Är graviditet efter en HSG mer sannolikt?

Anonim

Graviditet efter en HSG kan vara mer sannolikt beroende på orsaken till din infertilitet. Åtminstone en studie visade att en HSG med en oljebaserad kontrast förbättrade graviditeten hos vissa patienter signifikant - vid två till tre gånger.

En HSG, eller hysterosalpingogram, är en speciell typ av röntgen som innebär att man administrerar ett jodfärg via livmoderhalsen, in i livmodern och äggledarna och sedan tar röntgenbilder. Testet är avsett att kontrollera den allmänna livmoderformen och se om äggledarna är klara.

Kolla in något fertilitetsforum online, och du hittar kvinnor som hävdar att de blev gravid en eller två månader efter en HSG. Din läkare kan till och med säga att du är mer benägna att bli gravid efter detta fertilitetsprov.

Så är du mer sannolikt att bli gravid efter en HSG? ja! Kanske. Det beror på.

Olja eller vattenlöslig kontrast?

En HSG kan göras med ett vattenbaserat eller ett oljebaserat kontrastmedium. (Detta är färgämnet som gör det möjligt för tekniker att se din livmoderform och äggledarrör på röntgenbilden.)

Kontrasten kan också användas terapeutiskt för "tubal spolning." Detta gör i grund och botten en HSG utan bildbehandling.

Medan kontrastmedlet inte kan göra skillnad när det gäller fertilitetstestet själv, verkar det vara viktigt när man tittar på post-HSG-graviditetsökning.

Studier har jämfört graviditetsräntorna efter:

  • tubal spola med ett vattenlösligt kontrastmedel
  • tubal spola med ett oljelösligt kontrastmedel
  • tubal spolning med både olja och vatten kontraster kombineras
  • inget ingripande alls

Studierna fann att:

  • Det fanns ingen ökning av graviditeten vid användning av vattenlöslig kontrast eller en kombination av vatten och oljelösliga kontraster.
  • Det var en ökning av graviditetshastigheten med oljelöslig kontrast jämfört med ingen ingrepp alls.

Om du hoppas att få graviditeten, är en oljebaserad kontrast för HSG din bästa satsning. Du kan fråga din läkare vad de planerar att använda.

Hur mycket ökade graviditeten?

Utan några andra ingrepp hade par utan andra upptäckta fertilitetsproblem uppskattad 17 procent chans att bli gravid i en viss månad.

Men när dessa par genomgick tubal spolning med en oljelöslig kontrast, ökade deras graviditetsodds till mellan 29 och 55 procent. Denna förbättring av odds varade i upp till tre månader efter proceduren.

Varför ökar det dina graviditetsodds?

Ingen är helt klar varför tubal flushing eller en HSG ökar dina graviditetsodds. Det finns några teorier.

En teori är att färgämnet spolas ut äggledarna, rensar partiella, mindre block i vissa kvinnor. I så fall kommer HSG-testresultatet att visa obelastade fallopierör. En viss kontrast kan dock tyckas sluta och fortsätt sedan på röntgenbilden. Detta kan vara färgämnet som bryts genom mycket tunna vidhäftningar.

(Vid en allvarlig blockering kan en HSG inte reparera eller öppna rören.)

En annan möjlighet är att färgämneslösningen förstärker endometrium (livmoderns lining) på något sätt, vilket gör det lättare för ett embryo att implantera framgångsrikt. Det kan ha en antiinflammatorisk effekt.

Och ytterligare en teori är att färgämnena på något sätt påverkar området kring äggstockarna, vilket förbättrar ägglossningen.

Det finns en annan teori att bara placering av katetern i livmoderhalsen ökar graviditeten i vissa kvinnor. När det är gjort terapeutiskt är detta känt som endometrisk repning.

Tubal flushing verkar ha en större inverkan på de med oförklarlig infertilitet, möjliga immunologiska fertilitetsproblem och de med tidig stadium-endometrios.

Ett ord från Verywell

Du kan vara mer benägna att bli gravid i de tre månaderna efter en HSG, men det beror på varför du inte kan bli gravid och vilken typ av kontrast tekniker använder.

Läkarna beställer en HSG av diagnostiska skäl. Det används sällan som behandling själv. Om du går in i testet och tänker på det som en fertilitetsbehandling kan du känna dig besviken om du inte blir gravid de närmaste månaderna. Istället kom ihåg att det primära syftet är fertilitetsbedömning. Graviditet efteråt är bara en möjlig bonus.

Populära Inlägg

Läs Mer