Hålla begåvade småbarn och förskolebarn stimulerade hemma

Anonim

Föräldrar till begåvade småbarn och förskolor oroar sig ofta för att deras barn kan bli uttråkad och undra vad de kan göra för att hålla dem utmanade och stimulerade. Det finns gott om inlärningsmöjligheter på hemmaplan som är åldersanpassade, men ändå tillräckligt avancerade för ett begåvat barn. Dessa idéer kommer att driva dem på ett sätt som är tillfredsställande och roligt, utan att vara alltför strukturerad.

Utvecklingsskillnader

Kom alltid ihåg att olika aspekter av ditt barns utveckling blommar på olika tider. Till exempel kan ditt barn intellektuellt vara redo att bygga saker med block, men saknar fortfarande de fina motoriska färdigheter som behövs för att göra det.

Ibland är det lätt för föräldrar att glömma att deras begåvade barn eller förskolare fortfarande är bara deras biologiska ålder. Föräldrar till en begåvad 3-årig som läser på en tredje klass, kan till exempel "glömma" att deras barn bara har levt i tre år. Oavsett hur smart dessa unga begåvade barn är, har de inte kommit nära att utforska hela världen att erbjuda och kanske inte fullt ut kan förstå några av de ämnen de kan läsa om.

Och oavsett hur intellektuellt begåvat ett barn är, behöver de fortfarande leka tid för sin sociala och emotionella utveckling.

Att tänka på dessa unga begåvade barn och världen på detta sätt gör det mycket lättare att komma med idéer för att hålla dem förlovade. Åren innan barnen går till skolan kan vara en spännande tid för föräldrarna, eftersom de lär sig om deras barns intressen och förmågor.

Områden Barn kan utforska

Hemmaaktiviteter är ett bra sätt att förstärka koncept som lärs på skolan (eller att ditt barn kommer att möta en gång inskrivet), men de är också ett bra tillfälle att avslöja ditt barn på olika sätt att fånga sina tankar - något som du kan upptäcka att de har en speciell talang för eller intresse för.

Språk, bokstäver och läsning

Några begåvade barn älskar språk, särskilt muntligt begåvade barn. De kan vara fascinerade med bokstäver och ord och ber om att läsas hela tiden, eller de kan till och med lära sig att läsa. Men även de barn som inte är besatta av språk kan tycka om att utforska detta område.

Magnetiska bokstäver för kylskåp, skum bokstäver för badet, och alfabetet pussel och böcker är alla underbara resurser att ha hemma, särskilt för unga småbarn som ännu inte har lärt sig alfabetet. Videor eller DVD-skivor som illustrerar alfabetet och läsning, som de som tillhör Sesam Street, är också roliga och stimulerande lärarverktyg. Du kanske också vill utforska det stora utbudet av tablet-appar och dataspel som är utformade för att främja språkkunskaper.

Numbers and Math

Det matematiskt begåvade barnet kan naturligtvis älska siffror, mönster och till och med enkla matematiska problem. Återigen kan även barn som inte är matematiskt begåvade njuta av att utforska världens nummer. Magnet- och skumtal är bra resurser att ha hemma, liksom nummerpussel och böcker. Enkla hushållsobjekt som köksredskap eller kontorsmateriel kan också användas vid räkning och mönsterframställning. För förskolebarn kan du även integrera matematik för att låtsas spela. har ditt barn kassan när du spelar butik, till exempel.

Vetenskap

Oavsett om det är biologi, botanik, astronomi, fysik eller kemi, erbjuder varje gren av vetenskap mycket att utforska för intellektuell stimulans. Det finns många enkla principer som även barn kan förstå, och tyngdlagen är ett bra exempel. Allt som krävs för att få ett begåvat barn tänker är att ställa frågor som illustrerar några av dessa enkla principer, till exempel, "Varför faller en boll när vi slänger den i luften?"

Botanik kan utforas genom enkla naturvandringar. Astronomi är lätt att utforska genom att titta på månen och stjärnorna, särskilt över en period av dagar för att observera förändringarna i himlen. Kemi är också lätt. Bara baka en tårta eller kakor med ett barn och prata om de förändringar som bakningen skapar i ingredienserna. En resa till doktorn för en check-up eller en sjukdom kan vara ett springbräda för att diskutera hur kroppen fungerar.

Föräldrar behöver inte ha alla svaren; de behöver bara frågorna. Leta efter böcker om olika vetenskapsområden skrivna för små barn att fylla i luckorna. Du kan också hitta böcker av vetenskapliga experiment som barnen kan göra med sina föräldrar.

Konst

Eftersom människor tenderar att tänka på akademiska ämnen när de tänker på begåvade barn, glömmer de ofta andra områden för utforskning som konst. Föräldrar kan gå utöver de vanliga kritorna och färgböckerna för att hjälpa sina barn att utforska den här kreativa sidan av livet genom att hålla hantverksprodukter till hands för konstutforskning: byggpapper, lim, fjädrar, strängar och nästan allt annat som kan limas och klistras ger barn en chans att bli kreativ på detta sätt.

Fingerfärger och akvarellfärger är bra att ha till hands också. Ännu bättre är tempera-färger, eftersom de tillåter ett barn att använda penslar av olika storlekar, vilket ger fler sätt att utveckla motoriska färdigheter. Nyckeln är att låta barnet vara kreativt och att lära barn att det inte finns några regler när det gäller konst.

Böcker om konst och hantverk för barn är lättillgängliga för inspiration. Vissa barn kan till och med vilja lära sig om kända artister och deras stilar och efterlikna dem i sina skapelser.

musik

Musik är ett annat icke-akademiskt område som föräldrar kanske inte anser eftersom de undrar vad de kan göra för att hålla sitt begåvade barn stimulerat hemma. Allt som krävs för att utforska musik är en catchy spellista och högtalare, tillsammans med några krukor, kokkärl, lock och skedar. Kombinera musik med hantverk kan barn göra musikinstrument, eller föräldrar kan köpa leksaksinstrument som de kan experimentera med. Förskolebarn kan njuta av att komma med sångtext baserat på deras favorit storybook-tecken.

Tillhandahållande av möjligheter

När barn blir äldre kan det bli allt svårare att hålla dem stimulerade hemma, men i dessa tidiga år innan de börjar gå i skolan kan det vara ganska enkelt. Det är vanligtvis inte nödvändigt att ge formella lektioner för begåvade småbarn och förskolor. de behöver mest exponeringen för olika områden av lärande och möjligheterna att utforska dem.

Föräldrar behöver inte oroa sig för att driva sina barn när de ger dem dessa resurser. Småbarn och förskolor kommer sannolikt att omfamna chansen att prova olika saker, och deras reaktioner kommer att låta dig veta när du är på rätt väg.

Populära Inlägg

Läs Mer