Är fiskolja tillägg rätt för barn?

Anonim

Alla barn behöver vitaminer, mineraler och andra näringsämnen för att vara friska och växa normalt.

Och precis som D-vitamin, järn och kalcium behöver barnen omega-3-fettsyror, inklusive eicosapentaensyra (EPA) och docosahexaensyra (DHA), som de kan få från fiskoljor. Därför rekommenderar matpyramiden att barnen äter "fisk som är rik på omega-3-fettsyror, såsom lax, öring och sill."

Om du inte äter sådana fiskar, kan de behöva en annan källa till omega-3-fettsyror, inklusive andra livsmedel kompletterade med fiskolja, ett multivitamin med DHA och EPA eller andra tillsatser av fiskolja.

Fiskolja fördelar

Nutrition fads verkar komma och gå, även i barnens näring.

Järn brukade vara stor bland vitaminer och mineraler, och föräldrar skulle alltid försöka få barn att äta sin spenat. När fler livsmedel kompletterades med järn syntes föräldrarna att flytta sitt fokus till vitamin C.

Fiskolja kan vara den nya näringsämnen, även om de flesta föräldrar borde koncentrera sig på kalcium och D-vitamin eftersom många barn inte dricker tillräckligt med mjölk.

Varför är fiskolja populär? Är det för att fiskolja är hög i fleromättade fettsyror, vilket antas sänka triglyceridnivåerna? Eller eftersom fiskolja fördelar är att det kan minska risken för hjärtsjukdom och minska något högt blodtryck något?

Andra fiskolja fördelar som kan ha gjort det populärt inkluderar krav på att hjälpa ADHD, astma, artrit, onormala hjärtrytmer och att det kan bidra till att förhindra vissa typer av cancer.

Påståenden om att det kan bidra till att främja hjärnans utveckling är sannolikt den fiskolja som de flesta föräldrar fokuserar på, och som gör fiskolja så populär. Tyvärr finns det många motstridiga studier om fiskoljafördelar, och inte alla studier har till och med visat att de har någon fördel alls.

Källor av fiskolja

Förutom fiskoljepiller och tillskott kan du få fiskolja och omega-3-fettsyror från några livsmedel, inklusive:

 • Fet fisk, inklusive sill, regnbågeöring, makrill, lax och sardiner, som har de högsta halterna av DHA och EPA
 • Annan fisk, inklusive pollock, flundra, kammusslor, musslor, räkor, havskatt, konserverad albacore tonfisk, burkad lätt tonfisk och till och med fiskpinnar, som alla har lägre halter av DHA och EPA än fet fisk
 • Torskleverolja
 • DHA-befästa livsmedel och drycker, som Yotoddler yoghurt och Juicy Juice med DHA

Andra icke-fiskkällor för omega-3-fettsyror kan innefatta:

 • Linfrö, valnötter, sojabönor, tofu och linfrö, canola och sojabönoljor - i form av alfa-linolensyra (ALA)
 • alger
 • De flesta märken av babyformel, som nu är befästa med DHA och ARA för att göra dem mer som bröstmjölk, som har omega-3 fettsyror
 • Babymat förstärkt med DHA, såsom Beech-Nut DHA PLUS
 • Andra DHA-befästa livsmedel (kontrollera livsmedelsetiketter), inklusive Horizon Organic Milk Plus DHA Omega-3, PediaSure, Sara Lee Soft & Smooth Plus 100% Helt Vetebröd, Silke Wellness Soy Milk (Silke DHA Omega-3 & Calcium) Mission Life Balance Flour Tortillas, etc.

De flesta av dessa livsmedel som är befästa med DHA använder alger, en vegetarisk källa till DHA. Om de bara säger att de har naturligt förekommande omega-3-fettsyror, så har de sannolikt små mängder ALA, och inte DHA och EPA.

Tänk på att även om DHA-befästa livsmedel har mycket mindre DHA än de flesta fiskar, äter dina barn sannolikt och dricker dem oftare och med andra DHA-befästa livsmedel. Till exempel har en kopp Silk Wellness Soy Milk bara 32 mg DHA och EPA vs 330 mg i albacore tonfisk eller över 3000 mg i lax, men barnen kan bara äta begränsade mängder fisk medan han kan dricka två eller tre koppar DHA- fortifierad mjölk varje dag, förutom andra livsmedel med DHA och EPA.

Fiskoljedosering

American Heart Association rekommenderar att alla vuxna äter en mängd fisk, helst de höga omega-3-fettsyrorna, minst två gånger i veckan, och äter också mat som är rik på ALA, såsom linfröer, valnötter, sojabönor, tofu och linfrö, canola och sojabönoljor. Vuxna med hjärtsjukdom bör se till att de får minst 1000 mg varje dag och till och med högre doser om de har höga triglyceridnivåer.

Även om det inte finns specifika rekommendationer om fiskolja och omega-3-fettsyror för barn, råder maten pyramiden att det är viktigt att inkludera fisk, nötter och frön i barnets diet. Och det kan inte vara en hjärtlig godkännande, men de säger att det finns "några begränsade bevis som tyder på att äta fisk som är rika på EPA och DHA kan minska risken för dödlighet från kardiovaskulär sjukdom."

Den vanliga fiskoljedosen för barn, om de får sin fiskolja från att egentligen äta fisk, är två portioner per vecka. Det finns inte en mer specifik mg per dag rekommendation för DHA och ARA för barn ännu.

När du serverar fisk till barn, ska föräldrarna hålla alla fisk- och kvicksilvervarningar i åtanke, bland annat att de begränsar konserverad albacore tonfisk till inte mer än en gång i veckan. Unga barn kan äta andra fiskar som är lägre i kvicksilver, såsom konserverad lätt tonfisk, lax, pollock och havskatt, två gånger i veckan. Och kom ihåg att kvinnor som får bli gravida, gravida kvinnor, ammande mödrar och småbarn ska inte äta någon haj, svärdfisk, konungmakrill eller alls eftersom de kan ha höga kvicksilverhalter.

Fiskolja

Eftersom många av de livsmedel som är höga i omega-3-fettsyror, särskilt de som härrör från fiskolja, inte är precis barnvänliga livsmedel, och det finns fortfarande ett begränsat antal DHA-befästa livsmedel, kan du behöva ge ditt barn ett fiskolje tillskott om du vill se till att de får tillräckligt med dessa omega-3 fettsyror. Även om normala doser fiskolja inte anses vara skadliga, ger barnen fågelolja tillskott lite kontroversiell, eftersom inte alla studier har visat att de har någon fördel.

Fiskolja tillskott för barn inkluderar:

 • ChildLife Torskleverolja, Jordgubb Smaksatt
 • Coromega Omega-3 Kids Squeeze-paket i apelsin och citron-limefrukt
 • Irwin Naturals Omega-3 Citrus Chews
 • GNC Kids DHA Soft Chews, Citrus Smaksatt
 • Marvel Heroes Complete - ett tuggbart multivitamin som innehåller DHA (växtkälla)
 • Oceans Kids DHA

Gummy vitaminer med fiskoljor är också tillgängliga, inklusive:

 • Clifford Multi-Vitamin + Brain Health - ett multivitamin som innehåller omega-3 fettsyror
 • Coromega Omega3 Gummy Fruits for Kids
 • Disney Gummies Multivitamin (olika tecken) - innehåller DHA
 • Iron Kids Gummies Omega-3 s
 • L'il Critters Omega-3 Gummy Fish
 • Marvel Heroes Gummies - ett multivitamin som innehåller DHA
 • Nordic Naturals Nordic Omega-3 Gummies
 • Yummi bär DHA

Tänk på att mängden omega-3-fettsyror i dessa vitaminer kan variera kraftigt. Vissa multivitaminer med DHA har faktiskt mycket lite DHA i dem, ofta så lite som 100mcg eller 0, 1mg per dos. Andra fiskolja tillskott, som Coromega Kids DHA Gummy Fruits, har 50 mg DHA plus 10 mg EPA per portion (2 gummier). Kontrollera etiketten så att du får den mängd DHA du förväntar dig.

Vad du behöver veta om fiskolja

Det finns mycket att tänka på när man överväger fiskolja och fiskolja. DHA, ALA, livsmedel som är befästa med DHA från alger och riskerna med kvicksilver i fisk är bara några av de saker som du måste se till att du förstår.

Andra saker att veta om fiskolja är att:

 • Det finns inga% dagliga värden för DHA, EPA eller ALA, även om du ser dem på vissa livsmedelsetiketter eller tillägg.
 • Omega-3 fettsyror är essentiella fettsyror, vilket betyder att våra kroppar inte kan producera dem på egen hand och behöver ta dem från vår kost, antingen från de livsmedel vi äter och dricker eller från ett tillägg.
 • En ökad risk för blödning och problem med koagulering kan vara biverkningar av höga doser fiskolja (mer än 3000 mg DHA plus EPA varje dag för vuxna).
 • Även om källan till omega-3-fettsyror sannolikt inte är så viktigt, se till att ditt fiskolje tillskott eller omega-3-tillägg innehåller både DHA och EPA om du vill ha de möjliga fördelarna med fiskolja. Fisk, alger eller fiskolja är alla goda källor till dessa omega-3 fettsyror.
 • Den fiskiga smaken av vissa fiskolje-tillskott är ofta täckt av socker eller konstgjorda sötningsmedel.
 • Ge inte dina barn fiskolja tillskott om de är allergiska mot fisk eller skaldjur.
 • Det finns några bekymmer att vissa fiskoljettillskott kan vara förorenade med polyklorerade bifenyler (PCB) eller kvicksilver, vilket särskilt gäller eftersom FDA faktiskt inte behöver godkänna kosttillskott för att säkerställa att de är säkra eller effektiva. Köpa tillskott som anger att de är USP (United States Pharmacopeia) certifierade kan hjälpa till att se till att de uppfyller kvalitet, renhet och styrka. Tyvärr, några tillskottstillverkare deltar faktiskt i USP-programmet.

Populära Inlägg

Läs Mer