Motorplanering, kontroll och samordning

Anonim

Motorplanering, motorstyrning och motorkoordinering är tre relaterade termer som hjälper till att beskriva vad som händer i dina barns kroppar och hjärnor (och din egen) för att få rörelser att hända. Allt från den minsta vingen av ett finger till en mycket mer komplicerad sekvens av händelser kräver planering, kontroll och samordning. De är alla interrelaterade, och de är alla viktiga.

Motorplanering

Motorplanering definieras som förmågan att organisera kroppens handlingar: att veta vilka steg att ta och i vilken ordning, för att slutföra en viss uppgift. Till exempel, en motor plan för att klä sig skulle innehålla steg för att sätta på strumpor-inklusive att veta att detta kommer innan du går in i skor, sätta skor på rätt fötter och så vidare. En motorplan för att slå en baseball skulle behöva inkludera steg för att stå i rätt läge i smutsens låda, hålla batan i rätt vinkel (och gripa den med rätt mängd kraft), titta på planen, svänga fladdermusen i rätt tid, släppa fladdermusen för att springa till första basen etc.

Svårighetsgraden i motorplanering kallas dyspraxi. Barn med detta tillstånd har normal styrka och muskelton men kämpar med planering och samordning som är nödvändig för att använda sina muskler.

Motor kontroll

Motorstyrning innebär förmågan att använda dina muskler för en viss uppgift, som att svänga en fladdermus eller flytta en tandborste över dina tänder. Fin motorstyrning kräver små och exakta rörelser, t.ex. de som behövs för att skriva med en penna eller fästa en knapp. För grovmotorisk kontroll använder vi stora muskelgrupper för att göra saker som hoppa, springa eller cykla. Ett barn som kämpar med motorstyrning kommer att ha problem med åtgärder som att ta en penna eller trycka pedalerna på en cykel.

Motorkoordinering

Motorkoordinering är möjligheten att använda flera kroppsdelar för en viss åtgärd. Dribbling av en basket betyder exempelvis att du använder din arm och hand för att studsa bollen medan fötterna och benen flyttar dig runt domstolen. Det är viktigt att kunna använda båda sidor av kroppen samtidigt (detta kallas bilateral samordning ). Många färdigheter barn använder för skolan och för skojs skull kräver bilateral samordning. Att skära en bit papper innebär att man håller sax i ena handen och papper i den andra. En spelare måste hålla fladdermusen med båda händerna och använda dem för att göra det svänga mot bollen.

Alla dessa färdigheter är kopplade till varandra. "Den som har motorplaneringsproblem kommer att ha svårt med motorstyrning, och en person som har motorstyrningsproblem kommer inte att ha byggstenarna för motorkoordinering", säger Meghan A. Corridan. Hon är en pediatrisk ergoterapeut och författare till en blogg som heter MAC & Toys, där hon belyser leksaker, spel och appar som hjälper barnen att stärka motoriska och sociala färdigheter. "Många av de barn jag jobbar med som har problem med motorisk planering har också arbetsterapi mål för samordning och kontroll, " säger Corridan.

Ett ord från Verywell

Om du är orolig över något av ditt barns motoriska färdigheter, prata med din barnläkare eller skoldistrikt om ett hänvisning till arbetsterapi. Det kan göra en stor skillnad i ditt barns förmågor och förtroende - och det är ofta roligt för dem också.

Populära Inlägg

Läs Mer