Hur man berättar om ett barn är uttorkad

Anonim

Barnen blir inte dehydrerade lätt. Och när de gör det är det oftast för att de förlorar vätska, inte för att de inte dricker tillräckligt. Av denna anledning behöver du inte panik om du glömmer att ta en vattenflaska till parken en gång i taget.

Vad som än kommer på, kan tecknen på tidig uttorkning hos ett barn vara smygande. Faktum är att ett barn som behöver mer vätska kanske inte ens verkar mycket törstig, om alls. Men eftersom svår uttorkning kan få allvarliga komplikationer är det viktigt att veta vad man ska leta efter innan ett barn når den punkten.

orsaker

I sällsynta fall kan man inte dricka tillräckligt med vätskor eller svettas för mycket. Detta gäller särskilt hos spädbarn och småbarn. Deras mindre kroppsstorlek har naturligtvis mindre vätska än en vuxen kropp, så de är mer mottagliga för uttorkning.

Det vanligaste sättet att ett barn kan förlora vätskor är om de har en magsäck som får dem att kräkas, har frekventa skador på diarré eller båda. I så fall är det nästan oundvikligt att de släpper åtminstone lite uttorkad.

Mindre ofta kan uttorkning orsakas av ett kroniskt tillstånd. Till exempel kan de höga blodsockernivåerna hos ett barn som har diabetes få henne att urinera oftare än vanligt.

skyltar

Om ett barn visar något av dessa symtom på mild till måttlig dehydrering, kontakta din barnläkare eller familjemedicinska läkare för att ta reda på vad man ska göra:

 • Deras mun och tunga verkar torra.
 • De urinerar inte så ofta som vanligt.
 • Deras andning och hjärtfrekvens ökar något.
 • Deras armar och ben känns coola vid beröringen.
 • De verkar slarviga, ovanligt vridsiga, eller har mindre energi än normalt.
 • Deras ögon verkar sjunkna eller de producerar inte så många tårar när de gråter.
 • Deras kapillärer är långsamma att fylla. Du kan testa detta genom att trycka på nagelsängen på en av fingrarna tills nagelfärgarna. Om det tar mer än två sekunder för nageln att återgå till sin normala rosa färg blir barnet uttorkat.
 • De har en långsam hud turgor svar. För att kontrollera detta, pressa försiktigt en hudveck på hennes mage, håll den i några sekunder och släpp ut. Om det tar längre tid än två sekunder innan huden återgår till normal, börjar vätskenivåerna gå ner.

När ett barn blir mer uttorkat kommer deras symtom att förvärras:

 • De kan ha problem med att dricka eller inte ens kunna dricka.
 • Deras mun och tunga kommer att bli torra och uttorkade.
 • De kommer sällan att urinera eller kommer att sluta helt och hållet.
 • Deras hjärtfrekvens kommer att öka, men deras puls blir svag och de börjar börja andas tungt.
 • Deras armar och ben kommer att känna sig kalla och deras hud kommer att se utsmyckade.
 • Det tar mer än ett par sekunder för sina kapillärer att fylla på.
 • Det kommer att ta mer än två sekunder för en hudveck på magen för att återgå till normalt.

Om ett barn kommer till detta skede anses det som en nödsituation. De kan behöva bli inlagda på sjukhus så att de kan få fluider intravenöst.

Förebyggande

Varje gång ett barn kastar upp mycket eller har långvarig diarré, riskerar de att bli åtminstone lite uttorkad. Du kan se till att det inte händer genom att få dem att dricka mer vätskor.

Tydliga vätskor som vatten, ischips eller en oral elektrolytrehydratiseringslösning är bäst. Elektrolytlösningar kan hittas hos de flesta läkemedelsbutiker. Var noga med att följa doseringsriktlinjerna från American Academy of Pediatrics (AAP) baserat på ditt barns vikt.

Ge inte dem mjölk eller mjölkprodukter. Försök också undvika sportdrycker eftersom de extra sockerarterna kan göra diarré värre.

Även om det kan vara frestande att försöka få ett sjukt barn att gnugga mycket på en gång, kommer det sannolikt att göra deras symtom värre. Några teskedar var 15: e minut eller så bör hjälpa dem att rehydrera tillräckligt snabbt.

AAP rekommenderar att man bygger upp en ounce vatten en timme, då två ounce per timme tills barnet kan dricka normalt. Om de vill byta till något annat, kan fruktjuice utspädd med lika mycket vatten eller platt soda vara okej i små mängder.

Ett ord från Verywell

Att hålla dina barn hydrerade när de leker eller sjuka kan förhindra uttorkning, så att du är medveten om det och fångar det tidigt är den bästa behandlingen. Om ditt barns symtom förvärras, tveka inte att ringa till en läkare och, om de är svåra, gå till akuten eller ring en ambulans.

Populära Inlägg

Läs Mer