Så att tina, varma och använda frossen bröstmjölk

Anonim

Om du är som många andra ammande mammor kan du välja att samla och frysa din bröstmjölk. Det kan vara nödvändigt om du måste transportera eller skicka den, men det är mer sannolikt att du vill skapa en lager för hand om när du måste vara borta från din baby eller när du bestämmer dig för att sluta amma. När det är dags att använda den frusna mjölken är det viktigt att veta hur man gör det. Så här är en guide för att säkert tina, värma och använda din frusna bröstmjölk.

Så att säkert tina frusen bröstmjölk

Upptining innebär att smälta något som är fruset och förvandla det till en vätska. När du tina ut frusen bröstmjölk i enlighet med säkerhetsriktlinjerna, behåller den mer näringsämnen och är mindre sannolikt att förstöra. Här är några tips för att tina din bröstmjölk säkert:

 1. Din påse eller behållare med frusen bröstmjölk ska ha en etikett med datum. Avfrost den äldsta flaskan bröstmjölken först.
 2. Du kan avfrosa frusen bröstmjölk genom att placera den i kylskåpet, sätta den i en skål med varmt vatten eller håll det under varmt rinnande kranvatten. Du bör inte tina bröstmjölk vid rumstemperatur.
 3. Använd inte mikrovågsugnen eller placera din bröstmjölk i en burk kokande vatten på spisen. Mjölk kan bli för varmt och det kan förstöra.
 4. När du har töts upp din bröstmjölk kan du värma upp den och använda den omedelbart, lämna den vid rumstemperatur i upp till fyra timmar eller placera den i kylskåpet i upp till 24 timmar.

Obs! Dessa riktlinjer gäller för friska, heltidsbarn och äldre barn. Om du har en för tidig baby eller ett barn med nedsatt immunförsvar, prata med din vårdgivare för mer information om hur du samlar, lagrar och använder din bröstmjölk.

Hur man töjer bröstmjölken i kylskåpet

Upptining bröstmjölk i kylskåpet kan ta ungefär 12 timmar, så var noga med att planera framåt. Du kanske vill placera en hel dag värd frusen bröstmjölk i kylskåpet varje natt så att den kommer att vara klar att använda nästa dag.

Att tina frusen bröstmjölk i kylskåp:

 1. Ta bort påsen eller flaskan i det frusna bröstet från frysen.
 2. Placera det i kylskåpet.
 3. Vänta tills den fasta frysta mjölken återgår till flytande form.
 4. När mjölken tinas, använd den inom 24 timmar.
 5. Återfrys inte upptinad bröstmjölk som är kvar efter 24 timmar.

Hur man tönar bröstmjölk i en skål med varmt vatten

Om du behöver tina bröstmjölk snabbt kan du använda en skål med varmt (inte varmt) vatten. Tina bröstmjölk i en skål med varmt vatten tar ungefär 20 minuter om du håller ögonen på vattnet och byter det så fort det svalnar ner. Här är hur:

 1. Fyll en skål eller panna med varmt vatten.
 2. Placera den frusna behållaren av bröstmjölk i vattnet. Var noga med att hålla vattennivån under locket på bröstmjölkflaskan för att förhindra förorening.
 3. När vattnet svalnar, töm det och byt ut det med mer varmt vatten.
 4. Fortsätt att göra detta tills bröstmjölken inte längre är frusen.
 5. När du har tinas, placera mjölken i kylskåpet eller fortsätt att värma upp det för att mata till ditt barn.

Hur man tönar bröstmjölk under rinnande vatten

Det snabbaste sättet att avfrosta bröstmjölk är att hålla den under en kran med varmt rinnande vatten. Här är vad du kan göra:

 1. Börja med att hålla behållaren (eller påsen) under kallt rinnande vatten.
 2. Långtemperaturen på det rinnande vattnet blir varmare, men gör det inte varmt.
 3. Förvara behållaren under varmt vatten tills mjölken tinas.

Uppvärmning upp upptinad bröstmjölk

Du kan ge din baby upptinad bröstmjölk direkt ur kylskåpet, eller du kan värma upp det till rumstemperatur eller kroppstemperatur.

Om du väljer att värma din bröstmjölk kan du:

 • Placera det i en skål med varmt vatten i några minuter.
 • Håll det under varmt rinnande vatten.
 • Använd en flaskvärmare.

Men du bör inte värma bröstmjölk i mikrovågsugnen eller i en burk kokande vatten på spisen (se nedan). Det är viktigt att värma din bröstmjölk korrekt så att du inte brinner ditt barns mun och hals.

När mjölken är varm bör du:

 • Vrid försiktigt behållaren för att blanda alla lager av mjölken som kan bli separerade under lagring.
 • Kontrollera bröstmjölkens temperatur innan du ger den till ditt barn. Du kan göra detta genom att spruta några droppar på insidan av din handled. Det ska känna sig ljummet eller rumstemperatur. Det ska inte vara varmt eller kallt.

Farorna med att använda mikrovågsugn och spis

Vid upptining eller uppvärmning av en behållare eller frusen mjölk ska du inte använda en mikrovågsugn. Den höga värmen från mikrovågsugnen kan förstöra några av de friska egenskaper som finns i bröstmjölken. Mikrovågor kan också värma på ett ojämnt sätt vilket orsakar heta områden i bröstmjölken. Heta fläckar i mjölken kan brinna ditt barns mun och hals.

Användning av ugnen för att värma bröstmjölk rekommenderas inte heller. När du placerar en påse eller behållare med bröstmjölk i en kruka med kokande vatten på spisen, kan det överhettas. Överhettning kan förstöra näringsämnena i mjölken och göra det farligt varmt för ditt barn.

Smaken av upptinad bröstmjölk

Ibland luktas bröstmjölk inte mycket bra. Det kan också ha en soap, metallisk smak. Om detta händer betyder det inte att mjölken är dålig och du behöver inte kasta bort den. Den märkliga sura lukten och smaken är från ett enzym i mjölk som kallas lipas. Lipas bryter naturligt ned fett i mjölken under lagring. Det är fortfarande säkert att ge mjölken till din bebis, men ditt barn får inte dricka det om han inte gillar hur det smakar.

Hur man hanterar uppvärmd bröstmjölk på ett säkert sätt

Du kan förhindra att din bröstmjölk förstörs eller blir en odlingsplats för bakterier om du vet hur man hanterar den och använder den på ett säkert sätt. Här är några tips:

 • När du har värmt bröstmjölk kan du ge det direkt till ditt barn eller sätta det i kylskåpet i upp till 4 timmar.
 • Du får inte lämna varm bröstmjölk vid rumstemperatur.
 • Du bör inte återfria det.
 • Om din bebis inte avslutar en matning, ska du slänga kvar bröstmjölken i flaskan.

Ett ord från Verywell

Att ha extra bröstmjölk lagrad i frysen kan ge dig lite sinnesro. Oavsett om det bara är några påsar i händelse av en nödsituation eller en hel behållare av behållare för när du återvänder till jobbet, är det trevligt att veta att ditt barn fortfarande kan få din bröstmjölk även om du inte ger det friskt från källan. Men hur du tina och använda din frusen bröstmjölk är lika viktigt som hur du samlar och lagrar det. Genom att följa riktlinjerna och tipsen ovan kan du hålla din baby och din bröstmjölk så säker och hälsosam som möjligt.

Populära Inlägg

Läs Mer