Hur man tar hand om din perineum efter att ha födt

Anonim

Korrekt vård av perineum efter födseln är mycket viktigt för att undvika smitta och för att påskynda läkning av rektala och bäckensmusklerna.

Smärta och svullnad

Du kan märka lite obekväm svullnad och smärta i detta område på grund av den sträckning som krävs för att leverera din baby. För att minska svullnaden kan du använda isförpackningar. Var noga med att pakka ispaketet med en tvättduk eller annat mjukt absorberande material. Direkt applicering av is kan skada mjuka vävnader i detta område om det är långvarigt. Du kan också ta Sitz-bad. Din vårdgivare kan ha skickat dig hem med ett speciellt bad för detta. Om inte, kan du simulera detta bad genom att sitta i ett badkar med 2-3 tum varmt vatten i ca 15 minuter. Om du märker mycket smärta när du sitter i badet kan det vara till hjälp att du sitter på en munkudde eller handdukar som rullas in i en munkform.

Din vårdgivare kan ha ordinerat smärtstillande läkemedel. Det är lämpligt att ta detta enligt anvisningarna. Du kan undvika smärtan om du stannar ovanpå din dosering (till exempel var 4: e timme) istället för att vänta tills smärtan börjar igen innan du tar en annan dos. Vissa leverantörer förskriver ibuprofen som inte bara hjälper till med smärtlindring men hjälper till att svälla, så du borde fortsätta ta detta så länge som din leverantör har rekommenderat, även om du inte har ont.

Andra smärtlindringsåtgärder kan innefatta sprayer som Dermoplast som du kan ansöka efter att du har använt badrummet eller byter en kudde. Vissa leverantörer använder också ett skum som Epifoam för att minska svullnad och klåda om du har haft stygn i området.

Hemorrojder

Hemorrojder kan inträffa direkt efter födseln som ett resultat av att trycka eller någon gång efteråt om dina muskler har slappna av och du måste pressa mer under eliminering. Du kan använda bomullskulor eller kuddar som blötläggs i häxhasel eller använd Tucks kuddar för att lugna brännande eller klåda. Använd dessa efter att du noggrant har rengjort området efter tarmrörelsen. Om du har problem med förstoppning, försök att göra ändringar i din kost för att inkludera mer korn och grönsaker och var noga med att dricka mycket vatten. Ibland behövs en avföring mjukmedel. Colace (eller någon avföring som innehåller docusat) är mycket mild och rekommenderas av många vårdgivare.

Utmatning och blödning

Du kommer att få urladdning och blödning (även kallad Lochia) i ca 4 veckor efter att ha fött. Förändringarna i denna urladdning anger hastigheten på din helande. Inledningsvis kommer flödet att vara tungt och ett mörkt rött med viss koagulering. Detta borde ta 3-6 dagar. Efter detta kommer du att märka att flödet saktar ner och blir ljusare i färg. Vid ungefär den andra veckan blir urladdningen från rosa till brun eller gulaktig färg och flödet är väldigt litet. Om du märker en stor ökning av utsläpp är chansen att du bör minska din aktivitetsnivå. Försök att få vila, sköta din baby eller massera din buk för att minska flödet. Om du märker ljusröd blödning, ökad buksmärta eller om du har feber, kontakta din vårdgivare omedelbart.

Om du inte ammar kommer din period att återvända någonstans runt 4 till 10 veckor och kommer sannolikt att vara tyngre än en normal period. Detta är inte ovanligt.

Korrekt rengöring

Var noga med att följa instruktionerna från din vårdgivare. Här är några steg till rätt perineal rengöring:

 1. Tvätta alltid händerna innan du använder badrummet eller byter kuddar.
 2. Ta bort din gamla kudde och kassera den ordentligt.
 3. Efter att ha använt badrummet, spray eller häll varmt vatten över hela vaginalområdet. Din vårdgivare kan ha gett dig en sprayflaska för detta och kan också ha gett dig en antiseptisk tvål eller lösning för att lägga till vattnet.
 4. Klätt försiktigt området torrt med toalettpapper, var noga med att börja på framsidan och avsluta på baksidan för att undvika att spridna bakterier från ändtarmen till din vagina.
 5. Efter torkning av området, använd eventuella dukar, spray eller skum som krävs för att lindra smärta och applicera ispaket om det behövs.
 6. Placera en ren kudde ordentligt och stå före spolning för att undvika att vattnet från toaletten kommer i kontakt med din perineum.
 7. Tvätta alltid dina händer efter att ha tagit omsorg för din perineum.

Tips och varningar

 • Ta hand om temperaturen på vatten som appliceras på din perineum. Detta område är ömt och vatten som verkar varmt för din hand kan vara mycket smärtsamt för din perineum.
 • Om inte din läkare har rekommenderat dig att göra det, använd aldrig en dusch eller tampong. De flesta leverantörer råder att ingenting placeras inuti vagina förrän efter din postpartum checkup.
 • Om du upptäcker långvarig klåda eller en mycket dålig lukt, kontakta din vårdgivare omedelbart.
 • Använd inte pulver, parfymer eller lotioner på din perineum om inte riktat.
 • Om du känner att dina stygn inte har löst sig inom tre veckor eller om området på dina stygn verkar vara rå eller irriterad, kontakta din vårdgivare.
 • Utför Kegelövningar ofta för att stärka musklerna i bäckenet.

Populära Inlägg

Läs Mer