Spädbarnsmältning

Anonim

Några av de många fördelarna med att amma är det lätta att mata och bindningen som uppstår. Men vad händer när barnet är låsat på och matar bra? Varje del av matsmältningskanalen har specifika funktioner som arbetar vid transport och matsmältning av livsmedel som är viktiga för din babys tillväxt. Spjälkningen av bröstmjölk i ditt spädbarn spelar viktiga funktioner som sträcker sig från absorptionen av skyddande antikroppar som bekämpar bakterier och virus för att etablera friska tarmbakterier. Vad är vetenskapen bakom spädbarnsförtunning?

Anatomi och fysiologi hos spädbarnsröret

Låt oss börja med att titta på spädbarnets anatomi från det ögonblick som maten går in i munnen tills den passerar in i ditt babys blöja och de funktioner som uppstår under vägen. Tillbehör organ är extremt viktigt för korrekt matsmältning och kommer att diskuteras nedan.

 • Mun. Din babys mun spelar rollen att acceptera mat och är också den plats där matsmältningen av vissa näringsämnen börjar. Vissa nyfödda kan ha svårt att låsa på eller problem som är relaterade till tillstånd som klyvlip eller klyftgom.
 • Matstrupe. Denna matstrupe är röret som ansluter munnen till magen och har två huvudsakliga jobb - för att driva mat eller vätska från munnen till magen och för att stoppa tillbakaflödet eller återflöde av innehållet i magen.
 • Mage. Denna mage är ansvarig för att lagra den sväljade maten, kombinera och sönderdela maten och reglera utsöndring av maginnehållet i duodenum, den första delen av tunntarmen. Digestion sker i tre faser-cephalic (initierad av vagusnerven när någon ser och luktar någon mat), gastrisk (orsakad av matintag och kontrollerad av gastrin) och tarm (regleras av hormoner som frigörs i tunntarmen).
 • Tunntarm. Denna tunntarma är ett rörliknande organ som är uppdelat i tre delar - duodenum, jejunum och ileum. Det har ett stort jobb att göra som det ansvarar för matsmältning och absorption av näringsämnen, vitaminer, spårämnen, vätskor och elektrolyter. I huvudsak kombineras den sura delklyvda maten från magen med de grundläggande utsöndringarna i bukspottkörteln, lever och tarmkörtlar. Matsmältningsenzymerna från dessa utsöndringar är ansvariga för det mesta av matsmältningssystemet i tunntarmen, de bryter ner bröstmjölksproteiner i aminosyror. bröstmjölk kolhydrater till glukos och andra monosackarider; och bröstmjölksfetter till glycerol och fettsyror. Tarmväggen måste vara mycket stark för att hantera det arbete det gör. Dess styrka kommer från det faktum att det har fyra distinkta lager-serosa, muscularis, submucosa och muscosa. Tarmens yta ökas avsevärt genom förekomsten av villi och mikrovilli, genom vilken de slutliga produkterna i matsmältningen absorberas.
 • Tarmarna eller tjocktarmen. Tjocktarmen uppåt från slutet av tunntarmen, över buken och ner till ändtarmen. Det är mestadels ansvarig för absorptionen av vatten och elektrolyter.
 • Ändtarm. "O'beirne sfinkter" reglerar flödet av avfall från sigmoid-kolon i ändtarmen, vilket är ett hållområde för spjälkningsprodukterna. De interna och externa analfinkterna reglerar flödet av fekalt material från ändtarmen.

Tillbehör Organs i spädbarnsbygeln

Förutom själva matsmältningsorganet finns det flera tilläggsorgan som är viktiga vid matförbrukningen. Dessa inkluderar:

 • Spottkörtlar. Spytkörtlarna i munnen ger salivar enzymer. De submandibulära sublinguella och parotidkörtlarna producerar saliv som innehåller amylas, ett enzym som ansvarar för att kolhydraterna börjar smälta.
 • Lever . Levern är faktiskt det största organet i kroppen. Det ansvarar för protein- och kolhydratmetabolism och lagring av glykogen och vitaminer. Det hjälper också till att bilda, lagra och eliminera gallan och spela en roll i fettmetabolism. Levern är där gifter fångas och lagras ibland för att skydda resten av kroppen.
 • Gallblåsan. Gallblåsan är en liten säck som vilar på leverens nedre del. Galla (som består av salter som är nödvändiga för uppslutning och absorption av fetter) från levern samlas här. Oddi sfinkteren reglerar flödet av gallan i duodenum. På samma sätt som levern hjälper gallblåsan i kompositionen, lagringen och elimineringen av gallan och spelar en roll vid fettmassning.
 • Bukspottkörteln. Bukspottkörteln skapar alkaliska (eller neutrala) sekret som medverkar i att kompensera den sura, delvis uppdelade maten (även kallad chym) från magen. Dessa sekret innehåller enzymer som är nödvändiga vid absorptionen av fetter, proteiner och kolhydrater. Medan dessa matsmältningsenzymer görs i "exokrin" bukspottkörteln, är många människor mer bekanta med hormoninsulinet som görs i "endokrina" körtlar i bukspottkörteln.

Bröstmjölk innehåller också enzymer som hjälper till vid matsmältningen, såsom amylas, lipas och proteas. Detta är viktigt hos spädbarn eftersom matsmältningsenzymer inte är närvarande vid de nivåer som finns hos vuxna tills barn når upp till sex månader.

Sammanfattningsvis arbetar delarna av matsmältningssystemet ihop för att ta in mat, transportera det vidare till GI-systemet, bryter mekaniskt och kemiskt ner och absorberar näringsämnena och eliminerar sedan överskottsmaterialet som avfall.

Skillnader mellan mag-tarmsystemet hos spädbarn och vuxna

Det finns flera anatomiska såväl som funktionella skillnader mellan matsmältningskanalen hos spädbarn och vuxna.

 • Skillnader i huvud och nacke. I spädbarnet är tungan större i förhållande till munhålan och extra fettkuddar finns på tungans sidor som hjälper till med sugning. Dessutom ligger struphuvudet eller röstboxen högre hos spädbarn än vuxna och epiglottis ligger över mjuka gommen för att ge extra luftvägsskydd.
 • Esofageal skillnader. I ett nyfött barn är matstrupen cirka 4 1/2 tum lång (mot 9 1/2 tum lång hos vuxna) och den nedre esofagusfinkteren är omkring 1/2 tum i diameter. Oftast vid födseln sätts ett tunt sugrör genom matstrupen för att garantera att denna sphincter är öppen. Esofageala defekter som inte är ovanliga inkluderar atresier (ett tillstånd där matstrupen är helt stängd) och fistlar (ett tillstånd där det finns en koppling mellan matstrupen och ett annat organ, såsom luftstrupen).
 • Magsskillnader. Den nyfödda magen kan bara hålla mellan 1/4 och 1/2 kopp vätska (jämfört med cirka 14 koppar hos vuxna!) Magsmältningsaktiviteten är densamma hos både barn och vuxna. Magkörtlarna i magen inkluderar parietala celler, som producerar saltsyra och egenfaktor. Huvudcellerna i dessa körtlar utsöndrar pepsinogen, som förändras till pepsin, bryter ner proteiner i magsaften. Förvånansvärt är tarmljud redan existerande en timme efter födseln och parietalcellerna börjar fungera direkt efter födseln. Det gastriska pH-värdet är mindre än 4 under de första 7 till 10 dagarna av livet.
 • Tunntarm. Det finns också anatomiska skillnader i tunntarmen. I barnet mäter det mellan 100 och 120 tum långa och hos vuxna, från 240 till 315 tum.
 • Tjocktarm. Barnets kolon är först i början steril. Men inom några timmar etableras E. Coli, Clostridium och Streptococcus. Samlingen av bakterier i GI-systemet är väsentlig för matsmältningen och bildandet av vitamin K, ett vitamin som är viktigt vid blodpropp. Eftersom det tar ett tag att detta produceras efter födseln, ges barn oftast ett skott av vitamin K vid leverans.
 • Evakuering. De första pallarna som passeras kallas meconium. Mekonium är tjock, klibbig och tjärlik. Den är svart eller mörkgrön i färg och består av slem, vernix (den vita ostliknande substansen som finns på en barns hud), lanugo (de fina håren som finns på en babyens hud, särskilt i premier), hormoner och kolhydrater. Det är extremt nödvändigt att ett nyfött barn passerar avföring inom 24 timmar efter födseln.

Hälsosamma tarmbakterier

Under senare år har vi läst mer om tarmbakterier och deras betydelse i allt från fysisk hälsa till emotionellt välbefinnande. Amning leder vanligtvis till kolonisering av tjocktarmen med rätt balans mellan friska bakterier. Snarare än att vara ett jobb kvar till ensamma enzymer i matsmältningsorganet, lär vi oss att hälsosamma tarmbakterier är mycket viktiga vid rätt matsmältning av mat och resulterande absorption av näringsämnen som behövs för tillväxt och utveckling. När vi lär oss mer om hur anslutningen av mikrobiomen hos spädbarnet med amning är det troligt att nuvarande rekommendationer om amning kommer att bli ännu starkare.

Ett ord från Verywell på spädbarnsmältning

Ett barns matsmältningsorgan skiljer sig från en vuxen på flera sätt och är en process som involverar många olika organ och flera steg. Från att ge matsmältningsenzymer till att skapa hälsosamma tarmbakterier, kan bröstmjölken få din baby till en hälsosam start.

Populära Inlägg

Läs Mer