Non-Stress Test för Fetal Well Being i sen graviditet

Anonim

Mot slutet av graviditeten kan din läkare planera regelbundna, icke-stress-test (NST) för att övervaka din babys hälsa.

Detta vanliga och icke-invasiva test utförs ofta mellan 38 veckor och 42 veckors gestation för att säkerställa fostrets välbefinnande, men kan beställas tidigare om läkaren anser det nödvändigt.

Icke-stress-test utförs vanligen på ditt läkarkontor och tar mellan 20 minuter och 40 minuter att slutföra. Eftersom du kommer att vara ansluten till en maskin för den tiden, var noga med att använda toaletten på förhand.

Varför gör en NST

Ett enkelt och smärtfritt förfarande används ett icke-stress-test i fall där mamman går förbi sitt tilldelade förfallodatum eller under en högriskrisk.

Mammor som tidigare har haft problematisk graviditet eller har förekommande eller graviditetsdiabetes kan till exempel genomgå NSTs oftare.

Testet övervakar accelerationer och accelerationer av barnets hjärtfrekvens, liksom eventuella sammandragningar du kanske har. Om du är orolig att ditt barn inte rör sig så mycket, kan din läkare beställa detta test.

Hur en NST är klar

Non-stress-testet görs vanligen på din läkare. Du kommer att sitta i en stol eller ligga på ett bord med fosterövervakningsutrustning ansluten till din mage.

Skärmen registrerar ditt barns hjärtfrekvens i samband med någon livmoderaktivitet. Du kan bli ombedd att trycka på en knapp när barnet rör sig så att hjärtfrekvensen kan ses i förhållande till den rörelsen.

När utförs ett test?

Detta test görs oftast mellan veckorna 38 och 42, men det kan användas redan i början av tredje trimestern.

I många risker med stor risk görs NSTs två gånger i veckan, men testet kan utföras så ofta som behövs - inklusive dagligen. Frekvensen beror på orsaken till din läkare.

Resultat av NST

Icke-stress-tester är klassade som reaktiva och icke-reaktiva. Testet är reaktivt om barnets hjärta slår snabbare när hon rör sig. Ett icke-reaktivt resultat innebär att hjärtat inte slår snabbare vid rörelse, eller att barnet inte rör sig mycket.

Ett icke-reaktivt resultat betyder inte automatiskt att något är fel, men vanligen kommer ytterligare testning, såsom en biofysisk profil, att beställas efter en misslyckad NST.

Ibland flyttar de små inte under testningen, vilket kanske bara betyder att din baby sover. Om så är fallet erbjuds mamman en kall dryck av vatten eller något sött för att pröva barnet upp. Om detta inte får barnet att röra sig kan du bli ombedd att peka ditt barn eller tekniken kommer att använda ett högt ljud för att förhindra att barnet rör sig.

Risker involverade

Ett icke-stressprov anses inte vara ett riskabelt test. Det är icke-invasivt och kräver inte blodprov eller invasiva tentor. Den största risken är en felaktig tolkning av data.

Om du har problem, var noga med att prata med din utövare om dem innan du genomgår testet. De kan försäkra dig om hur de arbetar för att minimera riskerna för dig och din baby.

alternativ

Det finns två alternativ till icke-stress-testet: Stresstest eller biofysisk profil. Och med tanke på att alternativ inte alltid är önskvärda, finns det också möjlighet att fördröja icke-stress-testet eller välja att inte ha ett non-stress-test.

Vad händer efter en NST

Om barnet fortfarande inte är så lyhörd som de vill, kan du antingen gå till en biofysisk profil, ett stresstest eller till och med induktion om du är nära eller förbi ditt förfallodatum.

Hur och varför detta test är gjort kan också variera från utövare till utövare. Om du har frågor om testet, när det är klart, hur ofta det är gjort, eller vem gör det, var noga med att tala upp. Målet med testet är att i sista hand försäkra dig och dina utövare att allt går bra. Om du inte känner det lugna, var noga med att prata och ställa frågor.

Populära Inlägg

Läs Mer