Översikt och betydelse för prenatala vitaminer

Anonim

Ett prenatalt vitamin är ett multivitamin som är utformat med graviditet och amning i åtanke. Antalet vitaminer och mineraler i dessa kosttillskott är säkra och lämpliga när man försöker bli gravid, under graviditet och postpartum medan du ammar. Vissa specialiserade prenatala vitaminer kan också ha andra graviditetsrelaterade tillsatser, inklusive DHA (vilket är en omega-3-fettsyra).

Varför ska jag ta prenatala vitaminer?

Prenatala vitaminer är som ett säkerhetsnät för näring som hjälper dig att behålla de vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att odla en hälsosam baby och bibehålla graviditeten. De fungerar bäst när de stöds av god näring.

Det mest noterade exemplet på fördelarna med att ta prenatala vitaminer är att de hjälper dig att få mer folsyra. När det tas före graviditeten kan prenatala vitaminer med folsyra drastiskt minska förekomsten av neuralrörsdefekter som spina bifida och anencefali.

Andra vitaminer och mineraler av betydelse i graviditeten inkluderar järn, kalcium, vitamin D, DHA och jod. Din kropp behöver dubbelt så mycket järn som vanligt under graviditeten för att bygga röda blodkroppar för att ge syre till det växande barnet. Du behöver 1000 milligram kalcium per dag då ditt barn utvecklar ben, tänder och muskler. D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium. Jod behövs för utvecklingen av ditt barns hjärna och nervsystem.

När ska man börja ta prenatala vitaminer

Idealt sett skulle du börja ta prenatala vitaminer några månader innan du ville försöka bli gravid. Att ta dem när du slutar använda preventivmedel och börjar försöka på allvar skulle vara till nytta. Men ungefär hälften av alla graviditeter är oförutsedda. Det är därför som folsyra, specifikt, och ett multivitamin i allmänhet rekommenderas för alla kvinnor i fertil ålder, även när de inte försöker bli gravida.

Hur man tar prenatala vitaminer

Prenatala vitaminer kan komma i många former: piller, kapslar och jämnvätskor. Diskutera med din läkare eller barnmorska som är enklast för dig att ta. Beroende på vilket prenatalt vitamin du har valt kan du ta det en gång om dagen eller flera gånger per dag. Följ instruktionerna för att få de maximala fördelarna. Till exempel fungerar många vitaminer bäst när de tas med vatten och på tom mage utan mat förbrukad i ungefär en timme efter.

Välja ett prenatalt vitamin

Om piller, kapsel eller vätska är bäst är ett personligt val. Den största determinanten ska vara hur bra du tolererar vitaminet.

En annan faktor kan vara kostnaden. Du kan få recept på ett prenatalt vitamin från de flesta läkare eller barnmorskor, men generiska märken är ofta lika bra. Om du har recept, kan din försäkring vara mer benägna att betala, men kontrollera din plan eftersom vissa försäkringsbolag också omfattar generiska vitaminer. Även om försäkring inte täcker över diskutgåvan, överväga huruvida copaymenten på receptbelagt vitamin är mer än hela kostnaden för ett vitamin utanför hyllan.

Eventuella biverkningar av prenatala vitaminer

Det finns många kvinnor som hävdar att de upplever prenatala vitaminbiverkningar. Vissa kvinnor klagar på att prenatala vitaminer gör att de blir obstiperade eller har ont i magen. Detta kan bero på graviditeten eller själva medicinen. Byte till en lägre dos järn kan minska förstoppning. Om du behöver stanna med ett speciellt märke eller en dos för ett specifikt problem, som anemi, kan din utövare be dig att bara lindra förstoppning med kostförändringar eller andra mediciner.

Ibland är morgon sjukdom ett problem med prenatala vitaminer. Om du upptäcker att din mage är upprörd när du tar vitaminerna, prova en annan tid på dagen (som vid sänggåendet) eller ett annat prenatalt vitamin. Du kan också klippa dem i hälften och ta halv om morgonen och den andra halvan på natten.

Måste jag ta prenatala vitaminer?

Vissa mammor väljer att inte ta prenatala vitaminer. De kan hålla sig till tidigare multivitaminer, vilket bör göras efter att ha rensat dem med sin utövare. Ett exempel på saker att leta efter är mängden vitamin A i ditt tillägg. För mycket vitamin A kan orsaka fosterskador.

Andra mödrar tycker att övergången till barnens vitaminer underlättar några av klagomålen om prenatala vitaminer. De kan också komma i olika stilar. De tuggbara vitaminerna eller gummy typ vitaminer är ett alternativ.

Populära Inlägg

Läs Mer