Hur man pratar med ditt barn om hans eller hennes funktionshinder

Anonim

Om ditt barn har epilepsi, dyslexi eller cerebral pares eller någon annan funktionshinder, är det viktigt att prata om det. Du kommer sannolikt att behöva återkomma samtalet ganska ofta.

När ditt barn mognar kommer han eller hon sannolikt att utveckla nya frågor eller oro över deras funktionshinder. Hur du närmar dig dessa konversationer påverkar i hög grad hur ditt barn känner till sig själv och hennes potential.

Bekräfta ditt barns funktionshinder

Ibland undviker föräldrar konversationer om ett barns funktionshinder. De är rädda för att få upp ämnet att få sitt barn att känna sig dåligt eller att det kommer att få ett barn att tro att hon inte kan lyckas.

Men i slutändan ignorerar ämnet barnen en stor disservice. Ett barn som inte får veta att han har autism kanske inte förstår varför han kämpar med jämlikarelationer. Han kan göra felaktiga antaganden om sig själv och växa för att tro att han är osannolik.

På samma sätt kan ett barn som inte är medveten om att han har diagnostiserats med inlärningssvårigheter tro att han är dum. Men att lära sig att hans kampar härrör från en inlärningssvårighet som får honom att lära sig lite annorlunda än de flesta av hans kamrater kan få honom att känna sig lättad, så erkänn ditt barns funktionshinder och vara villig att tala om det för ditt barn.

När du är villig att prata öppet om ditt barns speciella behov, är han mindre benägna att skämmas eller generad om sin handikapp. Han kommer också att vara bättre rustad att förklara sin funktionsnedsättning mot andra när du har pratat med honom om det.

Timing Matters

Det finns flera typer av funktionshinder-emotionella, fysiska, intellektuella och sensoriska. Den typ av funktionshinder som ditt barn har kommer att spela en stor roll i hur du närmar dig ämnet.

Tidpunkten för när du och ditt barn lärde sig om hans funktionshinder kommer också att vara en faktor i dina konversationer. Om du lärde dig om ditt barns funktionshinder den dag han föddes, får du en mycket annorlunda erfarenhet från föräldrar som lär sig om ett barns inlärningssvårigheter när han är 10 år gammal.

Ditt svar på ditt barns funktionshinder kommer att påverka hur ditt barn ser sig själv, så det är viktigt att skicka ett meddelande som erkänner de utmaningar som ditt barn står inför samtidigt som hon säger att hon är ett skickligt barn som har mycket att erbjuda världen.

Fakta om dina samtal

Att lägga för mycket känslor i dina konversationer påverkar hur ditt barn känner. Att uttrycka sorg över sina begränsningar eller ångest över hans framtid kan få ditt barn att uppleva dessa känslor också.

Nuvarande information om ditt barns funktionshinder på ett faktiskt sätt. Prata om vetenskapen bakom ditt barns funktionshinder eller erkänna att medan andra barn kan gå i trappan behöver hon använda en hiss. Men lägg inte in för mycket åsikt om dessa saker.

Håll dig borta från långa föreläsningar och långvariga inspirerande tal. Ditt barn kommer att lära sig mer om hans förmågor och sin framtida potential baserat på vad du gör, snarare än vad du säger. Om du behandlar honom som ett skickligt barn, blir han mer villig att se sig så.

Var ärlig, men håll informationen lämplig

När ditt barn ställer frågor om hans tillstånd eller hans prognos ska du vara ärlig. Se bara till att informationen du delar är på ett barnvänligt sätt.

En 4-årig som frågar om hans genetiska tillstånd kommer inte att förstå neurovetenskapen bakom hans funktionshinder och en 10-årig behöver inte veta om all den senaste medicinska forskningen bakom varför han tar viss medicinering.

Ge ditt barn enkla svar på hans frågor. Om han vill ha mer information kommer han att ställa fler frågor - eller han kommer att ställa samma fråga igen på ett annat sätt.

I enklaste termer kan du använda fraser som "Din muskler kämpar för att arbeta med dina ben" eller "Denna medicin hjälper dina lungor att fungera bättre."

Bjud ditt barn att ställa frågor

Ditt barns frågor om hans handikapp kommer att förändras över tiden. När han går in i puberteten eller när han börjar tänka på karriärmöjligheter, kommer han troligen att få nya frågor.

Men ditt barn kommer inte att fråga dig dessa frågor om han tycker att det är för upprörande för dig att svara på dem, och hon kommer att undvika att ta upp ämnet om hon tror att du kommer att minimera hennes oro.

Gör det klart att du är glad att svara på frågor när som helst och se till att ditt barn vet att hon kan fråga andra människor också frågor som hans läkare eller andra medlemmar av hans behandlingsteam. Hjälp ditt barn att identifiera betrodda vuxna som kommer att vara villiga att svara på sina frågor.

Prata om vem som hjälper ditt barn

I stället för att fokusera på alla de dåliga sakerna om ditt barns funktionshinder, prata om alla människor som gör en stor insats för att hjälpa honom. Diskutera hur forskare forskar på tillståndet och vad de hoppas kunna upptäcka.

Tala också om hur hans läkare, terapeuter, lärare och tränare satsar på att hjälpa honom att nå sin största potential. Påminna honom det finns många personer på hans lag som stöder hans ansträngningar.

Hjälp ditt barn att identifiera vad man ska säga till andra

Andra barn i skolan - och kanske till och med vuxna i samhället - får fråga barnets frågor om sin funktionshinder. Medan ditt barn inte är skyldig någon förklaringar, hjälper hon att utveckla ett manus för att svara på frågor kan hjälpa henne att känna sig mer bekväm om hon väljer att svara.

Fråga ditt barn vad hon vill att andra människor ska veta. Ett barn som kan säga, "Jag har Tourettes syndrom. Det är därför jag knullar ibland, "kan stoppa en mobbning i hans spår och hon kanske kan få ett slut på rykten som andra sprider om henne.

Rollspel på olika sätt som hon kunde svara på olika frågor eller kommentarer. Om hon kämpar för att hitta orden, ge henne ett enkelt manus. Hjälp henne att träna det med dig och prata om huruvida det fungerar för henne när hon använder det med andra människor.

Fokusera på ditt barns styrkor

Låt inte alla dina samtal handla om ditt barns funktionshinder. Investera mycket tid till att prata om styrkor också.

Berätta för folk om han är bra på matte eller en begåvad artist. Gör klart att hans funktionshinder inte definierar honom.

Se till att han vet att en fysisk handikapp inte behöver hindra honom från att lyckas i skolan och att ett inlärningssvårigheter inte betyder att han inte kan utmärka sig akademiskt. Han kanske behöver lite extra hjälp för att nå mål.

Prata om alla de saker han är bra på och påminna honom om alla saker du älskar om honom. Ett barn som kan känna igen färdigheter och talanger är mycket mer benägna att känna sig kompetent och självsäker.

Identifiera friska rollmodeller som ditt barn kan relatera till

Alla barn känner sig avskräckta och frustrerade ibland. Men för barn med funktionshinder kan dessa känslor bli genomgripande. Att identifiera friska förebilder med liknande funktionshinder kan hjälpa ditt barn att känna sig inspirerad.

Oavsett om du vet en vuxen i samhället som har samma funktionshinder som ditt barn eller det finns idrottare, musiker eller framgångsrika företagare med liknande funktionshinder, prata om andra som fortsätter.

Sök stöd för dig själv och ditt barn

Att prata med andra föräldrar som förstår vad din familj går igenom kan hjälpa dig att känna dig mer självsäker i de samtal du har med ditt barn. Överväg att gå med i en stödgrupp - antingen personligen eller online - där du kan prata med andra föräldrar till barn med liknande funktionshinder.

Sök råd från de yrkesverksamma som arbetar med ditt barn. Ditt barns barnläkare, talterapeut, fysioterapeut eller specialundervisningslärare kan kunna erbjuda mer konkreta insikter om hur man ska prata med ditt barn om hennes funktionshinder.

Att hitta stöd för ditt barn är också viktigt. Oavsett om det är ett veckolångt sommarläger eller en månatlig stödgrupp för barn med liknande funktionshinder, kan ditt barn uppskatta att lära känna andra barn med gemensamma erfarenheter. Så prata med ditt barn om han är intresserad av att träffa andra barn med liknande funktionshinder.

Om han är intresserad, arbeta för att underlätta dessa interaktioner. Att spendera tid med andra barn som har upplevt liknande hinder kan vara avgörande för att hjälpa ditt barn att nå sin största potential.

Populära Inlägg

Läs Mer