Gulsot i för tidiga babyer

Anonim

Gulsot är mycket vanligt bland nyfödda. Inom en dag eller två av födseln, kommer cirka 60 procent av barnen att utveckla den gula tingen i berättelsen till huden och de vita ögonen som indikerar detta typiskt tillfälliga och godartade tillstånd. Gulsot orsakas av hyperbilirubinemi-en komplicerad term med en enkel mening: förhöjda nivåer av bilirubin i blodet. Det är lätt att behandla och leder sällan till andra hälsoproblem. Den enda potentiella komplikationen i samband med gulsot hos spädbarn är en allvarlig typ av hjärnskada som är en risk om tillståndet inte behandlas snabbt och korrekt.

Vad som kan göra gulsot potentiellt knepigt för för tidiga barn-de som är födda före 35 veckors gestation-är att de kan vara mottagliga för denna komplikation vid lägre nivåer av överskott av bilirubin än barn i fulltid. Om du har en preemie med gulsot, kommer din barnläkare att behandla det med ljusterapi för att se till att det löser sig så snart som möjligt. Samtidigt bör det vara tröstande för dig att förstå grunderna i gulsot och hur det kan påverka en för tidig baby.

Symtom och komplikationer

Gulsot är särskilt vanligt hos spädbarn som är födda före 35 veckor. I de flesta fall är det enda symptomet på tillståndet en gulaktig nyans som påverkar ögonens hud och vitt. Detta inträffar eftersom bilirubin är bokstavligen gul-orange i färg.

Om gulsot inte behandlas snabbt eller korrekt, kan bilirubin bygga upp till farliga nivåer. Obehandlade, för höga nivåer av bilirubin kan orsaka en allvarlig form av hjärnskador som kallas coreicterus. Tidiga symptom på detta tillstånd inkluderar:

 • Persistent eller förvärrad guling av hud och ögon
 • Extrema trötthet
 • Svårighet att vakna eller sova
 • Problem med att mata
 • Extremt noggrannhet, ofta åtföljd av ett högt skrik
 • Limpness eller styvhet i kroppen
 • Ovanliga ögonrörelser
 • Muskelryckningar

Om ditt barn upplever något av dessa symptom, få omedelbar hjälp. Kernicterus kan orsaka permanent neurologisk skada, inklusive hörselnedsättning, cerebral pares, intellektuella funktionshinder och till och med döden.

Orsaker och riskfaktorer

Att vara för tidigt ökar barnets risk att utveckla gulsot. Enligt kidshealth.org har 80 procent av prematura barn gula. De flesta barn som är födda på sikt kan metabolisera bilirubin ganska lätt och skicka det i sina avföring innan de ackumuleras för mycket. Eftersom en för tidig bebis lever inte är helt utvecklad vid födseln, kan den emellertid inte helt metabolisera bilirubin.

Lyckligtvis är gulsot så lätt att diagnostisera att det sällan blir dåligt nog för att orsaka kernicterus. För tidiga barn som riskerar att få sina bilirubinnivåer noggrant övervakas med antingen ett blodprov eller en pannmätare.

Förutom för tidig födsel innefattar riskfaktorer för hyperbilirubinemi:

 • Ha en syskon som tidigare påverkades
 • Bruising under en instrumenterad leverans där tång eller vakuumuttag används för att hjälpa till vid förlossning
 • Försena passerar barnets första pall, kallad meconium

Behandling

Den första behandlingen av gulsot är fototerapi, där en nyfödd utsätts för speciella ljus som kallas billjus. Ljuset hjälper bokstavligen barnets kropp att bryta ner bilirubin i en form som enkelt kan utsöndras.

För att behandla en baby med fototerapi kommer han att vara utklädd utom för en blöja så att så mycket hud som möjligt kan utsättas för ljuset och hans ögon kommer att täckas. Han kommer att ligga i en varm bassin eller inkubator - ibland i flera dagar - och hans bilirubinnivåer kommer att mätas minst en gång om dagen.

Ljuset kommer inte att skada din lilla hud alls. Och om du ammar, kan du amma som vanligt. Faktum är att du kanske behöver mata honom ännu oftare, eftersom fototerapi kan vara uttorkad.

I det osannolika fallet att fototerapi inte fungerar för att få barnets bilirubinnivåer till normala, kan din läkare föreslå ett något riskabelt förfarande som kallas utbytstransfusion. För denna procedur avlägsnas en del eller allt av barnets blod och ersätts med donatorblod. Som du kan föreställa dig, det finns många fördelar och nackdelar med detta tillvägagångssätt, så du och barnläkaren kommer att vilja diskutera dem alla noggrant.

Ett ord från Verywell

När en bebis är född före sikt riskerar han för många potentiella hälsoproblem, inklusive gulsot. Även om detta tillstånd kan vara mer problematiskt för prematura barn, eftersom clearing av bilirubin beror på levermognad och en preemie organ ofta är välutvecklad, är gulsot lätt att behandla effektivt. Vad du än kan göra om du har ett för tidigt barn, är du säker på att gulsot är ett som ditt barns medicinska team kommer att kunna hantera och eliminera snabbt.

Populära Inlägg

Läs Mer