Identiska tvillingar och fingeravtryck

Anonim

Eftersom samma tvillingar delar samma genetik kan du undra om de har identiska fingeravtryck. Om du skriver en mystery roman eller försöker lösa en tv-whodunit genom att föreslå att det finns en ond tvilling på jobbet, kanske du måste hitta en annan lösning.

Identiska tvillingar har inte identiska fingeravtryck, även om deras identiska gener ger dem mycket liknande mönster. Fostret börjar utveckla fingeravtrycksmönster under de första veckorna av graviditeten. Små skillnader i livmodermiljöen sammanfaller för att ge varje tvilling olika, men liknande, fingeravtryck. Faktum är att varje finger har ett något annorlunda mönster, även för dina egna fingrar.

Varför identiska tvillingar har inte identiska fingeravtryck

Identiska eller monozygotiska tvillingar bildas när ett enda befruktat ägg splittras i två efter befruktningen. Eftersom de bildar sig från en enda zygote, kommer de två individerna att ha samma genetiska smink. Deras DNA är praktiskt taget oskiljaktigt. Om din identiska tvilling lämnar DNA på en brottsplats, kommer brottslabben inte att kunna berätta för er två från varandra med det beviset.

Fingeravtrycksmönster är emellertid inte en helt genetisk egenskap. Detta borde vara uppenbart eftersom du inte har samma fingeravtryck på din vänstra tumme som din högra tumme trots att du har samma gener som kodar för den. Försök bara öppna din låsta iPhone med Touch ID med felfinger. Det fungerar inte.

Var och en av dina fingrar har ett liknande mönster av hängslen, slingor och åsar, men var och en är unik. Polisen tar bilder av alla 10 fingrarna för att matcha dem med alla som finns på en brottsplats. En enda finger kommer inte att göra.

Forskare älskar att använda det här ämnet som ett exempel på den gamla debatten om "natur vs. nurture". Fingeravtryck, tillsammans med andra fysiska egenskaper, är ett exempel på en fenotyp, vilket innebär att den bestäms av interaktionen mellan en persons gener och utvecklingsmiljön i livmodern.

Hur fingeravtryck utvecklas

Den ultimata formen av fingeravtryck antas påverkas av miljöfaktorer under graviditeten. Näring, blodtryck, ställning i livmodern och tillväxten hos fingrarna i slutet av första trimestern gör alla skillnader. Du hittar liknande mönster av hängslen och åsar i fingeravtryck av samma tvillingar eftersom de är kodade i generna. Men det kommer också att finnas skillnader på grund av miljöförhållandena, precis som det finns skillnader mellan fingrarna på någon individs händer.

En hand eller ett finger skulle kunna röra vid fostervåren, till exempel, och den lilla skillnaden i tryck skulle ge olika minutiae, detaljerna om var hudskåren möts, slutar eller bifurcates. Fingertoppens höjder är trodde att de bildas mellan veckorna sex och 13 i graviditeten på grund av kompressionsspänningar i fingrarna i dermalcellskiktet.

Forskare liknar det till bergsbyggnad av jordens tektoniska plattor. När fingerkudden lyfts upp, vad skulle det vara platt, parallella åsremmar blir hovar och slingor, som konturlinjer med samma höjd på en karta. Sedan regnar dynorna under tiden som åsarna bildar och du får mer komplexa mönster av bågar, hängslen och loopar. Oegentligheter härrör från subtila skillnader i de mekaniska krafterna på varje finger.

Fingeravtryck liknar identiska tvillingar, men ingen två är desamma. Nu kan du upptäcka ett tomtfel i en mystery bok eller film som hävdar något annat.

Populära Inlägg

Läs Mer