Blixtnedslag och stormsäkerhet

Anonim

Blixtnedslag är vanligt.

Enligt National Weather Service detekteras i genomsnitt 25 miljoner blixtnedslag varje år i USA. Naturligtvis slog några av dem faktiskt människor.

Några fakta om blixten inkluderar det:

 • Åskväder, som producerar blixtnedslag, är mest vanliga i början av eftermiddagen.
 • Högsäsong för blixtnedslag är under sommaren, med de flesta dödsfall från blixtnedslag förekommande i juni, juli och augusti.
 • Blixt kan slå även när åskväder är 5 till 10 mil bort.
 • Omkring 400 personer drabbas av blixten varje år.
 • Omkring 3 till 10 barn och tonåringar dör av blixtnedslag varje år.

Och förutom risken att bli utsatt för blixt bör föräldrarna vara medvetna om farorna med husbränder som utlöses av blixtnedslag. Var noga med att ha ett röklarm och hembrandsläppsplan för att försäkra dig om att din familj kommer ut säkert om ditt hem slås av blixt och fångar eld.

Blixtnedslag

Historiskt har blixten dött omkring 55 personer varje år (30 års medelvärde). Det har dock varit färre dödsfall de senaste åren. Sedan 2001 har det genomsnittliga antalet dödsfall minskat till 39 år.

Några senaste dödsfall i barn och tonåringar under 18 år omfattar:

 • En 5-årig som dog efter att han slogs av blixt medan han försökte ta skydd mot åskväder vid Carova Beach på North Carolina's Outer Banks. (2016)
 • En 14-årig som dog efter att ha blivit slagen medan han körde en jetski i en avlägsen del av Flaming Gorge Reservoir i Utah. (2016)
 • En 17-årig från Tempe, Arizona som dog efter att han blivit träffad av blixten när han vandrade nära toppen Humphreys Peak. (2016)
 • En 12-årig från North Little Rock, Arkansas, som dog efter att ha blivit slagen av tändning medan han spelade volleyboll på stranden med vänner i Fort Morgan, Alabama. (2015)
 • En 17-årig i Fayette County, West Virginia som dog efter att han blivit träffad av blixt medan han fiskade på en privat damm. (2015)
 • En 8-årig i Fulton Township, Pennsylvania som dödade efter att han blivit slagen av en blixt medan han sprang genom ett fält, bort från en bäck där han hade simat med vänner när en storm flyttade in. (2014)
 • En 17-årig drabbades av blixten nära Sonoita, Arizona när en allvarlig storm blåste in i området. (2014)
 • En 16-årig i Etowah, Arkansas slogs av blixt under ett träd vid en kyrka där hans mamma hade arbetat. (2014)
 • En 8-årig drabbades av blixten i San Antonio, Texas medan han lekte i hans trädgård (2013)
 • En 17-årig slogs av blixtnedslag i Downers Grove, Illinois i en park (2013)

Det faktum att bli slagen av blixt är en sällsynt händelse som ofta används av människor för att jämföra det med andra risker som barnen kan möta.

Visst är oddsen att någon av oss kommer att få träff av blixten bara ungefär en på 1 000 000 varje år, men det betyder inte att du inte tar försiktighetsåtgärder så att du inte kommer hit. Om alla gick ut under åskväder och stod under det högsta träd de kunde hitta, kan du vara säker på att den här statistiken skulle förändras. Oddsen för ett barn eller en tonåring som slås och dödas av blixten är ännu lägre, ungefär en på 7 000 000.

Blixt och Storm Säkerhet

Sedan åska kan ljudet från blixten höras inom cirka 10 mil från ett blixtnedslag, om du kan höra åska, riskerar du att bli slagen av blixtnedslag.

Detta är en viktig lektion för att lära barn, som ofta väntar för länge innan de söker skydd eller som kanske kan sluta titta på blixten. Det är också viktigt att lära barnen att komma in i en säker byggnad eller ett säkert fordon under åskväder och stanna där i minst 30 minuter tills åska och blixten stannar.

Tips om blixtskydd som bör förstå det:

 • De är inte säkra under ett träd under åskväder.
 • Dugouten på ett baseballfält är inte ett säkert skydd mot blixtnedslag.
 • En öppen uteplats, öppet garage, paviljong eller picknickskydd är inte säkra byggnader under åskväder.

Ett säkert skydd under åskväder skulle innefatta en byggnad med väggar, tak, rörledningar och elektriska ledningar. Dina barn borde hålla sig borta från VVS- och elapparaten, inklusive trådlösa telefoner, om byggnaden träffas av blixten. Säkra fordon inkluderar de med ett hårtäckt tak, inklusive bilar, lastbilar och minivans.

De flesta blixtnedslag är inte i organiserade lagsporter eller när barnen camping, men när människor bara är ute under åskväder. När de flesta människor drabbas av blixten, är de antingen ute eller under ett träd.

Det gör det viktigt att veta att stormar kommer, så du har tid att komma in. Medan en väderradio är en viktig högteknologisk föräldra-gadget som alla borde ha, finns det också gott om appar som du kan installera på din smartphone för att varna dig om svåra stormar och blixtnedslag.

Spark, till exempel, ingår i Weatherbug-appen och är ett utmärkt tillskott till blixtdetektorerna som många bollfält nu använder. Men lita inte på dessa slags blixtmeddelanden.

"När åska brult, gå inomhus!" Det är säkerhetsmeddelandet från National Weather Service och är en bra enkel fras för att lära barn.

Populära Inlägg

Läs Mer