Så tvättar du blöjor

Anonim

Användning av tygblöjor innebär att du får lite extra tvätt att hantera, men i mitt hus är extra tvätten värt det. Visst, jag trodde aldrig att jag skulle sjunga ros på en produkt som kräver att jag gör ännu mer massor av tvätt. Min son är en som aldrig har haft blöjautslag medan du bär tygblöjor, och den mjuka bomullen och fleeceen verkar bara så mycket mer bekväm för mig än de krispiga engångsartiklarna. Också? Tygblöjor är söta!

Cuteness hjälper bara lite, men när min våta väska är full och det finns illaluktande, blöta blöjor att hantera. Vissa föräldrar använder ett komplicerat system för att tvätta sina tygblöjor, med egna tvättcykler, olika varianter av tvättmedel och till och med olika tvättmetoder på olika dagar. Metoden jag kommer att beskriva här är ganska enkel. Det är den metod jag använder i mitt eget hus, och det fungerar väldigt bra för oss. Jag har bara tappat min tygblöjor en gång om året, och de har aldrig avstått från fukt, så jag skulle säga att det är det sanna testet.

Pre-Laundry Notes

Innan vi börjar, finns det ett par saker som kan göra din blöks tvättsituation visa sig annorlunda än mina. Först måste du veta om ditt vatten. Om du har hårt vatten, kanske detergenter du väljer kanske inte kan rengöras också.

För det andra måste du välja ett tvättmedel som fungerar bra med tygblöjor. De flesta vanliga tvättmedel som du hittar i affären har tillsatser som kan bygga upp på tygblöjor eller orsaka andra problem, särskilt om dina blöjor inte sköljs tillräckligt bra. Jag har experimenterat med flera olika typer av tvättmedel för blöja tvätt, och jag har funnit att enklare är bättre. Ett grundläggande tvättmedel utan optiska ljusmedel eller extra enzymer tenderar att fungera bäst. Vissa föräldrar anser att enzymetillsatserna kan vara ett verkligt problem för en känslig bebis hud.

Flera tygblöjaföretag gör sina egna blöjor och dessutom finns det några tygdupespecifika tvål, till exempel Rockin Green, om du vill prova något som är gjord för dina dipes. Miljövänliga tvättmedel är vanligtvis också ett bra val eftersom de ofta har färre tillsatser. Ecos gör ett utmärkt doftfritt flytande tvättmedel som fungerar bra på tygblöjor.

Om du vill ha ett praktiskt diagram av vilka tvättmedel som har fungerat bra för andra föräldrar, tycker jag om den hos Blöja Jungle. Jag har provat flera av diskmedel på deras lista och håller med sina bedömningar.

Efter mycket experimentering bestämde jag mig för att jag gillade mitt eget hemlagat tvättmedel bäst. Jag gör ett pulvermedel med några enkla, billiga tillbehör, och jag kan använda den för all vår hushållstvätt. Det här fungerar bra i vårt ofta kaotiska hushåll, för jag kan be någon att starta blöja tvätten utan att oroa sig för dem med fel tvål. Om jag använder ett köpkött flytande diskmedel, är det vanligtvis fru Meyers eller Ecos.

Innan du tvättar tygblöjor

Du behöver inte göra en stor insats för att rengöra tygblöjorna innan du sätter dem i blöjan eller våtpåsen. Vissa föräldrar swish dipes på toaletten eller använd en spruta ansluten till toaletten vattentillförsel för att spruta av röra. Om det gör dig mer bekväm med blöja tvätt, spray eller swish bort! Det är dock inte ett krav. I vårt hus får smutsiga blöjor en snabb skaka över toaletten och gå direkt in i våtpåsen, som tvättas rätt tillsammans med blöjorna på tvättdagen. Blöjor som bara är våta kastas omedelbart i påsen.

Om du är orolig för färgning eller om att tvätta så mycket yuck i samma apparat som rengör dina egna kläder, överväga blöjor. Dessa tunna, porösa remsor sitter i blöjans "inneslutningszon" och fångar fasta ämnen. Några blöjor går i papperskorgen, och andra kan spolas. Jag har provat linersna, och de arbetar. Eftersom min son har blivit äldre och jag har förenklat vårt blöksystem, sparar linjerna mig inte så mycket tid. Däremot är skönheten i tygdubbling att du får utforma ditt eget system!

Färg, resterande stinkhet och blötslid kan minskas med hur ofta du tvättar. Ibland har jag, när jag har haft en stor stash av tygblöjor, kunnat fördröja tvätt i 3 eller 4 dagar. Att gå mer än ett par dagar har nästan alltid resulterat i flera tvättar för att få blöjorna rena eller en mögelfärg någonstans. Jag tvättar blöja varannan dag nu och har mycket lite problem med fläckar.

Tvätt dag

Så din rena blöja korg ser lite blont, eller blöjan hinken blir lite rankad. Det är dags att tvätta blöjor! Den grundläggande metoden som jag använder för tygduks tvätt är en kallvattensköljning följt av en mycket het tvätt. Det finns många sätt att du kan uppnå den kalla / heta serien med dagens brickor, så den faktiska cykeln spelar ingen roll mycket, enligt min åsikt. Att börja med kallt vatten är dock viktigt eftersom det i hög grad minskar färgningen. För min blöja stash, har början kallsköljning nästan eliminerat fläckproblemet. Ett varmtvattentvätta för att slutföra är också viktigt för att hetvattnet gör ett bättre jobb för att få blöjorna verkligen rena.

Min föredragna metod är att prova hela våtpåsen in i tvättmaskinen och börja med en "snabbvask" med kallt vatten för tvätt och sköljning. Jag använder bara en liten mängd tvättmedel, och jag lägger till en skopa av OxyClean. När den första tvätten är klar kontrollerar jag att insatserna har kommit ut ur några fickblöjor, och om det finns några kardborrband eller Aplix-stängningsblöjor i lasten kontrollerar jag dubbelt så att flikflikarna fortfarande är säkrade så jag sluta inte med en stor kedja av blöjor som fastnar ihop.

Därefter kör jag en andra tvätt med mycket varmt vatten. Jag använder en vanlig mängd tvättmedel för min tvättmaskin, och ibland tar jag med en liten scoop bakpulver för att öka rengöringen.

Skölj, Skölj, Skölj!

På min heta tvätt använder jag alltid den maximala vatteninställningen för min HE-maskin, och jag ställer in den för att inkludera en extra sköljning. Ju mer vatten du sätter igång blöjorna desto mindre risk för rester eller avstötning. Vissa föräldrar häller faktiskt extra vatten i sin maskin eller använder någon metod för att "lura" maskinen till att använda mer vatten. Det är svårt att gå fel med mer sköljning.

Andra tvättmetoder

Om jag inte kommer att vara hemma för att ställa in två olika tvättcykler, ställer jag in min maskin för varmtvattentvätt och lägger till en förtvätt eller fläckcykel tillsammans med extra vatten och extra sköljning. Förtvätt och fläckcykel betyder både att du får kallt vatten i början. På min maskin resulterar denna metod i lite mindre sköljning, vilket är anledningen till att jag föredrar tvåcykelmetoden, men att lägga till förtvätt fungerar fint om jag är kort i tid.

Den exakta tvättrutinen är inte viktig. Den grundläggande strategin för att få blöjor att rena är den viktiga delen. Du kan behöva experimentera lite med din tvättmaskin för att se vilken kombination av kallt vatten för fläckar, varmt vatten för rening och mycket sköljning fungerar bäst för dina blöjor.

Blekmedel och ättika

Vissa tygblöja tillverkare rekommenderar en tillfällig blekmedel session för att hålla blöjor färska. Jag har använt en liten mängd blekmedel i min blöja ibland med bra resultat. Jag har aldrig haft blöjfärgen blekna eller hade märkbar skada på blöjorna eller insatserna. Innan du använder blekmedel på dina tygblöjor, kontrollera tillverkarens rekommendationer. För vissa tygblöjor kan användning av blekmedel annullera garantin. Om du behöver använda blekmedel, var sparsam. Kom ihåg att det är en mycket hård kemikalie och kan skada tyger om du använder för mycket.

Att använda ättika är inte troligt att störa din blöjgaranti, men låt inte det lura dig att använda det för mycket. Vinäger är en kraftfull rengöringssyra! Det är perfekt för mjukgörande tyger och fräscha blöjor, men som med blekmedel bör du använda den minsta effektiva mängden för att undvika att skada blöjorna.

Tid att torka

Det bästa sättet att torka tygblöjor är på en linje, ute i solen. Inte för att vi försöker komma tillbaka till banbrytande rötter, men för att solen är din fläckbekämpande vän. Klädblöjor luktar alltid fräschare och har färre fläckar om de får en bra dos av solsken.

Om du inte kan torka dina dorkar ute, är en tvättlinje i huset också en bra metod. När du har lufttorka blöjor, finns det ingen extra slitage på dem som det kan finnas i torken. Nackdelen med lufttorkning, särskilt inomhus, är att det tar lång tid

En snabbare metod är att använda lufttorkningen på torken eller använd låg värme. Hög värme kan vara skadlig för elastik, snaps och vattentäta förband. Återigen är det en bra idé att kolla rekommendationerna för dina specifika blöjor eftersom vissa tillverkare rekommenderar högre värme för torkning.

Säg bara nej till mjukgörare

Tygblöjor är inte vänner med tygmjukgörare eller torkdukar. Dessa saker är onödiga för blöja tvätt, och de kan förstöra dina blöjor, eller åtminstone tjäna mer arbete för dig när du måste ta bort rester. Tygmjukgörare och torkdukar lämnar nästan alltid en vattenbeständig rest på saker. Om det bara är på utsidan av en blöja, bra. Att lägga en vattenavvisande beläggning på de absorberande delarna av dina blöjor kommer dock att stava katastrof vid barnets nästa våta eller smutsiga ögonblick.

Om du vill lägga till något i torken för att mjuka blöjainsatser eller minska statisk, prova torkbollar. Gummi eller plast nubbed bollar tumlar med blöjorna och hjälper mjukna upp saker. Filtrade ulltorkbollar är också populära bland tygdukar.

Populära Inlägg

Läs Mer