Översikt över återställning efter C-sektion

Anonim

Cirka en tredjedel av kvinnorna kommer att födas via kejsarsnitt eller c-sektion. Förutom att du är barnets födelse, är det också bukoperation. Detta kan innebära att du kommer att få en annan återhämtning än om du hade haft en vaginal födsel. Att veta vad du kan förvänta dig och med rätt planering, kan du lindra lite av stress och belastning kring denna återhämtningsperiod.

Omedelbart Post C-Section

C-sektionsåterställning är något som görs i etapper. Strax efter din cesarean operation är över dig, kommer du att köra in i ett postoperativt återhämtningsrum. Vanligtvis finns det flera sängar i ett rum separerade av gardiner. Du kommer att förbli i återhämtning under en varierad tid beroende på anestesi som du hade (generellt eller regionalt), vanligtvis handlar det om en två till fyra timmarsperiod. Om du hade en epidural eller ryggrad är det dags att du kan vinkla dina ben. Om du har haft allmänbedövning kan du somna och vakna upprepade gånger och eventuellt känna dig illamående.

Under denna återhämtningsperiod kommer dina vitala tecken att övervakas noggrant och din livmoder kommer att kontrolleras regelbundet. Liksom blodflödet. Du kan börja känna efterkänslor när din livmoder kontraherar ner.

De första dagarna efter C-sektionen

Det bästa rådet för återhämtning är att börja flytta så fort du kan. Självklart vill du börja med enkla saker som andning. Medan andningen låter som en lätt sak är det inte så lätt att ta djupt andetag. kom ihåg att börja göra det tidigt och ofta.

När du flyttar till ditt vanliga rum kommer en del av din utrustning att komma med dig, inklusive din kateter, blodtrycksmätare och IVs. Katetern kommer vanligtvis att tas bort dagen efter operationen. IV kommer att förbli tills dina tarmar börjar fungera igen, vilket framgår av rubbande ljud i tarmarna och eventuell gas smärta för mamma. Undvik kolsyrade, heta eller kalla drycker eftersom de tenderar att orsaka smärta i gasen att bli sämre.

Du kommer att känna smärta från operationen och det är viktigt att hantera det tidigt eftersom ju mindre smärta du känner, desto mer sannolikt kommer du att vara upp och flytta om, vilket är nyckeln till en snabb återhämtning. Om du har haft lokalbedövning kan du ha fått Duramorph innan du tar bort epiduralkatetern. Detta ger smärtlindring i upp till 24 timmar efter operationen, utan användning av IV, IM (intramuskulära) eller orala droger. Efter den perioden eller om du inte har haft Duramorph, kan du begära mediciner för vilka din läkare har lämnat en order. Vissa patienter kommer också att lämna kirurgi med en speciell pump på deras IV som gör att de kan ge sina egna IV-smärtstillande läkemedel när de låser upp så ofta. Dessa används också mestadels för den första 24-timmarsperioden. Medan läkemedel kommer in i bröstmjölk, är vissa bättre än andra för ammande mödrar, prata med din läkare och barnets läkare om vad som passar dig och din baby.

En av de största milstolparna på sjukhuset är din första promenad. Jag har varit där tre gånger tidigare och det är läskigt. Här är mitt råd:

  • Splitt ditt snitt genom att hålla en kudde över den. Din insida kommer att känna att de faller ut, men de hålls på plats av flera lager stygn och häftklamrar.
  • Undvik tendensen att luta sig framåt, stå upp rakt.
  • Se inte ner, men fokusera på ett objekt som mål: stolen, badrummet, etc.
  • Börja alltid med att gå med hjälp.
  • Gå så ofta, även om bara några steg, som möjligt.

Det är viktigt att gå så snart efter operation som möjligt för att förhindra djup venetrombos (DVT). Innan du kan gå eller om det kommer ta ett tag innan du kan gå, kan det föreslås att du använder kompressionsstövlar för att förhindra DVT.

Din Incision

Var inte rädd för att titta på ditt snitt, det är faktiskt mycket viktigt att du gör det. Den första dagen kan den vara täckt av gasväv, och vissa kvinnor kan ha speciella avlopp för att hjälpa till att avlägsna vätskor som samlar på insidan. Det finns olika typer av externa snitt som kanske inte matchar snittet på livmodern. var noga med att fråga den läkare som gjorde din operation om livmoderns snitt. Området kan se blåst, rött och irriterat. Du kommer märka att det finns häftklamrar eller stygn. Dessa kommer vanligtvis att tas bort inom några dagar efter operationen eller kommer att lösa sig som de inre stygnen. Med tanke på snittet kan du nu rapportera förändringar som kan indikera infektion hos din läkare vid ett senare tillfälle.

En sak som förvånade många kvinnor, inklusive mig, var domningar och klåda. Numbness efter c-sektionen är helt normal. Detta är tänkt att gå bort inom några veckor men inte alltid. Det indikerar inte att det finns något fel.

Det bästa råd som någon kan ge dig, oavsett om du är hemma eller på sjukhuset, är att vila. Vila är väldigt viktigt efter födseln och speciellt sant när man lägger till den kirurgiska aspekten, även om du inte arbetade. Be att besökare väntar ett tag, få hjälp av sjukhuspersonalen att hålla dem till ett minimum. Var noga med att be om hjälp från dina vänner och familj som erbjuder. Och sov när det är möjligt.

Din baby efter en kejsarsnitt

Din baby kan behöva särskild vård, särskilt om det var orsaken till kejsarsnittet. Så han eller hon kan tillbringa extra tid i barnkammaren. Om så är fallet ber du att din säng rullas till barnkammaren eller en rullstol så fort du kan.

Om din baby har det bra efter födseln och är hälsosam, kan du kanske hålla din baby genom hela återhämtningsrummet och få barnet till ditt postpartumrum med dig. Även om du känner dig sömnig eller i smärta kan dina familjemedlemmar hjälpa dig med barnet i ditt rum.

Amning är fortfarande möjlig efter en kejsarsnitt, även om positioneringen kan vara lite svårare med ditt snitt. Smärtstillande läkemedel kan hjälpa till att lindra lite av det här och det finns också bra tips om positioner som ska hämtas från sjukhusläkare, amningslärare eller din lokala La Leche League.

Sida ljuger är en utmärkt position att sjuksköterska i eftersom det tar så lite ansträngning från din sida och barnet undviker snittet. Fotbollslaget är också bra, försök med många kuddar för den här.

Känslor efter en kejsarsnitt

Dina känslor, som med någon ny mamma, kommer troligen att vara överallt de första dagarna. Förutom de nya mamma känslorna kan du få vissa känslor om födseln.

Du kanske har varit rädd när du berättade att du behövde en kejsarsnitt, att något var fel med dig eller din bebis. Det kan ha slutat med lättnad när en frisk baby föddes, eller mer rädsla om din baby var tvungen att gå till sjukvården. Du kan känna dig besviken över hur saker gick eller att vissa saker inte hände, som en vaginal födsel eller amma din baby i återhämtningsrummet. Det är okej att ha dessa känslor eller frågor.

Frågorna kan ställas av de som var omkring, din läkare eller barnmorska, din partner, sjuksköterskorna. få förklaringar, som kommer att förklara varför operationen var nödvändig. Det är viktigt att inse att dessa känslor måste hanteras lika mycket som den fysiska helingen.

Vissa kvinnor känner sig inte negativa om sina cesareaner, och det är också en del av det normala. Det är varken rätt eller fel att känna på något sätt, men det är viktigt att komma ihåg att varje sida av staketet är giltigt och att vi måste stödja denna mamma, oavsett hur hon känner.

Populära Inlägg

Läs Mer