Nyfödda och spädbarns sovväckande tillstånd av varning

Anonim

Ditt för tidiga barns beteende kan ge dig ledtrådar till vad ditt barn tänker och känner. Eftersom en baby ännu inte kan använda ord, kommunicerar de på andra sätt. När du lär dig att märka de små saker som din bebis gör, får du en bättre förståelse för vad hon behöver och vad hon kan tolerera.

Först kan det vara svårt att ta reda på de subtila signalerna, men innan du vet det kan du berätta om hon är hungrig, redo att leka eller behöver en tupplur bara genom att titta på henne eller lyssna på ljudet av hennes coo eller gråta.

Här är några av de mer vanliga beteendestillstånden för alertness att leta efter i ditt barn. Genom att hålla koll på dessa ledtrådar kan du lära dig mer om dina preemies beteenden och förutse dina barns behov.

De 6 staterna av varning för nyfödda och spädbarn

Djup sömn: När din baby är i djup sömn, kommer hon att få sina ögon stängd. Hon kommer inte att röra sig för mycket, även om hon kanske kan rita eller hoppa (startreflexen) ibland. Du kanske märker att hennes andning verkar jämn och vanlig. Om du försöker väcka ditt barn från djup sömn, blir det inte så lätt. Det är inte heller en bra tid att försöka leka med eller försöka mata din baby. I början kommer din för tidiga baby inte att tillbringa mycket tid i djup tyst sömn, men när ditt barn växer, kommer hon att spendera mer tid i detta djupa, vilsamma sovsnivå.

Aktiv sömn: Aktiv lätt sömn är där preemies och nyfödda tillbringar större delen av sin tid. Medan din bebis är i lätt sömn kan hon flytta runt, och hennes andningsmönster kommer inte att bli lika vanligt. Du kanske märker att ditt barns ögon rör sig under ögonlocken. Det kallas den snabba ögonrörelsen (REM) -steget i sömnen. Under det här skedet drömmer spädbarn och deras lilla hjärnor är aktiva. Under lätt sömn kan din preemie lättare störs av ljud eller aktivitet som pågår runt henne. Från detta stadium kan ditt barn falla i en djupare sömn, eller hon kan vakna upp.

Drowsy Awake: Spädbarn i det dåsiga men vakna tillståndet ser trötta ut. Deras ögonlock kan vara tunga, och de kan öppna och stänga ögonen. Preemier kan vara dåsiga när de bara vaknar från aktiv lätt sömn eller efter att ha varit uppe i ett tag när de är redo att somna. I det dåsiga vakna tillståndet kan barn suga och ibland mata ganska bra. Så, du kan amma eller flaska mata ditt barn under detta stadium. Härifrån kan ditt barn gå och somna, eller hon kan vakna upp i ett mer vakande tillstånd.

Tyst varning: När ditt barn är vaken och tyst kanske du märker att hennes ögon ser breda ut och hon verkar uppmärksam och uppmärksam på världen runt henne. Din lilla kan tyckas lugn och avslappnad. Hon kanske fokuserar på ditt ansikte och ser dig i ögonen. Du kan till och med få ett leende!

Under detta skede berättar ditt barn att hon är redo att interagera och spela. Din bebis kommer också att lära sig medan hon är lugn och vaken. Om du ser henne ta händerna i munnen eller försöka suga på knytnäven är det ledtrådar att hon är hungrig.

Det tysta varningsbeteendet är en bra tid att mata eller amma din preemie. Preemier får inte tillbringa mycket tid i detta tillstånd först, så försök att känna igen det och dra nytta av det när du ser det. Då, som din baby blir äldre och blir mogen, kommer du att märka och njuta av mer tysta varningstider.

Aktiv Alert: När din baby är vaken och aktiv kan hon flytta sin kropp och göra ansikten. Hon kan börja att agera noga och rastlös. Hon kan också bli mer känslig för allt ljud eller aktivitet som händer omkring henne så att hon kan bli irriterad.

Om du märker att ditt barn skjuter upp ryggen eller vänder sig bort från dig, kan hon bli stressad. Att mata ett stressat eller väldigt noga barn kan vara svårt, så om det är dags för en utfodring, vill du försöka komma igång så snart som möjligt. Från aktiv varning kan barn börja gråta eller om de kan tröstas och lugna ner kan de gå tillbaka till tyst varning.

Gråt: Barn gråter av många anledningar. Ditt barn kan vara hungrig eller behöver blöjabyte. Hon kan vara överdriven eller i smärta. Vissa barn gråter eftersom de vill hållas och tröstade. När ett barn gråter kan hennes ögon vara öppna eller stängda tätt, och hon kan vara väldigt aktiv och flytta sig och frossa.

Vissa barn kan lugna sig, men andra behöver hjälp. Om du inte kan lugna ditt gråtande barn genom att ge en utfodring, försök att göra barnet mer bekvämt genom att byta blöja, swaddling, hålla eller rocka henne eller ge en napp.

Att jämföra Sleep-Wake Behavioral Patterns i Preemies och Full-Term Babies

Att ha en preemie är lite annorlunda än att ha en bebis född vid 40 veckor. Det kan ta lite mer uppmärksamhet från dig att märka och lära dig ditt barns unika beteendemönster.

En frisk nyfödd kan sova så mycket som 18 timmar om dagen, men en preemie kan sova mindre eller mer än det. Men även om din preemie sover mer, märker du att hon inte sover för långa sträckor eftersom preemier tenderar att krångla och vakna oftare. Och där en heltidsfödd kan sova genom natten när de är tre eller fyra månader gamla, kommer din preemie inte att sova genom natten i sex månader eller längre.

Det är också lättare att känna igen olika beteendestatusar i sömnväckningen hos friska barn i fulltid. Preemier visar dessa tillstånd av aktivitet och sömn, men eftersom de inte är lika mogna som heltidsfödda, kan de inte tillbringa samma tid i varje stat som fullfödda barn gör. De flyttar inte från stat till stat så lätt heller. Din preemie kan vara oförutsägbar och hoppa snabbt från ett tillstånd till ett annat eller hoppa över staterna helt och hållet.

Ditt för tidiga barns beteende kan ändras från dag till dag också. En dag kan hon äta och sova bra, nästa dag kan hon vara irriterad och ha svårt att sova och äta. Men när ditt barn växer och mognar blir beteendestaten mer märkbara, och förändringarna från ett tillstånd till ett annat blir smidigare och enklare. Med preemies tar det bara lite mer tid.

Populära Inlägg

Läs Mer