Hur man pratar med ditt barn med särskilda behov om puberteten

Anonim

Ingenting gör en förälder eller ett barn mer obekvämt än "pratningen". Och när det gäller specialbehov barn är navigering på detta känsliga ämne lika utmanande. Den största oroen är ofta att de inte förstår vad som händer med sina kroppar. Men med din hjälp och planering behöver det inte vara så.

Här är några tips som hjälper dig att navigera i konversationerna som du kommer att få när dina kroppar ändras.

Starta samtalet tidigt

Medan samtal om puberteten kan tyckas överväldigande ibland, måste du vara säker på att du har dem snarare än senare. Vänta inte tills ditt barn är i halsen av tonårshormoner och kroppsändringar för att börja ha konversationer om puberteten.

Särskilda behov Barnen behöver mer information än skolens hälsovideo kan ge. Så sätt undan en tid nu för att prata. Du vill inte att deras kamrater är den främsta informationskällan. Välj ett lugnt ställe utan distraktion och börja långsamt.

Ett sätt att öppna samtalet är att fråga vad ditt barn redan vet. Denna information kommer att vara en bra utgångspunkt för konversationen. Till exempel kan ditt barn redan ha en förståelse för anatomi och reproduktion från hälso- eller vetenskapsklass. Som ett resultat kan du använda denna kunskap och bygga därifrån. Det finns inget behov av att börja från början.

Bryt ner det

Precis som allt annat som du skulle lära dina barn, bryta ner det för dem. Med andra ord, försök inte berätta för dem allt som finns att veta om puberteten och sexualiteten på en gång.

Till exempel, om ditt specialbehov barn är en tjej, prata med henne om menstruation. Börja med att förklara vad en kudde är och vad den används för. Visa henne hur det används och hur det ska bortskaffas. Senare prata om kramper och PMS. Presentera allt på ett tydligt och konkret sätt och försök inte ge för mycket information på en gång.

Det är också bra att gå över de fem stadierna av puberteten. Dessa fem steg inkluderar förändringar i höjd, röst, hudförhållanden och humör. Stress att allt inte händer på en gång, men att dessa förändringar istället inträffar under en period på nästan tio år.

Dessutom kan du behöva komma till ämnet flera gånger under den tidsperioden. Det är inte ovanligt att speciella behov barn blir oroliga varje gång de märker en förändring i kroppen. Försäkra dem om att alla upplever vad de går igenom.

Använd lämpliga villkor

Från början bör du vara säker på att du använder vetenskaplig terminologi för kroppsdelar och funktioner. Undvik inte att använda rätt villkor.

T ex har tjejer en vulva, yttre labia, inre labia, klitoris, urinrör och vagina. Under tiden har pojkar testiklar, en scrotum (eller scrotal sac), penis, glans och urinrör.

Det är inte ovanligt att vuxna känner lite förlägenhet när de använder dessa villkor med sina barn, men det är mycket viktigt att unga förstår vad dessa termer representerar om de kan. Att känna dem kan göra det mycket lättare för dem att identifiera medicinska problem senare i livet.

Förutom att använda lämpliga villkor kan du undvika förvirring för ditt behov av barn. Tänk på hur förvirrande det kan vara att berätta för speciella behov barn att ett barn växer i någons mage jämfört med att berätta för dem att en baby växer i moderns livmoder. Om du använder termen mage kan de bli förvirrade och tro att mamman åt barnet. Eller kanske de undrar hur barnet kom in i någons mage i första hand.

Låt inte ditt obehag med ämnet hålla dig från att vara transparent med ditt behov av barn. Var ärlig och öppen i din kommunikation och göm inte saker.

Stress att det är normalt

När ett barns kropp förändras snabbt, som att växa hår på platser där ingen fanns tidigare, kan detta vara läskigt och förvirrande för vissa barn. Som ett resultat är det mycket viktigt att du betonar att de förändringar de upplever är helt normala och att alla går igenom dem. Du kan också prata om det faktum att allas kropp förändras på sätt som bara är rätt för den personen.

Till exempel blir vissa människor väldigt långa medan andra förblir kortare. Andra människor kan växa mycket hår medan andra kommer att ha mindre belopp.

Att peka på skillnader kommer att ge lite tröst i att veta att de inte behöver vara exakt som alla andra. Det visar också att det inte finns något konstigt om vad de upplever.

Hitta Teachable Moments

Använd exempel från vardagen för att diskutera ämnet puberteten och sexualiteten. Till exempel kan du prata om din systers graviditet eller en kusins ​​bröllop för att binda till varför människor går igenom puberteten.

Exempel på verkligheten hjälper dem att förnuftiga vad de upplever och vad det betyder för när de blir vuxna.

Du kan också försöka läsa böcker tillsammans om pubertet, kroppsvård och reproduktion. Och glöm inte att binda vikten av god hygien, som att duscha regelbundet, använda deodorant och tvätta sitt ansikte. Dessa viktiga livskunskaper är också knutna till talar om puberteten och deras föränderliga kropp.

Forskning Din skolas policyer

Om du har en dotter vill du vara säker på att du förstår hur skolan ska hantera en specialbehovsstudent som är menstruerad. Till exempel kommer många skolor inte hjälpa dem att byta kuddar eller ens komma in i badrummet med dem. Som ett resultat måste du ha en plan för din student, särskilt om hon inte kan ändra pads på egen hand.

Diskutera med din elevs lärare och hjälpmedel hur de normalt hanterar dessa situationer och tillsammans utarbeta en plan som alla är bekväma med, inklusive ditt barn.

Försvara mot missbruk

Barn med speciella behov ses ofta av förövarna som lätta mål för missbruk. Faktum är att alla de olika typerna av missbruk som barn med funktionsnedsättning upplever, kommer att uppleva en betydande andel av sexuella övergrepp.

Faktum är att forskning visar att mer än 40 procent av barnen med särskilda behov påverkas. Dessutom visar rapporter att barn med speciella behov är 3, 4 gånger mer benägna att uppleva missbruk än sina kamrater. Samtidigt föreslår andra studier att 68 procent av flickor med utvecklingshinder och 30 procent av pojkarna blir sexuellt missbrukade före 18 års ålder.

Föräldrar som öppet kommunicerar med sina barn kan hjälpa till att hålla dem säkra. Nyckeln är att betona att deras kroppar tillhör dem.

Ett sätt att illustrera denna punkt är att förklara att de alltid har val om att dela kärlek med en annan person. Som ett resultat, påminna dem om att de alltid får säga nej om de inte vill krama eller kyssa någon farväl, till och med mormor. Det är också viktigt att påpeka, med hjälp av lämpliga termer, vilka kroppsdelar som är privata och att betona att människor inte får röra dessa delar av kroppen utan tillstånd. Med andra ord är privata kroppsdelar vanligtvis täckta av underkläder, bras eller baddräkter.

Det är också en bra idé att göra en lista med trovärdiga vuxna att de kan gå till om någon berör dessa kroppsdelar eller gör något som gör dem obehagliga. Stress att ingen kommer att vara arg på ditt barn för att tala om sanningen.

Finns för uppföljningsfrågor

Efter din konversation kan ditt barn ha ytterligare frågor, bekymmer eller bara vill ha en grundligare förklaring. I slutet av din konversation, betona att du alltid är tillgänglig för att prata mer.

Påpeka att ingen fråga är utom gränsen. Med andra ord, se till att de vet att de kan komma till dig med någonting - att ingenting kommer att skämma dig.

Låt dem också veta att om du inte känner omedelbart svaret att du hittar den tillsammans. Nyckeln är att hålla kommunikationslinjerna öppna och låta dem veta att du kommer att älska dem oavsett vad de tar upp. Ingen fråga är utan gränser.

Upprepa som behövs, med tålamod

Tänk på att många saker du diskuterar första gången kanske inte klarar ditt barn. Så det är viktigt att ha samtal om puberteten och sexualiteten regelbundet. Faktum är att varje gång de bevittnar en liten förändring i kroppen, kan du behöva börja i början och ha samtalet om puberteten igen.

Kom ihåg att vara tålmodig under hela processen. Det kan ta tid för ditt barn att förstå vad som händer. Också beroende på funktionshinder kan det också ta tid att acceptera de förändringar som äger rum. Nyckeln är att vara där och vara öppen för att prata så ofta som de vill.

Ett ord från Verywell

Att förstå sexualitet och skapa kroppsmedvetenhet är mycket viktigt för tonåringar och unga vuxna med kognitiva funktionshinder. Som ett resultat, när det gäller puberteten och vad som händer med kroppen ska föräldrarna sträva efter att vara deras barns första informationskälla.

Med ärlighet och tålamod kommer de till slut att acceptera de förändringar som sker i sina kroppar.

En grundläggande guide om puberteten för föräldrar och tweens

Populära Inlägg

Läs Mer