Viktiga typer av spel i ditt barns utveckling

Anonim

Spela bygger ditt barns kreativitet och fantasi samt andra färdigheter. Oavsett om det bara är att rulla en boll fram och tillbaka med en syskon eller sätta på en kostym och föreställa sig att hon är en astronaut-utvecklar hon viktiga sociala färdigheter som att lära sig att vända sig, samarbeta och komma överens med andra.

Spelar alla spel detsamma för dig? Sociologen Mildred Parten beskriver sex typer av lek som ett barn kommer att delta i, beroende på deras ålder, humör och sociala inställning.

Oupptagen Play

Oupptaget spel avser aktivitet när ett barn faktiskt inte spelar alls. Han kan vara engagerad i till synes slumpmässiga rörelser, utan något mål. Trots skådespel är detta definitivt spel och sätter scenen för framtida spelutforskning.

Solitary (Independent) Play

Solitary play är precis vad det låter som när ditt barn spelar ensam. Denna typ av spel är viktigt eftersom det lär ett barn hur man håller sig underhållen och så småningom vägen för att vara självförsörjande. Alla barn kan spela självständigt, men den här typen av spel är den vanligaste hos yngre barn i åldrarna 2 eller 3. Vid den tidsåldern är de fortfarande ganska självcentrerade och saknar goda kommunikationsförmåga. Om ett barn är på den blygda sidan och inte känner till hans kamrater väl, kanske han föredrar den här typen av spel.

Onlooker Play

Åskådarspel är när ett barn bara observerar andra barn som spelar och inte deltar i åtgärden. Det är vanligt för yngre barn som arbetar med att utveckla vokabulär. Oroa dig inte om din lilla uppträder på det här sättet. Det kan vara att barnet känner sig blyg, behöver lära sig reglerna, eller kanske är den yngste och vill bara ta ett steg tillbaka ett tag.

Parallell Play

Sätt två 3-åriga i ett rum tillsammans och det här är vad du sannolikt kommer att se: de två barnen har kul och spelar sida vid sida i sin egen lilla värld. Det betyder inte att de inte gillar varandra, de engagerar sig bara i parallellspel. Trots att de har liten social kontakt mellan leksamskamrater, lär barn som parallellspel faktiskt lär sig en hel del från varandra, som att vända sig och andra sociala nackdelar. Även om det verkar som de inte uppmärksammar varandra, mimar de verkligen och ofta den andras beteende. Som sådan betraktas denna typ av spel som en viktig bro till de senare stadierna av spel.

Associativ Play

Något annorlunda än parallellspel, har associativ lek också barn som spelar separat från varandra. Men i det här läget är de engagerade i vad de andra gör - tänk barn bygga en stad med block. När de bygger sina enskilda byggnader pratar de med varandra och engagerar varandra. Detta är ett viktigt skede av lek eftersom det hjälper små att utveckla en hel mängd kompetens-socialisering (vad ska vi bygga nu?) Och problemlösning (hur kan vi göra denna stad större?), Samarbete (om vi arbetar tillsammans kan vi göra vår stad ännu bättre) och språkutveckling (lär dig vad du ska säga för att få sina meddelanden över till varandra). Genom associerat lek är hur barn börjar göra riktiga vänskap.

Samarbetsspel

Samarbetsspel är där alla stadier sammanfaller och barn börjar verkligen leka tillsammans. Det är vanligt hos äldre förskolor eller yngre förskolor som har äldre syskon eller har varit där många barn). Samarbetsspel använder alla de sociala färdigheter som ditt barn har arbetat med och sätter dem i aktion. Oavsett om de bygger ett pussel tillsammans, spelar ett brädspel eller njuter av ett utomhusgruppspel spelar kooperativ lek scenen för framtida interaktioner när ditt barn mognar till en vuxen.

Andra typer av spel

Även om dessa steg är viktiga och nödvändiga för ett barns sociala utveckling finns det andra typer av spel som också bidrar till barnets mognad. Dessa typer av spel brukar utvecklas när ett barn börjar delta i samspel och inkluderar:

  • Dramatisk / Fantasy Play : När ditt barn som älskar att leka klä upp, doktor eller restaurang, är det dramatiskt eller fantasispel. Genom denna typ av spel får inte ditt barns fantasi en träning, men hon lär sig hur man vänder, samarbetar, delar och arbetar med språkutveckling. Genom rollspel kan barnen också lära sig om att fungera i större samhälle.
  • Konkurrensspel : Oavsett om hon slår sin bror på Chutes och Ladders eller spelar på ett lokalt fotbollslag, är ditt barn engagerat i konkurrenskraftig lek. Regler och turn-taking och fungerar som en del av ett lag är de stora lektionerna från denna typ av spel. Du kan behöva ge ditt barn vägledning om att hantera både att vinna och förlora.
  • Fysisk uppspelning : Brutto och fina motoriska färdigheter kommer verkligen att spela här, oavsett om ditt barn kastar en boll eller cyklar. Fysisk lek uppmuntrar barnen att vara aktiva.
  • Konstruktionsspel : Former av konstruktivt spel inkluderar byggnad med block, väg för leksaksbilar eller konstruktion av ett fort ur soffan kuddar. Konstruktionsspel lär barnen om manipulation, byggande och passande saker tillsammans. Kognitiva färdigheter används för att räkna ut hur man gör något som fungerar bäst, oavsett om det är ett blocktorn som inte kommer att stå upp eller ett sandslott som håller kollaps.
  • Symboliskt spel : Denna typ av spel kan vara vokal (sång, skämt, rim), grafisk konst (teckning, färgning), räkning eller musik. Denna typ av lek hjälper barnen att lära sig att utveckla färdigheter för att uttrycka sig och utforska sina erfarenheter, idéer och känslor.

Populära Inlägg

Läs Mer