Livskunskap att börja lära dina barn i en tidig ålder

Anonim

Livskvalifikationer är värdefulla lektioner som barnen kommer att använda under hela sin livstid. Men de flesta barn lär inte sig att hantera verkliga situationer tills de är i gymnasiet. Vänta inte tills dina barn är tonåringar för att lära dem livsförmåga.

Hoppa igång med att undervisa praktiska lektioner för dina barn just nu, börja med beslutsfattande och bygga sedan på varje livskunskapsläsning när dina barn växer.

1

Beslutsfattande färdigheter

Att fatta bra beslut är en livskunskap varje barn bör börja lära sig i ung ålder.

Börja med grundläggande beslut som choklad kontra vaniljglass, blåa strumpor eller vita strumpor, spela tåg eller spela bilar. När barnen når grundskolans ålder kan de börja lära sig om fördelarna med goda beslut och konsekvenserna av dåliga beslut.

Gå dem igenom de många stegen beslutsfattande. Hjälp dem att väga sina alternativ, utvärdera fördelarna och nackdelarna med det beslutet och låta dem göra det slutliga beslutet att se hur sakerna spelar ut.

2

Hälsa och hygien

Dina barn är aldrig för unga för att börja lära sig om hälsa och hygien. I vår hektiska dagliga blandning berättar vi alltid våra barn att ta ett bad, borsta tänderna, tvätta händerna och byta underkläder. Vi berättar aldrig för dem varför.

Förklara varför hälsa och hygien alltid kommer att vara viktiga delar av deras dagar. När dina barn börjar lära sig om denna livskunskap, sätta upp ett diagram som låter dem avkoda varje uppgift när de slutför det.

När dessa hälsosamma vanor etableras över tiden, ta bort diagrammet och dina barn kommer mentalt att gå igenom checklistan hela dagen utan att du måste ständigt påminna dem.

3

Tidsplanering

Varje förälder vet hur viktigt tiden är att hålla din familj på rätt spår. Men det är också viktigt för barnen att börja lära sig tidsledningstimer nu.

Inte bara lär yngre barn hur man mäter tid, håller på att hålla sig till ett schema och hjälpa till att göra dina dagar enklare. Att lära sig detta livs skicklighet hjälper dem också att bli tiders mästare så att de kan göra allt från att komma upp på planen för att någonsin få att jobba i tid.

4

Meal Prep

Även de yngsta barnen kan lära sig att laga mat i köket. Vi pratar inte om en fem-rätters middag, men du kan lära dig förskolebarn hur man fixar en smörgås och grundskola barnen kan lära sig hur man använder mikrovågsugnen. Och från tots till tonåringar kan dina barn vara dina sous chefs när det är dags för dig att laga mat.

När dina barn blir mer självsäkra i köket, kan de lägga till andra färdigheter för att förbereda sig som att lära sig att väska sin egen lunch, göra hälsosamma matval, laga en enkel måltid på spisen med vuxenövervakning och planera sina egna måltider.

5

Money Management

Vi lär våra barn att räkna. Vi lär våra barn grundläggande matte. Vi kan ta dessa lektioner vidare och göra dem till livskunskaper som de kan börja använda just nu.

Pengestyrning är något som vuxna har problem med. Nu är det den perfekta tiden att börja lära dina barn om pengar, dess betydelse och hur man hanterar det så att de blir bättre förberedda när de börjar tjäna en löneskatt.

Lär dina barn effektiv penninghantering så att de kan lära sig hur man sparar, spenderar klokt, gör förändringar och förstår att man skriver en check eller använder ett kreditkort är inte gratis pengar.

6

Rengöring

Ibland är det lättare för föräldrarna att göra all hushållning själva. Det är ett saknat tillfälle för oss att lära våra barn hur man ska hålla huset rent, vilket de så småningom behöver veta när de går till college och en dag har ett eget hus att ta hand om.

Börja med åldersanpassade chore diagram som inkluderar att lära sig hur man gör sängen, töm diskmaskinen och damm. Tänk också på de dagliga messorna dina barn gör och hur de kan städa upp efter sig själva.

Till exempel behåll en handduk eller svamp i badrummet som låter barnen torka bort de globala tandkrämen som de lämnar på disken. Eftersom leksaker flytta magiskt från rum till rum i ditt hus, behåll en korg barnen kan slänga dem alla för att ta tillbaka till sitt eget sovrum i slutet av dagen.

Ställ in en daglig städplan för att göra städning en del av rutinen och hålla fast vid det.

7

Tvätt

Om du har barn har du mycket tvätt. Att lära dina barn hur man tvättar, vikar och lägger bort tvätten är inte bara en livskunskap som hjälper dem, det hjälper dig också.

Småbarn kan lära sig mycket genom att hjälpa dig med tvätt, som att sortera kläder efter färg och förstå texturer. När de växer kan barn börja lägga kläderna i tvättmaskinen och överföra dem till torken. Grundskolebarn kan då lära sig hur man använder tvättmaskinen och torken och hur mycket tvättmedel som behövs.

Eftersom tvätten kommer ut ur torken kan du visa dem hur man klädde sina kläder och lägger dem bort. Ganska snart kommer de att hantera all sin tvätt på egen hand.

8

Jämförelse Shopping

"Jag vill ha det! Jag vill ha det! Jag vill ha det!" Hur många gånger har du hört det här när dina barn upptäcker godis, en leksak, en T-shirt, en fisk eller nästan allt annat du kan tänka på att barnen tror att de måste ha just nu ">

När vi är vuxna förstår vi dollarns värde och vikten av jämförelseshopping. Men vi förbiser ofta denna värdefulla livsförmåga som vi borde undervisa våra barn.

Nästa gång du står i butiken som fångas mellan en rejäl prislapp och ett barn som kräver att du gafflar över dina pengar, ta dig tid att ta telefonen och leta efter varan på en mängd olika shoppingplatser. Visa dina barn hur mycket det kostar på andra butiker och vilka jämförbara föremål det finns som kan vara av bättre kvalitet.

Kanske är den i butiken där du är den bästa affären och toppprodukten trots allt. Men att lära barn att vara smarta shoppare och ta tid att jämföra butiken hjälper dem att spara pengar överallt de går, samtidigt som de fattar klara beslut om vilka typer av produkter de väljer.

9

Beställa på restauranger

Som föräldrar brukar vi placera våra barns order på restauranger för att göra det enklare på servern. Men att låta våra barn beställer sig är roligt för dem och bygger förtroende.

Många restauranger har bildmenyer på barnens meny, så förskolor kan börja cirkla eller färglägga vad de vill äta. När det förtroendet växer kan barnen börja muntligt berätta för servern vad de vill, från entré till sidor. Påminn barnen att träna gott sätt genom att säga tack och tack när de beställer.

10

Gör mig i ordning

Barn kan lära sig att klara sig själv i en tidig ålder. Låt dem välja ut de kläder de kommer att ha på sig nästa dag innan de går och lägger sig. Välj en väckarklocka som är lätt för dem att ställa in. Lägg ut sina hårborstar och tandborstar. Använd visuella bilder för att illustrera hela processen.

Ta till exempel en bild av väckarklockan, deras kläder, en annan tandborste, sedan hårborsten och även potten för att påminna dem om att gå innan du går ut genom dörren. Bilderna är dagliga flashcards tills de blir vana att klara sig alla på egen hand.

11

Underhåll runt huset

Barn älskar att vara din stora hjälpar och det finns alltid lätt underhåll runt huset som de kan lägga in för att göra.

Enkla uppgifter är att visa dem hur man byter toalettpappersrull eller påse upp i papperskorgen. Äldre barn kan lära sig hur man byter en glödlampa, korkar bort en dränering och byter dammsugarpåsen.

Populära Inlägg

Läs Mer