Hypotyreoidism och graviditet

Anonim

Sköldkörtelsjukdom är något som du kanske har lider av före graviditeten. Hypothyroidism definieras som en underaktiv sköldkörtel. Detta kan vara från kirurgisk avlägsnande, sjukdom eller medfödd problem med din sköldkörtel. Du kan ha diagnostiserats under något rutinblodarbete eller på grund av symtom eller komplikationer. Du kan ta reda på innan du är gravid vid din preconception hälsovård eller i tidig graviditet om din utövare skärmar.

Screening under graviditet

Det finns inte universell screening för hypothyroidism vid graviditet. Om du är orolig för din sköldkörtel på grund av familjehistoria, symtom eller andra orsaker, var noga med att fråga din utövare om ett enkelt blodprov för att skärpa ditt nivå av thyreoidstimulerande hormon (TSH) och dina fria T4-nivåer (thyroxin).

Kan det skada min graviditet?

Cirka 2 av 1000 graviditeter kommer att bli komplicerade av klinisk hypothyroidism och ytterligare cirka 2% av graviditeterna lider av subklinisk hypotyreoidism. Den största risken är att när en mamma har en förhöjd TSH-nivå, finns det en ökad risk för att din baby har dålig intellektuell utveckling och en sänkt IQ.

Vissa kvinnor med öppen hypotyreoidism kommer också att drabbas av infertilitet. Om så är fallet kan du också vara i riskzonen för andra komplikationer inklusive placentaavbrott, för tidig födsel, stillbirth och andra komplikationer. Tala med din läkare om dina specifika risker. Även om dina sköldkörtelnivåer normalt ligger inom normala gränser före graviditeten minskar riskerna kraftigt. Det är därför det är viktigt att prata med din läkare innan du blir gravid.

Hur behandlas det under graviditeten?

Vanligtvis behöver du kontrollera dina sköldkörtelnivåer var 4-6 veckor under graviditeten. Många kvinnor finner att de kommer att behöva justera sina ersättande tyroxin uppåt under graviditeten. Även om detta inte nödvändigtvis är sant för alla. Din läkare eller barnmorska kommer att öka din dos med 25-50 mcg tills du är inom normala gränser.

Postpartum kommer att vara en annan tid att titta på dina nivåer eftersom du troligtvis kommer att behöva justera dina mediciner efter att du har fått din bebis. Detta kan hända under några veckor till månader och är inte nödvändigtvis uppenbart direkt.

Skulle sköldkörtelmedicin skada min baby?

Sköldkörtelmedicinering anses vara mycket säker för graviditet och amning. Även om de kanske behöver justeras regelbundet under graviditet och postpartum. Det kan innebära att ditt blod görs mer ofta än när du inte är gravid.

Hypothyroidism och labor

Du bör inte märka några förändringar i hur du föder upp när du har sköldkörtelsjukdom.

Kommer min baby att vara hypotyroid?

Det finns inget sätt att veta utan att testa din baby. Det finns nyfödd screening för medfödd hypothyroidism i varje stat. Din bebis kommer att testas inom några dagar efter födseln. Det kommer att följas om resultaten är oavslutade eller om barnet testar positivt.

Populära Inlägg

Läs Mer