Hur man pratar med barn om rökning

Anonim

Det är aldrig för tidigt att prata med dina barn om att röka. Du kanske inte tror att det finns en anledning att få diskussionen när ditt barn är bara 5 eller 6 år gammal. Det är trots allt inte troligt att din första grader kommer att hämta en rökvanor - men ju mer tid du måste upprepa faror och skador som rökning kan orsaka, desto bättre.

Tobaksanvändning är världens ledande orsak till förebyggande död. Det bästa sättet att förhindra rökning relaterade dödsfall är att förhindra att barn hämtar vanan.

Forskning visar att 90 procent av vuxna rökare plockade upp sin första cigarett när de var barn. Och i 2016 fann Centers for Disease Control and Prevention att 8 procent av gymnasieelever rökt en cigarett under de senaste 30 dagarna.

När ditt barn är ung ser de dig fortfarande som den ultimata auktoriteten på vad som är rätt och vad som är fel - så börja diskussionen tidigt med hjälp av dessa tips för att få dig på rätt väg.

Fokusera på vad ditt barn bryr sig om

Som du vet är den värsta delen om rökning många typer av cancer, lungproblem och andra hälsoproblem som det kan orsaka. Men att berätta för ditt barn att han kanske får cancer är inte sannolikt att vara avskräckande. Barn kommer inte troligen att bry sig om de potentiella långsiktiga konsekvenserna.

Barnen kan svara mer på några av de överhängande effekterna av cigaretter - lukten som ligger kvar i ditt hår och kläder, tänder fläckar, dålig andedräkt, hudproblem, munsmärta och mycket mer.

Du kan också hitta ditt barn att reagera väl på en konversation om de ekonomiska aspekterna av rökning. Ta ut en kalkylator och visa ditt barn hur mycket pengar någon kan spendera om de rökt ett cigarettpaket varje dag i 10, 20 eller 30 år. Därefter diskutera andra saker som samma person kunde ha köpt med pengarna.

Relatera din konversation till sport

Om ditt barn är en spirande idrottare, relatera farorna med att röka till deras prestanda på idrottsområdet. Förklara hur rökning kan försämra hans förmåga att springa, eller berätta för honom att han kanske måste sluta spela spelet tidigt för att han kommer att andas ut.

Prata om missbruk

Cigarettföretag vet hur man marknadsför sin produkt, så det är troligt att unga barn inte vet om nikotin och hur beroendeframkallande det kan vara.

Gör det klart att rökning är beroendeframkallande och när du börjar röka är det verkligen svårt att sluta. Berätta för ditt barn att nikotin är lika beroendeframkallande som hårdare, än farligare droger som heroin och kokain.

Prata om farorna med rökfria alternativ

Med ökningen av elektroniska cigaretter, vape pennor, hookahs och rökfri tobak finns det fler sätt än någonsin för ditt barn att hämta en dålig vana. Och barnen är mer benägna att se dessa rökfria alternativ som ett kallare, säkrare sätt att röka.

Från 2011 till 2015 fanns det en ökning med 900 procent av användningen av e-cigaretter bland gymnasieelever. Eftersom de kommer i roliga smaker, som bubbelgummi eller vattenmelon, tror många ungdomar att de liknar godis.

Se till att ditt barn vet att dessa alternativ är farliga, för-e-cigaretter aerosolen är inte säker och användningen av e-cigaretter är starkt förknippad med användningen av andra tobaksvaror bland ungdomar. Så klart att rökfria alternativ kan få allvarliga konsekvenser.

Diskutera hur man säger nej

Så mycket som det skämt om, är övertryck en riktig sak. Om ditt barn erbjuds en cigarett, och du har aldrig pratat med henne om hur man avvisar det utan att förlora ansiktet framför sina vänner, kommer hon sannolikt att säga ja.

Om ditt barn kommer att följa med det, prova rollspel, där du erbjuder dem cigaretter och ditt barn använder en av olika sätt att säga nej. Några idéer är "Nej, tack, jag gillar inte hur det luktar." "Nej, jag måste vara redo för basketträning och cigaretter får mig att känna mig andfådd" eller "jag vill helst inte jag gillar inte hur det gör min kista känner. "

Ha högkvalitativa samtal

Rör inte på ditt barn om farorna med att röka. Studier visar att det hela tiden kan öka risken att ditt barn röker. Berätta för ditt barn, "Du kan aldrig röka!" Eller "Alla rökare är dåliga" kan faktiskt uppmuntra henne att rebellera. När hon är tonåring kan hon vara mer benägen att prova det bara för att du sa att hon inte kunde.

Forskning visar att högkvalitativa samtal med ditt barn kan hindra henne från att plocka upp en cigarett. Och studier visar att samma samtal inte fungerar med alla barn. Eftersom du känner ditt barn bäst är det viktigt att överväga hur du bäst når ditt barn.

Medan det är ett seriöst ämne, kommer det att bli lättare för ditt barn att diskutera cigaretter med dig - och till och med låta dig veta om hon erbjuds en en dag.

Betona vikten av att göra bra hälsoval

Istället för att prata om farorna med att röka upprepade gånger, tala om vikten av att göra hälsosamma val. Diskutera hur du äter en hälsosam diet, får gott om sömn och träna regelbundet kan hjälpa ditt barn att hålla kroppen i gott skick.

När ditt barn värderar sin förmåga att springa fort, eller när han känner igen att han får gott om vila, hjälper han att uppmärksamma sig i skolan, är han mindre benägna att engagera sig i beteende som skulle äventyra sin hälsa.

Var en bra rollmodell

Barn som har föräldrar som röker är mer benägna att röka själva eftersom de inte ser det som en sådan dålig vana. Även om du säger till ditt barn att du vill sluta eller att du önskar att du inte röker, kommer dina ord inte troligen att vara effektiva. Barn efterliknar vad de ser dig göra.

Därför kan det vara dags för dig att sluta - för din hälsa och ditt barns hälsa. Tala med din läkare om resurser som kan hjälpa dig att sluta. Nikotinersättningsterapi, vissa receptbelagda läkemedel, supportgrupper eller en tobaks-hotline kan vara avgörande för att du ska sluta röka.

Gör ditt hem rökfritt hela tiden

Studier visar att ditt barns tillgång till cigaretter och rökare minskar risken för att hon börjar röka. Så gör det en hushållsregel att ingen får röka eller ta cigaretter i ditt hem.

Om du har vänner eller släktingar som röker, förklara med rätta att du inte tillåter att röka på din egendom. När ditt barn ser att du är konsekvent när det gäller att sätta gränser - även hos vuxna - kommer hon mindre sannolikt att hämta vanan.

Leta efter tecken på ditt barn kan redan röka

Om ditt barn är lite äldre kan du oroa dig för att de redan har börjat röka. Tecken att titta på inkluderar dålig andedräkt, andfåddhet, färgad eller illaluktande kläder, hosta och heshet.

Om du behöver en konversation med ett barn som du tror redan har provat cigaretter, försök att hålla det öppet och ärligt - fråga ditt barn omedelbart om han röker och, om svaret är ja, motstå uppmaningen att börja skrika.

Lugnt berätta för honom hur besviken du är, och börja sedan skapa en plan tillsammans om hur han kommer att undvika cigaretter i framtiden. Förklara dock att om han fångats röka igen kommer det att bli konsekvenser (och förklara vad de konsekvenser kommer att bli).

Om ditt barn har börjat röka regelbundet, kan han behöva hjälp sluta. Tala med sin läkare om resurser och alternativ som kan hjälpa honom att sluta.

Populära Inlägg

Läs Mer