Maternal mortalitet, orsaker och förebyggande

Anonim

När du har ditt första barn är det spännande att tänka på att hålla din bebis för första gången och alla vackra stunder du ska spendera tillsammans. Men det kan också vara skrämmande när du inte vet vad du kan förvänta dig. Många snart är mammor oroar sig för förlossning, anestesi och komplikationer. Det är även normalt att undra om risken att dö.

Men om du bor i ett land som Förenta staterna kan du andas lättnadssug. I utvecklade länder är det mycket sällsynt att dö under födseln eller på grund av graviditet, även om graviditeten är högrisk. Här är vad du behöver veta om graden, orsakerna och förebyggandet av maternal mortalitet.

Vad är maternal mortalitet?

När en kvinna dör av allt som har att göra med graviditet, kallas det för mödödödlighet eller mödrardöd. Maternaldöd kan hända när en kvinna är gravid, under arbete och leverans eller i 42 dagar efter födseln eller avbrytandet av graviditeten. Om en kvinna går bort från en olycka eller en hälsofråga som inte har något att göra med graviditeten, anses det inte vara en graviditetsrelaterad död.

Förenta staterna Statistik

I länder med god ekonomi, modern teknik och tillgång till sjukvård är risken att dö under graviditet, födsel eller i dagar och veckor efter leverans mycket låg. På platser som Förenta staterna, Förenade kungariket och Kanada har de flesta kvinnor friska graviditeter och födslar. Självklart finns det fortfarande en liten risk för mödrars död, även i utvecklade länder.

Enligt Centers for Disease Control (CDC), förlorar cirka 700 kvinnor per år sitt liv från komplikationer som har att göra med graviditet i USA. Hälsoansvariga rapporterar graden av maternell mortalitet som hur många kvinnor dör för varje 100.000 levande födslar. Det finns cirka fyra miljoner födda i USA varje år, och under de senaste åren har det varit cirka 17 till 28 dödsfall för varje 100 000 levande födslar. Så i USA är risken att dö på grund av graviditeten högst 0, 00028 procent eller ungefär 1 i 3500.

Worldwide Statistics

Övriga utvecklade länder har liknande och ännu lägre maternaldödlighet jämfört med Förenta staterna. Men det är inte fallet överallt. Över hela världen dör över 300 000 kvinnor varje år från problem som uppstår under graviditet och förlossning. När cirka 700 kvinnor dör varje år i USA rapporterar Världshälsoorganisationen (WHO) att cirka 830 kvinnor dör varje dag världen över.

De flesta av dessa kvinnor (99 procent) lever i fattiga utvecklingsländer. På vissa ställen är oddsen att dö på grund av graviditeten så hög som 1 i 15. Och det sorgliga faktum är att många av dessa dödsfall kan förebyggas.

Bidragande faktorer

Som du kan se, var du bor har en stor inverkan på din hälsa och välbefinnande som en gravid kvinna. Andra saker som påverkar riskerna med att vara gravid är:

 1. Ålder: Kvinnor i tjugoåren tenderar att få färre komplikationer under graviditeten än yngre eller äldre kvinnor. Unga flickor under 15 år har en mycket större chans till komplikationer som kan leda till döden. Riskerna går också upp i den avancerade moderåldern och ökar när kvinnor blir gravida i slutet av 30-talet eller i 40- och 50-talen.
 2. Socioekonomisk status: Dåliga kvinnor i en lägre socioekonomisk grupp kan ha mindre utbildning, en dålig kost och hinder för vården. Mindre utbildning bidrar till tidigare eller oplanerad graviditet. Brist på näring kan leda till hälsofel och ett dåligt graviditetsutfall. Och om du inte får kvalitetsvård kan kvinnor riskera smitta eller andra komplikationer som annars skulle kunna hanteras och behandlas på sjukvården eller av en skicklig vårdgivare.
 3. Könets ojämlikhet: I vissa länder har flickor och kvinnor mindre möjligheter att få utbildning. De nekas ofta ekonomiska resurser och har inte något att säga i sina egna liv och familjeval.

 1. Tillgängliga resurser: För många kvinnor är vården långt borta och svår att nå. Bristen på prenatal vård, som levererar en baby utan någon skicklig närvaro som läkare, barnmorska eller sjuksköterska, och som inte har tillgång till behandlingar som antibiotika och akuttjänster kan få livshotande konsekvenser.
 2. Paritet: Paritet är antalet gånger en kvinna har varit gravid. Chanserna att ha problem med graviditet eller problem under förlossningen är lite högre under en första graviditet. Oddsen är mindre i en andra graviditet. Men efter fem eller fler graviditeter växer risken igen.

orsaker

I Förenta staterna är svåra komplikationer av graviditet och mödöddöd sällsynta. Med rätt sjukvård kan de flesta problem som uppstår under graviditet, förlossning och postpartumperioden behandlas eller till och med förhindras. Men i andra delar av världen är dessa förhållanden farligare. Här är de främsta orsakerna till mammalödligheten.

Postpartum Blödning
Postpartumblödning (PPH) är överdriven blödning och förlust av blod efter förlossning. En skicklig vårdgivare kan stoppa blödningen. Men om en vårdgivare med rätt kunskap och färdigheter inte är tillgänglig kan en mamma dö för att förlora för mycket blod. PPH står för cirka 27 procent av alla dödsfall i mödrarna.

Högt blodtryck och eklampsi
Prenatal vård och testning brukar plocka upp problem som högt blodtryck och protein i urinen. Med god sjukvård kan läkare behandla och övervaka preeklampsi. Men utan omsorg kan det bli farligt och leda till döden. Hypertensiva störningar svarar för 14 procent av graviditetsrelaterade dödsfall.

Infektion
Kvinnor kan få en infektion från osäker abort, en ohälsosam leverans eller ett mycket långt arbete. Brist på förståelse och information om personlig hygien och hur man bryr sig om kroppen efter födseln kan också ge en mamma risk för infektion. Cirka 11 procent av mödrarnas dödsfall är resultatet av en infektion.

Uppsägning av graviditet
En osäker abort är en ledande dödsorsak bland kvinnor som har oavsiktlig graviditet. Det är anledningen till att cirka 68 000 kvinnor dör varje år. Uppsägning av graviditeten står för 8 procent av dödsfallet i mödrarna.

Lungemboli
En lungemboli (PE) är en blodpropp i lungorna. PE kan utvecklas efter leverans, och risken är högre med kejsarsnitt. Ungefär 3 procent av dödsfallet i mödrar beror på lungemboli.

Andra direkta komplikationer
Cirka 10 procent av kvinnorna dör av andra direkta graviditetsrelaterade problem. Villkor som placenta previa, livmoderbrott och ektopisk graviditet kan leda till komplikationer och död utan rätt vård och behandling.

Andra indirekta orsaker
En indirekt dödsorsak hos gravida kvinnor är av ett tillstånd som inte är direkt relaterat till graviditeten men utvecklas eller blir sämre under graviditeten. Graviditet kan påverka hälsoproblem som hiv och hjärtsjukdom. Villkor som diabetes och anemi kan utvecklas eller bli värre. Dessa problem står för cirka 28 procent av mödrarnas dödsfall.

DödsorsakProcent
Indirekta orsaker27, 5%
Blödning27, 1%
Blodtrycksstörning14, 0%
Infektion10, 7%
Andra direkta orsaker9, 6%
Abort7, 9%
Blodproppar3, 2%

Göra graviditet säkrare

Under de senaste 30 åren har antalet kvinnor som dör på grund av graviditet och förlossning gått ner. Minskningen beror på:

 • Utbildning av kvinnor
 • En ökning av användningen av preventivmedel
 • Mer prenatal vård
 • Fler födslar på sjukhus eller med skickliga vårdgivare närvarande
 • Ökad tillgänglighet av antibiotika, blodtransfusioner och behandlingar för komplikationer
 • Förskott i specialiserad vård för graviditetsgraviditeter och leveranser

Men i många delar av världen måste mer arbete göras. Att sänka dödligheten hos mammor där de är de högsta kvinnorna behöver:

Utbildning
Unga kvinnor (och män) som vet mer om reproduktion, fertilitet, födelsekontroll och konsekvenserna av oskyddad sex kan göra bättre val för sig själv. Familjeplaneringsinformation kan förhindra oplanerad graviditet och osäkra aborter.

Tillgång till sjukvård
Hälso- och sjukvård, hantering av existerande förhållanden och tillgången till säkra rutiner kan förhindra död under graviditeten. Näringstjänster och reproduktiv hälso- och sjukvård är särskilt viktiga för flickor och unga kvinnor.

Renlighet
Kunskapen om god personlig hygien och hur man bryr sig om kroppen kan hålla bakterier borta. Regelbunden handtvätt, ett rent perineområde under prenatal kontroller och ett hygieniskt leveransområde under förlossningen kan också bidra till att förhindra infektion.

Graviditetsvård
Kvalificerad vård före och under förlossningen kan förhindra komplikationer och leda till en säker födelse. Om det är möjligt bör kvinnor ha sina barn en vårdanläggning. Om leverans på sjukhus, klinik eller kontor inte är möjlig, ska någon som är skicklig vid leverans av barn vara hemma.

Postpartumövervakning
Efter födseln fortsätter kvinnor att behöva vård. Postpartum kontroller för onormal blödning eller infektion kan göra hela skillnaden. Att leva långt ifrån tjänster eller inte ha råd med dem kan förhindra att en kvinna får den kunskap hon behöver ta hand om efter födseln eller för att få de livräddande antibiotika och den postpartum-uppmärksamhet hon behöver.

C-sektionen Death Statistics

I utvecklade länder är chansen att dö från en kejsarsnitt fortfarande sällsynt, men den är lite högre än en vaginal leverans. En studie i American Journal of Obstetrics and Gynecology fann att maternal mortalitet är 2, 2 per 100, 000 för c-sektioner och 0, 2 per 100, 000 för vaginalfödsel. Anledningen till att en kejsarsnitt har en högre ränta är att det är en operation, och operationen har vissa risker. Forskning visar att när en c-sektion är elektiv och utförs utan ett medicinskt behov är riskerna högre än leverans genom vaginal födsel.

Komplikationer från en c-sektion som kan leda till mammens död inkluderar:

 • Infektion
 • Blodproppar
 • Narkosreaktioner
 • Blodförlust
 • Skada på andra organ under operationen

Men kom ihåg att c-sektioner räddar liv också. Det finns tillfällen då en c-sektion är det bästa alternativet. När det är nödvändigt kan en kejsarsnitt minska risken för mödrars död samt nyfödd död och göra leveransen mycket säkrare.

Ett ord från Verywell

Tidigare var graviditet och förlossning farligare. Men idag är det så mycket säkrare att få en baby. Om du får regelbunden prenatal vård, äter bra, gör bra livsstilsval och har en skicklig vårdpraktiker vid din leverans är chansen att ha en hälsosam graviditet och födelse utmärkt.

Men i vissa delar av världen fortsätter kvinnor att möta svåra omständigheter kring graviditet och förlossning. Precis som många andra kvinnor har de samma hopp och rädsla för att ha ett barn. Tyvärr är deras rädsla välgrundade. Men så är deras hopp.

Barn- och barnhälsoorganisationer som WHO, USAID, UNICEF, UNFPA och många andra ger medvetenhet om denna fråga. De utvecklar program för att hjälpa till att bekämpa mammalödligheten och göra framtiden bättre för alla kvinnor. Om du vill engagera dig kan du leta efter möjligheter att hjälpa dem som är mindre lyckliga i ditt samhälle eller gör skillnad genom att låna stöd till organisationer som de som försöker att ge livrädd utbildning, medicinering och vård till kvinnor runt världen.

Populära Inlägg

Läs Mer