Att veta de tidiga tecken och symptom på graviditet

Anonim

Medan många människor antar att en missad period är det första tecknet på graviditet, finns det ett antal andra symptom du kan leta efter. Från morgonsjuka till akne och ömma bröst till humörsvängningar är det annorlunda för varje person och med varje graviditet.

Vanliga graviditets symtom

Det enda sättet att bekräfta huruvida du är gravid eller inte, är genom ett graviditetstest eller ultraljud, men det finns några vanliga tidiga tecken. Du kanske märker dem så tidigt som en vecka efter befruktningen eller några veckor efter din sista menstruationsperiod. Vissa upplever ingen alls medan andra bara har tillfälliga symptom som misstänks för deras menstruationscykel.

De allra flesta kvinnor som inte visar dessa vanliga tecken har fortfarande en perfekt hälsosam graviditet. Om din brist på symptom oroar dig, var noga med att fråga din vårdgivare om du har det bra och vad du kan förvänta dig.

Du borde också ta med alla frågor du har till ditt nästa prenatalbesök. Var inte panik om du undrar om varje liten twinge är något fel-det är normalt. Din läkare kommer att kunna analysera vad som händer, försäkra dig om att allt är okej, och hitta lösningar om något är avstått.

Missad eller konstig period

En missad period är förmodligen en av de mest tillförlitliga tecknen på graviditet. Graviditet är dock inte alltid orsaken till en missad period. Det är därför du blir uppmanad till den första dagen i din senaste normala menstruationsperiod (LMP). Det datumet kommer också att hjälpa dig att bestämma ditt förfallodatum om du verkligen är gravid.

Även om vissa kvinnor kommer att uppleva implantering blödning runt den tid som deras period förfaller, är det vanligtvis bara spotting och ljusare eller kortare än deras normala period. Även om det är sällsynt kan några kvinnor fortsätta att cykla under hela graviditeten.

Det kan vara svårare att notera en missad eller konstig period om du vanligtvis upplever oregelbundna cykler. I detta fall kan ett graviditetstest följt av en bäckprov vara nödvändigt. Om din läkare reglerar graviditeten som orsak till din missade period, kommer hon att vidta åtgärder för att utesluta andra möjliga orsaker.

Ökad basal kroppstemperatur

Basalt kroppstemperatur (BBT) är din temperatur så fort du vaknar och påverkas av hormoner. En förhöjd BBT kan vara den första indikationen på graviditet, även innan ditt graviditetstestresultat är positivt.

Vissa kvinnor spårar kontinuerligt deras BBT för fertilitetsändamål. Det är en bra indikator på att en kvinna är gravid om temperaturen inte faller ner till eller under täcklinjens temperaturer på ett BBT-diagram.

BBT-diagram och graviditet

Morgonillamående

Ungefär hälften av gravida kvinnor kommer att uppleva morgonjuka och det kan variera mycket. Vissa kvinnor är bara sjuka på natten, vissa är sjuka hela dagen och andra kvinnor mår sjuka på och av med ett unikt mönster. Kräkningar kan eller kanske inte vara närvarande.

Den sjuka känslan uppstår med den snabba uppkomsten av östrogen, som produceras av fostret och placentan. Eftersom en kvinnas luktsinne också stämmer, kan luktarna från mat, dofter och rök utlösa morgonsjukdom. De flesta kvinnor börjar uppleva detta mellan fyra och åtta veckors graviditet, men det kan ske så tidigt som två veckor efter befruktningen.

Vissa kvinnor kan ha en allvarlig form av morgonsjukdom som kallas hyperemesis gravidarum. Detta kan leda till uttorkning och andra problem. Din läkare kan hjälpa dig att hitta lösningar.

Bröstsårhet

Att ha ömma bröst är vanligtvis en av de första fysiska tecknen på graviditet och det går ofta bort under andra trimestern. Återigen är det ett symptom som orsakas av hormoner. Som bröstet förbereder sig för amning ökar östrogen och progesteron och orsakar ömhet.

Regelbunden urination

Om du går på toaletten mer än vanligt kan det vara ett tecken på att du är gravid. Frekvent urinering är vanlig ganska tidigt under första trimestern, och sedan igen i tredje trimestern på grund av den växande livmodern.

Det finns inte mycket du kan göra åt detta förutom att veta var alla badrum är. Du vill också stanna hydratiserad.

Trötthet

Att inte hålla ögonen öppna eller behöva en tupplur regelbundet är också ett graviditetssymptom. Trötthet sätter in mycket tidigt för vissa kvinnor, eftersom deras kroppar genomgår flera förändringar som förberedelser för att bära en bebis. Dessutom bidrar extra progesteron, som är en central nervsystemet depressiv, till sömnighet.

Om du upptäcker att du är verkligen sömnig, försök att lära dig att mäta tupplur för att komma igenom dagen.

Känsla Dizzy

Utvidgad blodvolym och blodkärl kan orsaka svimmelhet hos gravida kvinnor. Du kanske känner dig yr ibland, men det är oftast bara under första trimestern. Om det blir ett problem eller händer senare i graviditeten är det verkligen något att prata med din läkare om.

kramp

Kramper kan vara något du associerar med din kommande period snarare än ett tidigt graviditets symptom. Vissa kvinnor upplever tidigt kramper i livmodern när det börjar sträcka sig och förändringar uppstår.

Något som är allvarligt bör rapporteras till din läkare omedelbart. Samma sak gäller om kramperna åtföljs av blödning.

Acne

En ökning av akne och andra hudförändringar kan också vara ett graviditetssymptom. Var försiktig med vilka mediciner du använder för att behandla det. Vissa mediciner som Accutane och de som är höga i A-vitamin kan orsaka fosterskador. Det är bäst att prata med din läkare om hur man slår mot dålig hud medan du är gravid.

huvudvärk

Huvudvärk är ganska vanligt vid graviditet på grund av hormonella förändringar. Detta kan vara ett graviditetssymptom, men det är inte nödvändigtvis ett tecken. Det finns många saker som kan orsaka huvudvärk, inklusive stress.

Detta symptom kan inträffa när som helst under graviditeten men är vanligast under första trimestern. Om smärtan är för mycket att hantera, tala med din läkare om vilka mediciner (inklusive smärtstillande medel) som är säkra för din baby.

Vaginal utsläpp

Vaginalt urladdning, utan klåda eller brännande, kan vara ett tecken på graviditet och kan uppstå i början. Livmoderhalsen bygger en slemhinna för att blockera livmoderhalsens öppning och skydda ditt barn mot infektioner. Under denna övergång kanske du märker en liten ökning av vaginala sekretioner.

Vaginal urladdning bör inte lukta, brinna eller klia. Dessa skulle vara tecken på infektion som skulle kräva korrekt medicinsk behandling.

cravings

Konstiga graviditetskrav är något du hör mycket om. I verkligheten kan du ha begär eller aversioner mot vissa livsmedel, särskilt starkare luktande eller ohälsosamma, tidigt och under hela graviditeten.

Bloating och en utvidgande mage

Tidig graviditet är inte när gravida kvinnor börjar visa, men vissa kvinnor rapporterar en förstorad mage som ett graviditetssymptom. Detta orsakas vanligen av uppblåsthet i motsats till barnet.

Viktökning i första trimestern är i allmänhet inte så stor - vanligtvis bara ett pund eller två. Faktum är att du kanske kan gå ner i vikt från en kombination av att du inte mår bra, matavvikelser och en bättre diet när du gör livsstilsförändringar.

Humörsvängningar

Återigen är hormoner skyldiga för olika känslor och stämningar. Bli inte förvånad eller upprörd om du plötsligt brister i tårar eller upplever intensiva känslor.

Förstoppning

Progesteron i kroppen påverkar flera processer, inklusive matförtunning. Ökad nivå av detta hormon orsakar långsammare digestion och i sin tur förstoppning.

Om du upplever detta symptom efter att du har bekräftat graviditeten kan träning och ökad fiber hjälpa till. Även när du börjar ta prenatala vitaminer kan järnet i dem förvärra förstoppning. Du kan behöva försöka några för att hitta en som fungerar bra för dig.

Gravid vs PMS

Många kvinnor förväxlar symptomen av graviditet med premenstruellt syndrom (PMS). Det är ännu mer troligt att förändringarna är så lätta att du helt saknar dem. Känna sig lite uppblåst? Det är lätt att gå av som vanligt eftersom många kvinnor upplever detta runt tiden för sin tid. Detsamma gäller saker som ryggvärk och kramper.

Det enda sättet att bekräfta graviditeten är att ta ett graviditetstest eller träffa din läkare. Att göra detta kommer också att lindra alla bekymmer du har.

Om du är gravid, kom ihåg att de flesta av dessa symtom är normala. De är vanligtvis bara ett problem när de är så allvarliga att de stör ditt dagliga liv eller hälsa eller om du har graviditetssymptom som helt försvinna, till synes över natten.

När ska man ta ett graviditetstest

Om du misstänker att du är gravid, ta ett graviditetstest. Dessa urintester mäter nivån av humant choriongonadotropin eller hCG, ett hormon som utsöndras när du är gravid. Mängden hormon som varje test kan upptäcka varierar mycket. Varje kvinna utsöndrar också lite mer eller mindre av hormonet, så testen är inte helt korrekt.

De bättre testerna på marknaden kommer att mäta 25 till 50 mIU / mL (millio-internationella enheter per milliliter) hCG. Detta är oftast den mängd som finns i urinen mellan den fjärde och femte veckan av dräktigheten. HCG-nivåerna i din urin kommer att skilja sig från de som finns i ditt blod.

Den första morgonens urin innehåller alltid den högsta koncentrationen av hCG. De flesta tester kräver dock inte att du använder urin på morgonen. Du kan förbättra dina chanser att ha tillräckligt med hCG i din urin genom att vänta fyra timmar efter att du senast urinats för att ta provet. Detta gör att hCG kan byggas upp.

Ett negativt resultat som senare visat sig vara fel är vanligtvis att testet utfördes för tidigt. En falsk positiv, å andra sidan, kan indikera ett mycket tidigt missfall. Tala med din läkare om du har frågor om dina graviditetstester. Du kan också ringa det gratisnummer som tillhandahålls av provtillverkaren.

Blodprov är de mest exakta och kan utföras sju till 10 dagar efter ägglossningen. De kan också användas för att förutse hälsan hos en graviditet vid olika punkter. Du måste besöka din läkare för att få en.

När ska du ringa doktorn eller barnmorska

Om du har frågor är det viktigt att du ringer till din läkare eller barnmorska. Även om du inte har ett möte kan de ta itu med dina problem och se till att allt är okej. De förstår att du har många frågor och är villiga att ge dig svaren, men du måste ringa. Många utövare har någon tillgänglig som svarar patienternas frågor hela dagen.

Det är inte ovanligt att svaren leder till fler frågor. Det är lämpligt att fråga klargörande frågor - känner inte att du tar för mycket av din doktors tid. De är där för att hjälpa.

Ett ord från Verywell

Kom ihåg att graviditetssymptom kan börja mycket tidigt under graviditeten, men det tar lite tid att utveckla. Det kan också vara helt normalt att inte känna något. Om du tror att du kan vara gravid, ta ett graviditetstest. Om du är gravid eller osäker på dina resultat, kontakta din läkare eller barnmorska.

Populära Inlägg

Läs Mer