper ut gasen från din kropp genom:

 • Flatulens (fart eller passerar vind)
 • Belching (burping)

Behandling och förebyggande

Gas är en normal funktion hos människokroppen. Du kan inte helt förhindra det, även när du inte förväntar dig ett barn. Men det finns några saker du kan göra för att försöka behandla det och skicka mindre gas.

Drick mycket vatten: Vatten och andra friska vätskor håller kroppen hydratiserad och hjälper till att förhindra förstoppning. Men du kanske vill skära ner på drycker med karbonat och socker, som soda pop.

Använd en kopp eller ett glas: När du dricker från en flaska eller genom ett strå, kan du dra mer luft i magen.

Drick långsammare: Försök att ta dig tid och njuta av din dryck i en långsammare takt. När du slår ner det, tar du extra luft med varje svala.

Klipp tillbaka på gasproducerande livsmedel: Vissa livsmedel tenderar att göra mer gas. Dessa livsmedel inkluderar broccoli, sprouts, kål, bönor, söta livsmedel och stekt eller fet mat.

Håll en hälsosam kost: Mycket hälsosam mat kan orsaka gas. Du kanske vill försöka undvika några av dem, men sluta inte äta alla hälsosamma livsmedel i din kost. Du vill försöka förhindra gas, men du vill inte eliminera viktiga näringsämnen som du och din baby behöver. Att inte få den näring du behöver kan sätta din graviditet och din baby i riskzonen för komplikationer.

Försök att äta mindre av de saker som utlöser gas, men se till att du fortfarande fokuserar på välbalanserade måltider, även om det innebär att du måste hantera en liten flatulens här och där.

Ändra dina matvanor: För att hjälpa till med matsmältningen, försök att äta mindre måltider oftare hela dagen istället för tre stora måltider. Att äta snabbt och prata medan du äter kan få dig att ta in mer luft. Så ta din tid, ät långsamt och följ din mammas råd: Tala inte med din munn full. Också, säg att tugga din mat, så det är mindre att bryta ner när det kommer till magen.

Få lite motion: Fysisk aktivitet under graviditeten är hälsosam. Det hjälper till att förhindra förstoppning och studier visar att gasen går igenom.

CDC och ACOG rekommenderar att gravida mammor försöker få 30 minuters träning varje dag (150 minuter i veckan).

Lägg långsamt fiber: Fiber drar vatten i tarmarna för att göra det lättare för poffen att röra sig igenom. Regelbundna tarmrörelser hjälper till att förhindra förstoppning, uppblåsthet, smärta och gas. Men om du snabbt lägger till fiber i din kost kan det orsaka gas. Så gör det gradvis.

Livsmedel som är höga i fiber är frukter, grönsaker, bönor och hela korn. Om du har att göra med förstoppning och du har problem med att få tillräckligt med fibrer, prata med din läkare om ett tillägg.

Behåll en hälsosam vikt: Försök hålla sig inom riktlinjerna för hälsosam viktökning under graviditeten. Att få för mycket vikt kan lägga mer press på matsmältningsorganet som orsakar gas att bygga upp och få fastna.

Klä på dig bekvämt: Använd bekväma kläder som inte sätter press på buken. Starka byxor eller bälten runt midjan kan trycka på dina tarmar.

Hoppa över tuggummit: Gumtuggning kan orsaka att du sväljer luft. Dessutom kan några av de konstgjorda sötningsmedel i tuggummi göra dig ännu gasigare.

Hantera stress: Lär dig och öva meditation. Djupa andetag och andra avslappningstekniker kan hjälpa till att lindra ångest och stress. Om du har svårt att hantera stressen i ditt liv, överväga att prata med din läkare. Din läkare kan hänvisa till en terapeut eller rådgivare för att hjälpa dig att komma igenom det.

Rök inte: När du andas in cigarettrök, drar du också in luft. Det är inte bra för gas, och det är inte bra för din hälsa eller din babys hälsa. Det är inte lätt, men försök att sluta. Om du behöver hjälp kan du prata med din läkare.

Medicin

Det finns några OTC-produkter som behandlar gas. Vissa är säkra att använda under graviditeten.

Det är alltid bäst att prata med din läkare innan du börjar starta ett nytt läkemedel. Din läkare vill veta vad som händer med dig, plus kan rekommendera det bästa alternativet och dosen för dina symtom.

OTC-läkemedel som behandlar gas innefattar:

Anti-gasmedicinering: Gasmedicin som har simetikon som aktiv ingrediens anses generellt vara säker att ta under graviditeten. Dessa inkluderar:

 • Gas-X
 • Maalox Anti-Gas
 • Mylanta Gas Minis
 • Phazyme

Beano: Beano (Alpha Galactosidase) är ett enzym du tar innan du äter för att hjälpa matsmältningen och hjälper till att förhindra gas innan den börjar. Beano har inte visat sig vara skadligt under graviditeten, men du bör fråga din läkare innan du använder den.

Laktas: Laktas är ett enzym som hjälper till med matsmältning av mjölk och andra mejeriprodukter. Om du är laktosintolerant eller om du lider av gas och uppblåsthet efter att ha druckit mjölk eller äter mejeriprodukter, tala med din läkare för att få reda på om en produkt som Lactaid passar dig.

Antacida: Några antacida, som Tums och Rolaids, är säkra att använda under graviditeten. Dessa märken gör också en version av deras antacida med tillsatt simetikon för gas. Biverkningarna av vissa antacida kan dock leda till andra graviditetsbesvär som förstoppning, diarré eller svullnad.

Vissa antacida är inte säkra att använda medan du är gravid. Du bör fråga din läkare om en rekommendation utifrån dina behov.

Vad som ska undvikas

Innan du tar något OTC-läkemedel, örter eller hemmedicin medan du väntar, ska du prata med läkaren och läsa etiketterna noggrant för att vara säker på att du har rätt produkt. Överdiskrodukter som kan vara säkra när du inte är gravid är inte alltid säker att ta när du är gravid. Några av de läkemedel som du inte ska använda för att behandla gas och uppblåsthet under graviditeten är:

 • Alka Seltzer
 • Pepto-Bismol (vismutsubsalicylat)
 • Kaopektat (vismutsubsalicylat)
 • Bikarbonat av läsk
 • Produkter som innehåller aspirin
 • ricinolja
 • lavemang
 • laxermedel
 • Aktivt kol

Överdriven stimulering av matsmältningsorganet kan orsaka sammandragningar och förtida arbetskraft. Så var noga med att prata med din läkare innan du använder någon av ovanstående behandlingar. Din läkare kan arbeta med dig och hjälpa dig att hitta lättnad på ett säkert sätt.

Effekter på barn

Barnet känner inte gasens smärta eller tryck som du gör. Din lilla en är säker och bekväm flytande i den skyddande vätskan i fostervåren. Förflyttningen och ljudet av gasen som den går igenom dina tarmar kan till och med vara behaglig och lugnande för din baby.

Så länge du fortsätter att äta bra och få de näringsämnen som du och din baby behöver, skada din baby inte gas och andra gastriska obehag som halsbränna och förstoppning, obehagligt för dig.

När ska du ringa doktorn

Gas kan vara smärtsamt, men det är inte det enda som kan orsaka buksmärta under graviditeten. Några av de andra problemen och komplikationer som kan vara felaktiga för gas är:

 • Runda ligament smärta
 • Braxton Hicks sammandragningar
 • UTI
 • Arbetskraft
 • Ektopisk graviditet
 • Missfall
 • gallsten
 • Appendicit
 • IBS
 • Övriga hälsoförhållanden

Om du är osäker på om gas orsakar smärta, kontakta din läkare. Det är bättre att få checkat ut och ta reda på det bara gas än att låta det gå och senare önskar att du har kontrollerat det.

Ring eller ring till akutrummet om:

 • Smärtan blir värre eller går inte bort
 • Du har svår illamående och kräkningar
 • Du har hemsk förstoppning
 • Du märker blod i din skott när du flyttar dina tarmar
 • Du tror att du kanske har sammandragningar

Gas efter leverans

Födseln påverkar säkerligen GI-kanalen. Du kan också uppleva smärtsam gas när ditt barn är födt.

Oavsett om du har en vaginal leverans eller en c-sektion, kan dessa åtgärder hjälpa till att lindra gas smärta efter barnets födelse:

 • Stå upp och gå runt så snart som möjligt.
 • Byt positioner ofta.
 • Drick mycket vätska.
 • Ta avläsningsbehandlaren ordningen för dig.
 • Tala med din läkare om att ta Motrin eller Tylenol för att lindra smärta.
 • Använd is för att minska svullnad i perinealområdet och en lokal numbande spray för att lindra perineal smärta.
 • Försök att inte oroa dig.

Vaginalfödsel

Leveransprocessen sträcker ut musklerna och orsakar svullnad och ömhet i perinealområdet. Lägg till i hemorrojder och en episiotomi, och det är inte konstigt att kvinnor inte vill försöka flytta sina tarmar efter födseln.

Det är okej om det tar några dagar att få saker att gå igen, men längre än det och det kan orsaka problem.

Förstoppning och gas kan utvecklas när tarmarna är tröga, eller du håller avföring från rädsla. Det kan vara läskigt och lite smärtsamt - men du måste försöka flytta de tarmarna. Du kommer inte att bryta upp dina stygn, och övergången av poffen kommer förmodligen inte att vara så illa som du tror att det kommer att bli. Det kommer faktiskt bli mycket värre om du inte går.

Kejsarsnitt

En kejsarsnitt är en operation, och kirurgi saktar in tarmarna. Förstoppning och fångad gas efter kirurgiska ingrepp kan vara mycket smärtsamt. Gasen kan vara i några dagar, och det kan ta ännu längre om du inte har en tarmrörelse.

Ett ord från Verywell

Gas är en normal del av livet för alla, även om vissa människor upplever mer gas än andra. Under graviditeten kan du märka en ökning av gas och uppblåsthet på grund av förändringarna i din kropp. Det är helt normalt när det finns en ny mänsklig växande inuti dig.

Gas kan vara smärtsamt och lite pinsamt, men det orsakar ingen skada på din graviditet eller din baby. Du kan göra vad du kan för att försöka förhindra det, men det är inte troligt att du kommer igenom hela graviditeten utan att hantera minst en liten extra gas. Prova tipsen ovan för att hjälpa dig att få lättnad. Och hänga in där - precis som de andra obehagarna av graviditeten, ska detta också gå.

När ska du få hjälp för dina graviditetsbesvär

Populära Inlägg

Läs Mer