Hyperhidros: Tips för tonåringar med överdriven svettning

Anonim

Svettning kan ibland verka irriterande, men det är viktigt att komma ihåg att det är genom svettning att kroppen kan svalna sig när det blir för varmt. Utan förmågan att svettas kan ett medicinskt tillstånd som kallas anhidros, överhettas och till och med utveckla värmeslag, ett livshotande tillstånd.

Som sagt, hos vissa individer kan överdriven svettning - även känd som hyperhidros - vara ett problem. Medan det inte är skadligt kan det vara pinsamt och frustrerande att hantera, särskilt som en tonåring i skolan.

Normal mot överdriven svettning

Svettiga underarmar, pannor, ansikten, palmer och fötter är på gemensamma sidan i tonåren och preteens. Svettning är normalt i uppenbara situationer - hög värme och fuktighet, när man äter kryddig mat, tränar, i fall av feber, och när din tonåring är arg, panik, orolig eller nervös.

Om du märker något ovanligt, särskilt svettning när det inte finns någon uppenbar anledning eller om ditt barn blötlägger genom hans eller hennes kläder, kan det hända att det är något annat att spela.

Primär och sekundär hyperhidros

Hyperhidros-överdriven svettning kan vara ett tillstånd i sig (primär hyperhidros) eller ett symptom på en bakomliggande orsak (sekundär hyperhidros).

Primär hyperhidros

Primär hyperhidros börjar ofta i barndomen. Orsaken är okänd, och de flesta tonåringar med överdriven svettning och inga andra symtom anses ha det . I detta tillstånd är överdriven svettning begränsad till bara en eller flera områden i kroppen, och svettningen är bilateral och symmetrisk (till exempel båda händerna eller båda armhålorna). Svettiga handflator, fötter, underarmar och ansikten är vanligast. Svettningen uppträder vanligtvis inte vid sömn.

Alla personer med primär fokal hyperhidros har ett normalt antal svettkörtlar som fungerar precis som de borde - de producerar bara mer svett av någon anledning.

Svett är producerad av eccrine och apokrine körtlar i huden. Eccrine svettkörtlar finns över huvuddelen av kroppen och ger svett utan lukt. Å andra sidan är apokrina svettkörtlar inte lika utbredda och finns vanligtvis bara i underarms och ljumskare. De producerar svett som, när den har kontakt med bakterier, har en distinkt kroppsluk.

Sekundär hyperhidros

Sekundär hyperhidros är vanligtvis generaliserad och orsakad av ett underliggande medicinskt tillstånd. Dessa villkor kan innefatta:

  • Hypertyreoidism (överaktiv sköldkörtel), som kan åtföljas av andra symtom som viktminskning och förändringar i hjärtslag
  • Olika typer av infektioner
  • Diabetes, ofta åtföljd av andra symtom som ökad törst, urinering och viktminskning
  • Andra metaboliska och hormonella störningar
  • Högt blodtryck hos barn

Vet att risken för sekundär hyperhidros är liten hos yngre individer. Risken ökar med ålder och följs ofta av andra symtom utanför svettning. Huruvida din tonåring klagar över några ytterligare symtom eller om du märker något självklart, är det viktigt att du får se en läkare för att dubbelklicka på vad som händer, särskilt om din tonårs överdriven svettning ofta stör daglig verksamhet eller har blivit outhärdlig.

En fysisk undersökning, blodarbete och andra laboratorietester som ett svettprov, som testar hur kroppen reagerar på förändringar i temperatur och luftflöde, kan bekräfta en diagnos.

Om ett underliggande tillstånd är inblandat, kommer behandlingen att bidra till att minska svettningen och få tillståndet under kontroll.

Om det visar sig att din tonåring har primär hyperhidros, vet att tillståndet inte är särskilt skadligt - bara ofta pinsamt och frustrerande att hantera. Lyckligtvis finns det behandlingsalternativ som klarar av överflödig svett.

behandlingar

Behandlingar som kan hjälpa till att kontrollera överdriven svettning i tonåringar inkluderar:

  • Ett vanligt antiperspirant mot disken- använd det både på morgonen och på kvällen för bästa resultat. Det finns också överklagande antiperspiranter, såsom Certain Dri, med 12 procent aluminiumklorid och receptbelagda antiperspiranter, såsom DrySol, med 20 eller 6, 25 procent aluminiumklorid.
  • Anticholinerga läkemedel - på grund av deras biverkningar, såsom muntorrhet, förstoppning och sömnighet, är de mer användbara för generaliserad hyperhidros och inte tonåringar som bara har svettiga handflator eller överdriven bröstkorgsvettning
  • Prescription medication såsom Qbrexza (glycopyrronium) trasa, som är ett antikolinergt läkemedel infunderat i en förfuktad engångsdukett. Den ska endast användas på underarmarna och är godkänd för behandling av överdriven svettning av US Food and Drug Administration (FDA) för vuxna och barn som är 9 år och äldre.

När det gäller antiperspiranterna, hjälp din tonåring att följa anvisningarna noggrant när du använder antiperspiranter med aluminiumklorid, eftersom de kan vara mycket irriterande för din tonårs hud. För att minska risken för irritation, använd antiperspiranten för att torka huden på natten och tvätta sedan av den 6 till 8 timmar senare. Använd en kalltorkare (använd inte en varm eller varm inställning) för att torka din hud om det behövs innan du applicerar antiperspirant. Applicering av hydrokortisonkrämen eller aktuell bakpulver när du har tvättat bort antiperspiranten kan också bidra till att minska risken för hudirritation.

Antiperspiranter används ibland på svettiga palmer och svettiga fötter, men prata med barnläkare först, eftersom det finns risk för hudirritation.

Andra behandlingar för överdriven svettning som oftast används hos vuxna inkluderar kirurgiska behandlingar som lokal svettkörtelexision eller endoskopisk thorax sympathektomi. Iontophoresis, där lågnivå elektrisk ström appliceras på hudens yta för att minska svettproduktionen, är ett annat alternativ, liksom Botox-injektioner. Även om effekten bara är tillfällig, fungerar Botox för att blockera en neurotransmittor som stimulerar svettkörtlar, vilket leder till en minskning av svettproduktionen i 6 till 7 månader.

En hudläkare kan hjälpa dig att hantera din tonårs överdriven svettning och utforska de tillgängliga receptbelagda läkemedelsalternativen.

När är det säkert för barn att börja använda deodorant?

Populära Inlägg

Läs Mer