Morgonsjukdom som graviditetssymtom

Anonim

Det kan vara lite oroande om du kämpar med illamående och kräkningar under graviditeten, knappt kan tolerera tanken på att äta och så vaknar du nästa morgon och du mår bra. Normalt skulle du känna dig glad över att du inte känner dig sjuk, men om du redan var nervös för missfall, är det lätt att anta det värsta.

Vad är morgonsjuka?

Omkring 75 procent av kvinnorna upplever morgonjuka eller illamående och kräkningar under graviditeten. Morgonsjuka börjar kort efter din första missade period och brukar varas under första trimestern (12 veckor) innan du börjar blekna. Men vissa kvinnor upplever det genom den femte månaden av graviditeten eller ens under graviditeten.

Kvinnor med morgonsjukdom har upp-och-från-kräkningar tillsammans med illamående som kan hålla hela dagen. Även om morgon sjukdom är obekväma och smärtsamma, sätter det inte barnet i fara och ökar inte risken för missfall. Faktum är att många läkare tycker att det är ett gott tecken på att graviditeten utvecklas bra, med moderkroppen som producerar hormoner för att upprätthålla graviditeten. Den plötsliga ökningen av dessa hormoner, inklusive humant korionisk gonadotropin (hCG) och östrogen, fördröjer också matsmältningen, vilket kan leda till morgonsjuka.

När ska du se din läkare

Du bör kontakta din vårdgivare om du har svår illamående och kräkningar, speciellt om du inte kan hålla ner några vätskor. Detta kan resultera i uttorkning med tecknen på att endast ge små mängder urin eller mycket mörk urin, yrsel när du står upp eller en hjärtfrekvens. Sök också hjälp om du är kräkande blod.

När kräkningar under graviditeten blir mycket dåliga och händer mycket kallas det för hyperemesis gravidarum. Detta kan leda till viktminskning och störningar i saltets balans i kroppen. Din läkare kan råda att du får mer vila eller ändra din kost. Ta inte mediciner för detta problem utan råd från din läkare. Svårt hyperemesis gravidarum kan kräva sjukhusvistelse för att hantera uttorkning, elektrolytbalans och näring. Sköldkörtelproblem kan leda till hyperemesis gravidarum; därför testas personer med detta tillstånd typiskt för nivåer av sköldkörtelhormon.

Förändringar i morgonsjuka och graviditetssymtom

Vanishing morgonsjuka, även tidigt under första trimestern, betyder inte att du har haft missfall. Det är sant att blekande graviditetssymptom kan uppstå med missfall, men symptomen kan fluktuera eller försvinna tidigt i en livskraftig graviditet också. I genomsnitt upplever de flesta kvinnor att deras graviditetssymptom blir mindre besvärliga någonstans runt slutet av första trimestern, men det kan också hända förr eller senare. Bara för att några av dina graviditetssymptom har försvunnit betyder inte att du har haft missfall.

Om du har blödning eller kramper tillsammans med din förlust av morgonjuka finns det dock mer anledning att vara oroad över missfall - och du bör ringa din läkare för att ta reda på vad som händer. Om du inte har några andra missfallssymtom är chansen att ingenting är fel. Om du fortfarande är orolig kan du dock kolla med din läkare om det. Vissa läkare kan vara villiga att beställa en tidig ultraljud eller kontrollera dina hCG-nivåer för att hjälpa dig att känna dig mer tryggad, särskilt om du har haft ett tidigare missat missfall.

Behandling och coping för morgonsjuka

Enkla lösningar för att hjälpa till med morgonsjuka inkluderar att äta små, vanliga måltider och undvika att ha en tom mage. Att ha några vanliga crackers 20 minuter innan du står upp på morgonen kan hjälpa. Du kanske vill undvika fet, kryddig eller fet mat. Försök med högt kolhydratmåltider som är torra och salta (till exempel krackare). Vissa kvinnor finner att ingefära hjälper, inklusive saker som en ingefära lollipop. Drick små mängder vätskor under dagen, men undvik dem under måltiden. Undvik lukt som utlöser din illamående eller gör det värre.

Under graviditetens första trimester är embryon och senare foster särskilt känsliga för teratogener, eller ämnen som kan orsaka fosterskador. Därför är det en bra idé att begränsa din exponering för mediciner, inklusive de som tas för att behandla illamående och kräkningar under första trimestern. Under första trimestern ska du bara ta mediciner som din OB-GYN rekommenderar och att du absolut behöver. En man kan diskutera använder Unisom tabletter, som kombinerar vitamin B6 och doxylamin.

För de flesta människor undviks vanligtvis antiemetika (anti-kräkande läkemedel), antispasmodik och antihistaminer vid behandling av illamående från morgonsjukdom. Om du behöver ta något, finns det vissa receptbelagda läkemedel som kan hjälpa till med morgonsjukdom, som Zofran. Vissa kvinnor som har morgonjuka upplever lindring efter att ha fått ett skott av vitamin B6, vilket är säkert att ta under graviditeten.

Ett ord från Verywell

Morgonsjukdom minskar vanligen under den fjärde månaden av graviditeten. Det är normalt för din morgon sjukdom att gå bort, och dess försvinnande betyder inte nödvändigtvis att det finns något fel med din bebis. Om du är orolig eller har andra tecken på missfall, kontakta din OB-GYN omedelbart.

Populära Inlägg

Läs Mer