Naturliga konsekvenser som en disciplinstrategi

Anonim

Det kan vara svårt att låta ditt barn göra ett dåligt val. Men att låta ditt barn göra ett misstag kan undervisa en viktig lektion om du tillåter henne att möta de naturliga konsekvenserna som följer av hennes beslut.

Du behöver inte införa naturliga konsekvenser. Istället måste du i grunden gå ur vägen och låta ditt barn uppleva förkroppsligandena av hennes misstag.

Exempel på naturliga konsekvenser

Det finns många gånger när du bestämmer dig för att ditt barn ska möta de naturliga konsekvenserna av hennes handlingar. Här är några exempel på hur föräldrar kan göra naturliga konsekvenser effektiva:

  • Låt en 10-årig gå ut utan en hatt på en kall dag (så länge det inte är farligt kallt). Den naturliga konsekvensen är att han kommer att känna sig kall.
  • Låt en 15-årig sätta sin egen sängtid. Den naturliga konsekvensen av att stanna upp för sent är att han kommer att tröttas nästa morgon.
  • Låt en 9-årig lämna en av sina leksaker ute på gräsmattan. Den naturliga konsekvensen av hans brist på ansvar är att hans leksak kan bli förstört av solen eller regnet.
  • Låt en 12-årig spendera sina pengar så snart han tjänar det. Den naturliga konsekvensen är att han kommer slut på pengar och inte kommer att kunna delta i någon annan verksamhet.
  • Låt ett 7-årigt barn fuska på ett spel med sin bror. Den naturliga konsekvensen är att hans bror inte kommer att leka med honom längre.

Vilka naturliga konsekvenser lär

Överbeskyddande föräldrar spenderar barn från alla naturliga konsekvenser. Följaktligen har sina barn inga möjligheter att studsa tillbaka från misslyckande eller lära sig att återhämta sig från misstag.

Många av dem förstår inte orsakerna till sina föräldrars regler. Snarare än att lära sig, "Jag borde ha på mig en jacka eftersom det är kallt ute, " kan ett barn sluta, "jag måste bära en jacka eftersom min mamma gör mig".

Naturliga konsekvenser förbereder barn för vuxen ålder genom att hjälpa dem att tänka på de potentiella konsekvenserna av sina val. Barn lär sig att koppla sina handlingar med konsekvenser när de får uppleva konsekvenserna av deras beteende.

Naturliga konsekvenser också hälsosamma problemlösningsförmåga. Om ditt barn gick ut utan en jacka igår och han kände sig kall, idag är han mer benägna att tänka på vad han kan göra för att förhindra att det händer igen.

Dessutom kommer du att kunna undvika maktkämpar när du går ur vägen och låt ditt barn gå framåt med sina idéer. Du behöver inte argumentera för varför han inte ska göra något och du behöver inte insistera på att han gör ett dåligt val.

Tala om naturliga konsekvenser ofta. Förklara för ditt barn att om hon stjäl, kommer folk inte att lita på henne. Eller, om hon är meningsfull, vill ingen vara hennes vän. Det är de direkta konsekvenserna som kommer att härröra från hennes val.

När man ska använda naturliga konsekvenser

Använd naturliga konsekvenser i måttlighet. Noggrant överväga hur en naturlig konsekvens kommer att påverka ditt barn och bidra till hans övergripande lärande erfarenhet. Ibland är det mer effektivt att ta bort privilegier eller placera ett barn i time-out.

Naturliga konsekvenser fungerar inte bra på yngre barn. Förskolebarn och unga barn i grundskolan saknar förmåga att förstå att konsekvensen är ett direkt resultat av deras beteende.

Om du låter en 4-årig välja sin egen sängtid, kommer han troligen inte veta att han är trött eftersom han stannade för sent. Om han inte förstår orsak och verkan, är han inte sannolikt att välja en tidigare sängtid i framtiden.

Se till att ditt barn kan känna igen anslutningen och sedan tillämpa den lektionen på sitt framtida beteende. De flesta tonåringar borde kunna se hur deras beteende ledde till en konsekvens.

När ska man undvika naturliga konsekvenser

Naturliga konsekvenser bör endast användas när det är säkert att göra det. Låt inte ditt barn röra en varm spis för att "lära honom en lektion." Han kunde bli allvarligt skadad.

När det finns ett potentiellt säkerhetsproblem, ingripa innan ditt barn gör ett misstag. Förklara varför hans beteende är oacceptabelt och vid behov följa med en logisk konsekvens.

Naturliga konsekvenser bör användas för att lära barn att göra bättre val i framtiden, för att inte få dem att lida för de misstag de redan gjort. Så innan du tillåter naturliga konsekvenser ska du se till att ditt barn kommer att kunna lära sig en livsläsning på ett säkert sätt.

Populära Inlägg

Läs Mer