Översikt över identiska tvillingar

Anonim

En allmän stereotyp om identiska tvillingar är att de är kloner. De verkar lika, ser lika ut och förväntas vara "identiska". Emellertid beskriver termen "identiska tvillingar" faktiskt hur tvillingarna bildar, inte hur de ser ut.

Vad är identiska tvillingar?

Identisk tvilling är officiellt beskrivet som monozygotisk. Monozygotiska tvillingar utgörs av ett enda (mono) befruktat ägg (zygote). Zygoten delas upp i två delar efter befruktning, vilket resulterar i utveckling av två individuella embryon. Eftersom de två embryon är resultatet av en enda ägg / sperm kombination, har de samma genetiska ursprung och därmed samma DNA.

Dizygotiska tvillingar (ofta kallad brodern), är resultatet av två ägg befruktade av två separata spermier. Även om de flesta kvinnor bara släpper ut ett enda ägg i en ägglossningscykel, ibland släpps flera ägg. Dizygotiska tvillingar delar ungefär 50 procent av deras genetiska egenskaper, samma som alla andra syskon födda vid olika tider.

Intressanta fakta om identiska tvillingar är:

  • Orsakerna till monozygotisk vänskap är vanligtvis okända och oidentifierade. Ingen vet verkligen varför ett ägg splittrar; Tekniskt sett är det ett fel i den normala utvecklingsprocessen.
  • Det finns ingen ärftlig egenskap som gör det mer troligt att du har samma tvillingar. Identiska tvillingar går inte i familjer. Även om det finns familjer med en hög förekomst av identiska tvillingar, är det på grund av slump, sammanträffande eller vanlig lycka till.
  • Identiska tvillingar utgör ungefär en tredjedel av alla tvillingar. Dizygotiska tvillingar är dubbelt så vanliga som monozygotiska.
  • Födelsetalstatistik för identisk vänskapsföring har varit stabil under åren, trots den totala ökningen av tvillingar och multiplar sedan slutet av 1980-talet. Oddsen att ha identiska tvillingar är ungefär 3 på 1000, medan födelsetal för alla tvillingar är ungefär 33 i 1000.
  • Identisk vänskapsmatchning när man genomgår in vitro fertilisering (IVF) rapporteras vara dubbelt så frekvent som med naturlig uppfattning.
  • Födelsetal för identiska tvillingar är konsekventa över populationer; det är detsamma oavsett ras, geografi eller moderålder.

Semi-identiska tvillingar

En ny typ av vänskapsmatch identifierades under 2007. Det sker mycket sällan när två spermier befrukter ett enda ägg som sedan splittras. Således delar tvillingarna samma DNA från sin mamma men varje får en något annorlunda version av sin fars DNA.

Kön av identiska tvillingar

Identiska tvillingar är antingen två tjejer eller två pojkar. Det finns ett ovanligt undantag från denna regel som innebär en kromosomal defekt.

Identiska tvillingar är fortfarande olika från varandra

Trots deras gemensamma genuppsättningar är identiska tvillingar unika individer. Inga två individer är exakt lika. De påverkas av små skillnader i livmodern och andra faktorer när de är födda.

Identiska tvillingar delar inte alltid en placenta under graviditeten

Även många läkare kommer felaktigt att identifiera tvillingar som broderliga eftersom det finns två placentor. Det beror på när ägget delar sig. Om det är tillräckligt tidigt kommer de två embryonerna att implanteras separat i livmodern och utveckla individuella placentas. Om splittringen sker senare kan de dela en placenta.

Medicinsk oro för identiska tvillingar i en tvilling graviditet

Vissa typer av monozygotiska tvillingar upplever förhållanden som sätter dem i fara under graviditeten. Tvillingar som delar en placenta kan vara i fara för tvilling-tvillingtransfusionssyndrom. "Mo-Mo" tvillingar (monochorionic / monoamniotic) finns i en enda fostervår, och deras navelsträngar kan bli intrasslade och komprimerade.

Hur kan du berätta om tvillingar är identiska eller inte?

Du kan inte nödvändigtvis berätta genom att titta. Även om många identiska tvillingar delar en fysisk likhet, så gör många dizygotiska (fraternal) tvillingar. Ledtrådar till zygosity kan avslöjas på många sätt, många av dem bygger på observationer av läkaren, blodprovning eller genetisk testning.

Telling Identical Twins Apart

Medan många identiska tvillingar ser lika ut, är de inte nödvändigtvis oskiljaktiga. Fysiska signaler som frisyr, mol eller fräknar och deras unika uttryck eller gester ger ledtrådar för att berätta tvillingar från varandra. Många undrar om fingeravtryck kan användas för att skilja mellan två tvillingar som ser anmärkningsvärt lika ut. Svaret är förvånansvärt ja. Medan deras fingeravtryck kommer att likna, resulterar små skillnader i livmodermiljön i var och en med en annan uppsättning fingeravtryck.

ESP och hemliga språk mellan identiska tvillingar

Många tror att identiska tvillingar delar en speciell koppling, inklusive förmågan att läsa varandras sinnen. Vissa tror också tvillingar utvecklar sitt eget språk med varandra. Villkor som idioglossia, autonomt språk eller kryptofasi beskriver fenomenet tvilling språk, ett fascinerande koncept som har fascinerat forskare och föräldrar.

Borde identiska tvillingar vara i samma klass på skolan?

Varje förälder ska arbeta med sin skola för att bestämma den optimala klassrummet för sina barn. Det kan vara ett svårt beslut.

Borde identiska tvillingar ha samma vänner?

Med en liknande genetisk bakgrund finner många identiska tvillingar att de har samma preferenser för att upprätta relationer. De kan dela många av samma vänner. Men alla tvillingar bör uppmuntras som individer och ges möjlighet att utveckla relationer som sådana.

Populära Inlägg

Läs Mer