Hur särskilda behov Barn kan göra vänner med kamrater

Anonim

Studenter med inlärningssvårigheter känner sig ofta socialt isolerade och har svårt att träffa kamrater. Men speciella behov barn borde inte behöva känna sig hopplösa om att göra vänner. Genom att utveckla viktiga sociala färdigheter kan dessa barn skaffa lika många vänner som sina typiska klasskamrater.

Varför särskilda behov barnen kämpar för att göra vänner

Barn med inlärningssvårigheter tycker ofta att det är utmanande att få vänner eftersom de:

  • Ha lågt självförtroende;
  • Oroa sig för hur (de tror) andra ser dem;
  • Ha svårigheter med nonverbal resonemang och plocka upp på sociala cues som kroppsspråk eller subtila betydelser i vardagligt tal
  • Har begränsad interaktion med typiska kamrater om de flesta av deras klasser är resursrumsklasser; och
  • Välj att inte delta i extracurricular aktiviteter så mycket som studenter utan funktionshinder gör och kan ha begränsade intressen utanför skolan.

Studenter med inlärningssvårigheter kan känna sig överväldigade av möjligheten att göra vänner. Föräldrar kan hjälpa barn att övervinna rädslan och göra vänner med hjälp av hanterbara steg.

Övervinna vänskapsutmaningen

Föräldrar kan utsätta barn för flera strategier för att hjälpa dem att göra vänner. De kan vända rollspel med strategierna före skolan eller före sociala evenemang. När det är möjligt borde föräldrarna stå i närheten så att barnen kan kontakta dem för påminnelser. Alternativt kan föräldrar göra planer för att prata med barn efteråt för att diskutera hur sakerna gick. Framför allt borde föräldrarna vara positiva och lära barn att göra vänner är en färdighet som alla kan lära sig med övning.

Erbjuder ett vänligt leende

Lär ditt barn att le på ett vänligt sätt till minst en ny person varje dag. Han behöver inte säga någonting eller göra något annat än att le, även i förbigående. Om de andra studenterna inte ler tillbaka, får han helt enkelt fortsätta eller titta bort. I slutet av dagen, fråga honom vad han minns om de elever som han såg.

Känner han till deras namn? Minns han vad de hade på sig? Syftet med denna aktivitet är att uppmuntra ditt barn att känna igen andra, le och observera egenskaper om dem. När ditt barn känner sig bekväm med att le på nya människor, är det dags att flytta till nästa steg.

Hälsningskompisar

Lär ditt barn att le och hälsa på andra. Försäkra ditt barn om att hon inte behöver prata längre än hej, om hon inte känner sig bekväm med att göra det. Vid slutet av dagen, berätta för henne om de människor hon hälsade. Vem talade tillbaka? Återigen, om andra inte säger hej tillbaka, behöver ditt barn inte göra något annat än gå vidare till en annan aktivitet. När hon känner sig bekväm kan hon flytta till nästa steg.

Starta en konversation

Lär ditt barn att le, hälsar andra och kommentera. Låt honom le, säg hej och kommentera minst en ny person varje dag. Öva kommentarer före tid så ditt barn kommer att vara redo att tala ordentligt. Han kan fråga eleverna hur deras dag går, kommentera vädret, klassrumsaktiviteter eller komplimanger deras arbete i klassen eller andra positiva uttalanden. När ditt barn känner sig bekväm med detta, gå vidare till nästa steg.

Fråga polite frågor

Lär ditt barn om arten av artig fråga. Att ställa andra artiga frågor om sig själva är ett bra sätt för ditt barn att lära sig om dem och leta efter gemensamma intressen för att bygga vänskap.

Lär ditt barn hur det är en bra väg för ditt barn att få andra att prata om sig själva, för att hjälpa andra att känna sig viktiga och värda. Det tar också bort trycket från ditt barn eftersom han inte behöver bära samtalet. Med tiden kommer han att börja känna sig mer bekväm runt dessa studenter och interagera med andra.

Som alltid fortsätt prata med ditt barn på ett ledigt sätt om de nya vänner han möter och vad han har lärt sig om dem.

Avslutar

Innan länge bör ditt barns konversationer med andra studenter börja växa på egen hand. Tänk på att ditt barn väljer en eller två vänner för att bjuda in till en playdate. Kolla in några ytterligare sätt att vidareutveckla hans vänskap eller att uppmuntra blygda barn att delta i grupper.

Populära Inlägg

Läs Mer