Hur man behandlar förstoppning hos spädbarn

Anonim

Förstoppning är ett vanligt problem för spädbarn och barn och är orsaken till nästan tre procent av besök på barnläkare. Vad behöver du veta och vilka behandlingar finns tillgängliga?

Definition

Förstoppning definieras vanligen som sällsynta tarmrörelser som är svåra och smärtsamma. Detta är ofta fallet med äldre barn och vuxna, men definitionen är något annorlunda hos spädbarn. Spädbarn som drabbas eller stönas när de har en tarmrörelse, kommer sannolikt inte att förstoppas om deras pall är mjukt, även om de bara har en tarmrörelse varannan eller tre dagar. Det är också viktigt att komma ihåg att många spädbarn som exklusivt ammar bara har en tarmrörelse en gång i veckan eller två.

Medan det finns vissa medicinska orsaker till förstoppning, såsom Hirschsprungs sjukdom, cystisk fibros och hypotyreoidism, är de flesta barn som är obstiperade i normal hälsa. Varningsskyltar som kan indikera ett allvarligare tillstånd är närvarande inkluderar kräkningar, viktminskning, dålig viktökning, feber, buk distans, har dålig aptit eller är svårt förstoppad sedan födseln.

orsaker

En av de saker som är frustrerande för föräldrar försöker förstå orsakerna till deras barns förstoppning. Även om vissa föräldrar förstår rollen att för mycket mjölk, en diet som är låg i fiber och inte dricker tillräckligt med vätskor, har bidragit till förstoppning, kan de ha andra barn med samma diet som inte är obstiperade.

Förutom ditt barns kost, har den andra huvudfaktorn som bidrar till förstoppning sällsynta tarmrörelser. Detta sker ofta efter att ett barn har haft en stor, svår och smärtsam tarmrörelse. Eftersom han kan associera med tarmrörelse med smärta efter denna erfarenhet, kommer han att försöka hålla sina pallar. Detta skapar en ond cykel där tarmrörelserna är smärtsamma, så han håller dem i, vilket gör att hans avföring blir ännu större och hårdare, vilket orsakar mer smärta när det äntligen passerar.

Många föräldrar misstänker de beteenden som barn utvecklas för att hålla i avföring som ansträngning för att få en tarmrörelse, men vanligtvis förstärker de sina muskler eller fidgeting som ett försök att hålla avföring och undvika smärtsam tarmrörelse.

En annan vanlig orsak till förstoppning och sällsynta avföring är att ha en dålig upplevelse med pottträning.

Förstoppning finns också ofta hos barn med särskilda behov, som spina bifida, Downs syndrom och cerebral pares, och det kan vara en bieffekt av många läkemedel.

behandlingar

Yngre spädbarn och nyfödda med förstoppning bör noggrant utvärderas av barnläkaren. Dålig utfodring kan leda till uttorkning och förstoppning, så det är viktigt att en utvärdering av ditt barns matvanor och att det blir viktigt normalt är viktigt.

Också, kom ihåg att spädbarn som exklusivt ammar blir sällsynta. Sällsynta tarmrörelser betyder inte förstoppning om ditt barns avföring är mjukt när han äntligen passerar en.

Om ditt äldre barn verkligen är förstoppade, inkluderar initiala behandlingar vanligtvis att de ger extra vatten eller pastöriserad, 100-procentig fruktjuice en eller två gånger om dagen. En vanlig behandling som används av föräldrar är att lägga karosirap eller andra lätta eller mörka majssirap till deras spädbarns flaskor med formel. Även om detta ofta är avskräckt på grund av den teoretiska risken för botulism, rapporterar American Academy of Pediatrics att det är säkert att göra. Om man ger formel kan man ibland vara till hjälp, så länge ditt barn inte har sojallergi.

Läkemedel som används för att behandla yngre spädbarn och barn med förstoppning är vanligtvis begränsade till Colace, maltsupex, laktulosa och tillfällig användning av ett glycerolstötpiller.

Diet

Det ultimata målet att behandla förstoppning är att ditt barn ska ha en mjuk tarmrörelse varje dag.

Ett av de viktigaste sätten att förebygga och behandla förstoppning är att ändra ditt barns kost. Detta inkluderar minskande livsmedel som är förstoppande, inklusive ko mjölk, bananer, yoghurt, ost, kokta morötter och andra livsmedel som är låga i fiber. För äldre spädbarn och småbarn som dricker mycket helmjölk är mager mjölk och sojamjölk bra alternativ, eftersom de vanligtvis är mycket mindre förstoppande än hela mjölken.

En annan viktig kostförändring ökar mängden fiber i ditt barns kost. De senaste fiberrekommendationerna säger att barn ska få ca 14g fiber för varje 1000 kalorier de äter.

Det kan vara till hjälp att lära sig att läsa näringsetiketter för att välja fetma livsmedel som är höga i fiber. Frukt och grönsaker, särskilt om de är råa och ojästa, är bra val. Grönsaker som är särskilt höga i fiber innefattar bönor som njur-, marin-, pinto- och limabönor, sötpotatis, ärter, gröngröna och råa tomater.

Andra livsmedel som är bra för barn med förstoppning inbegriper vegetabiliska soppor (massor av fiber och tillsatt vätska) och popcorn. Extra kli kan också vara till hjälp, inklusive kli-spannmål, kli-muffins, strimlad vete, grahamkakor och helvetebröd.

Det är också viktigt att öka mängden vätskor som ditt barn dricker. Han borde ha minst två till tre glas vatten och en del fruktjuice varje dag. Äpple-, päron- och prunesjuice eller andra juicer högt i sorbitol är bra val, så länge de pastöriseras och 100 procent fruktjuice, inte en fruktdryck.

Förstoppning Remedies

Kostförändringar tar tid att bli effektiva, och tills de gör det kommer ditt barn troligen att vara på avföring. Dessa mediciner används ofta på lång sikt som underhållsbehandling och anses vara säkra, effektiva och icke-vanliga former eller beroendeframkallande. Du bör dock undvika kronisk användning av stimulant laxermedel, såsom Bisacodyl, ExLax eller ricinolja. En osmotisk typ av laxermedel, som fungerar genom att dra extra vätska i kolon för att mjuka avföringen, är vanligtvis säkrare för långvarig användning.

Vanligen använda obstipationsmedel för små barn inkluderar:

  • Polyetylenglykol (Miralax): Miralax är ett smaklöst och luktfritt pulver som kan blandas med vatten och som nu finns tillgänglig utan recept.
  • Mjölk av magnesia: Magnesia mjölk innehåller magnesiumhydroxid, en osmotisk laxermedel med en chalky smak som inte tolereras av alla barn. Det kan vara bra att blanda med 1-2 teskedar Tang eller Nestle Quick eller blanda i en milkshake.
  • Mineralolja: Mineralolja är ett kolonsmörmedel som du kan blanda med apelsinjuice. Det är viktigt att notera att mineralolja kan orsaka läckage av pall och färgning av underkläder, så du är inte orolig om du ser detta.
  • Docusate: tillgänglig som Colace och Surfak, är ett smörjmedel för avlökning. Den är också tillgänglig med ett stimulerande laxermedel i kombinationsmedicinen Peri-Colace.
  • Maltsupex (Maltsupex): Maltsupex har en obehaglig lukt, men blandas enkelt med formel för yngre spädbarn.
  • Senokot: Senolot är ett stimulerande laxermedel, tillgängligt antingen som Senokot eller Senokot S, vilket kombinerar laxermedel med en avföring.
  • Bisacodyl: Biscadyl är ett vanligt förekommande stimulantmedel som finns tillgängligt som Correctol och Dulcolax.

Andra läkemedel som finns tillgängliga på recept inkluderar Lactulose, en osmotisk laxermedel

Förutom ett avfallsbehållare kan det också bidra till att öka fibern genom att blanda Metamucil eller Citrucel med 8 ounces vatten eller juice eller ett annat bulkformande laxerande eller kosttillskott. Många kosttillskott är nu tillgängliga som tuggbara tabletter för barn, och det finns till och med ett fibergummytillskott.

Med någon av dessa behandlingar, prata med din barnläkare först. Nya studier tyder på att polyetylenglykol (Miralax) kan vara det säkraste preparatet för spädbarn och småbarn. Med det sagt är varje barn annorlunda och din barnläkare kan göra den bästa rekommendationen utifrån hennes kunskaper om ditt barn och hennes medicinska historia.

Hur behöver det behandlas?

Huvudmålet med att behandla ditt barns förstoppning är att få henne att ha en mjuk avföring varje dag. För att uppnå detta kan ditt barn behöva ta medicinen under en lång tid, ofta upp till 4 till 6 månader. Ett av de största misstag som föräldrarna gör i att behandla sina barns förstoppning, stoppar medicinen när de börjar ha mjuka avföring. Om du slutar för tidigt kommer ditt barn troligen att återfalla och bli förstoppade igen.

När ditt barn har regelbundna mjuka avföring kan du sedan prata med din barnläkare om att minska doserna av laxermedel som du använder. Detta görs vanligtvis gradvis, ofta genom att minska dosen med 25 procent var 1 till 2 månader. Att stoppa laxermedel för fort kan leda till att ditt barn blir förstoppade igen. Det är också viktigt att fortsätta ditt barns icke-förstoppande diet under och efter avföring mjukgörare stoppas.

Var noga med att diskutera det med din barnläkare innan du börjar ditt barn på en ny medicin eller om du ändrar dosen av en medicin som han redan har ordinerat.

Disimpaction Behandlingar

Eftersom det ofta finns en stor hård massa av pall som har "säkerhetskopierats" i ditt barns rektum, kan ditt barn behöva "städa" eller avskräcka innan diet och underhållsbehandling kommer att fungera. Detta görs vanligtvis med användning av enema eller suppositorie under en barnläkares övervakning. En disimpaktion kan också göras genom att använda höga doser mineralolja eller polyetylenglykol.

I allmänhet kan barn under 18 månaders ålder ges ett glycerolstötpiller, men endast under barnläkarens vägledning. Barn mellan 18 månader och 9 år kan antingen ges en Pediatric Fleets enema eller hälften av ett Dulcolax-stötpiller. Äldre barn kan ges regelbundna flåtarnaema eller ett helt Dulcolax-stötpiller.

Du bör dock undvika regelbunden användning av enema eller suppositorium. De är ibland nödvändiga som "räddningsbehandling" om ditt barn inte har haft en tarmrörelse på 3-4 dagar, men om du behöver använda dem regelbundet, så behöver du troligen öka doserna av avföringsmjukarna du är använder sig av.

Behavior Modification

När ditt barns avföring blivit mjuk och regelbundet är det viktigt att ändra sitt beteende och uppmuntra honom att regelbundna tarmrörelser. Detta inkluderar ofta att han sitter på toaletten i ca 5 minuter efter måltiden en eller två gånger om dagen. Du kan hålla en dagbok eller klistermärke över när han försöker få en tarmrörelse och / eller tar hans medicin och ger då en belöning för regelbunden överensstämmelse. Försök inte tvinga honom att sitta tills han har en tarmrörelse.

komplikationer

Förutom smärta kan förstoppning leda till analfissurer eller tårar i huden runt ändtarmen, blödning, hemorrojder, rektal prolaps och impaktion. Encopresis är en annan komplikation av kronisk förstoppning och kan leda till ofrivillig avföring läckage sekundär impaction av stora massor av pall.

Även om förstoppning är ett kroniskt tillstånd som ofta är svårt att behandla, är det inte något som ditt barn måste "lära sig att leva med" med smärtsamma tarmrörelser. Med tiden, med lämpliga kost- och medicinska ingrepp, bör ditt barn kunna få regelbundna mjuka tarmrörelser.

Om din barnläkare inte kan hjälpa till med att behandla ditt barns förstoppning, kanske du vill söka ytterligare hjälp från en barnlig gastroenterolog. En hänvisning till en specialist är också en bra idé om ditt barn har några varningssignaler om ett allvarligare tillstånd eller om han inte förbättras med dina aktuella terapier.

Slutsats

Förstoppning hos spädbarn är mycket vanligt och är ofta relaterad till kost, plus förvaring av avföring när förstoppning orsakar obehag. Behandling kräver vanligtvis en kombination av terapier och kan ta många månader. Det sägs att det finns många alternativ tillgängliga. Se till att du pratar med din barnläkare och får hennes inmatning och råd om eventuella kostförändringar du gör eller mediciner du använder.

Populära Inlägg

Läs Mer