Hur snart efter sex blir du gravid?

Anonim

Du vet att kön leder till graviditet, men hur snabbt blir du gravid efter sex? Befruktningen kan äga rum så snart som tre minuter efter samlag, eller det kan ta upp till fem dagar. Implantation sker fem till 10 dagar efter befruktning, vilket innebär var som helst från fem till 15 dagar efter att du hade sex. Graviditetssymptom kan börja så tidigt som en vecka efter att du haft sex eller kan ta flera veckor att börja. Vissa kvinnor får aldrig märkbara tidiga graviditets symptom.

Så befruktning kan ske inom några minuter av sex ... men det är också möjligt att ha samlag på tisdag och inte bli gravid till fredag!

Kan du ligga ner efter sex hjälpa dig att bli snabbare? Det verkar som om det är vettigt. Sperma behöver simma genom reproduktionssystemet. Kanske är det lättare för dem att göra resan om de inte behöver simma upp och kan bara simma horisontellt. Men sakerna är lite mer komplicerade än det.

Hur snart efter sexuell samverkan blir du?

Du kanske tror att tiden mellan kön och uppfattning bara är den tid det tar att sperma svimmar till ägget. Hur snabbt kan sperm swim inte helt svara på frågan.

Studier fann att spermier tar mellan två och 10 minuter för att resa från livmoderhalsen till äggledarna (där de hoppas kunna träffa ett ägg.) Detta är oavsett tyngdkraften. De kommer att simma "upp" genom livmodern oavsett vilken position din kropp befinner sig i. Om det finns ett ägg väntar kan uppfattningen ske så snabbt som tre minuter efter samlag.

Med detta sagt kan spermier överleva inuti det kvinnliga reproduktionssystemet i upp till fem dagar. Det betyder att dagen du hade sex behöver inte vara dagen du blev gravid. Om du hade sex på måndag, och du ägglossar på torsdag, kan uppfattningen inträffa dagar efter samlag.

Ibland kommer en läkare att uppskatta dagen för uppfattningen baserat på hur många veckor fostret mäter i en ultraljud, och detta uppfattningsdatum matchar inte med en dag som paret hade sex. Denna möjliga dröjsmål mellan samlag och befruktning förklarar hur det kan hända.

Medan du är mer benägna att bli gravid om du har sex två till tre dagar före ägglossningen, kan du bli gravid från sex som uppstår i sex dagar innan ett ägg släpps från äggstocken.

Hur långt efter sex tar det för att implantationen ska inträffa?

Uppfattningen är när en spermcell befruktar ett ägg. Implantation är när det befruktade ägget (som nu är ett embryo) implantat sig in i livmodern. Du är inte tekniskt gravid tills det händer. Implantation sker inte direkt efter befruktning.

Många människor antar att befruktning sker i livmodern. Detta är inte korrekt. Spermcellerna möter ägget i äggledarna, och det här är där begreppet händer. Efter uppfattningen måste embryot gå igenom ett antal utvecklingssteg innan det kan implantera sig i livmodern. Det måste också resa från inuti äggledarna ner i livmodern. Det tar några dagar.

Implantation sker vanligen mellan fem och 10 dagar efter befruktning. Men som du läser ovan kan befruktning ske så snart som några minuter efter kön eller så många som fem dagar efter. Detta innebär att implantation kan ske så snart som fem dagar efter att du haft sex eller så sent som 15 dagar efter samlag.

Hur snart efter sex får du graviditetssymtom?

Om befruktning sker inom några minuter av kön eller dagar senare, kommer du att kunna känna att du är gravid när det händer? Tyvärr inte.

Vissa kvinnor hävdar att de har "känt" de tänkas inom några minuter av sex. Sanningen är att det är vetenskapligt omöjligt. Eventuella graviditetssymptom kommer inte att visas förrän embryoimplantation (i allra högsta grad, tidigast), och det händer inte i ytterligare sju till tio dagar. Det tar tid för det befruktade ägget att resa från äggledarna och hitta ett mjukt landningsområde i livmodern.

Att ha graviditetsskyltar vid implantationstidpunkten är också osannolikt. De flesta kvinnor börjar inte uppleva graviditetssymptom förrän de är några dagar tidigare än den förväntade perioden. Vissa kvinnor känner aldrig "gravid".

Den tidigast du kanske förväntar dig att "bli gravid" efter kön skulle vara omkring sju dagar. Mer vanligt tar det mellan två till fyra veckor efter kön innan graviditetssymptom är märkbar.

Ligger på din baksida efter sexhjälp får du gravid snabbare?

Nästan varje kvinna har fått råd att stanna kvar på ryggen efter sex, i hopp om att det blir lättare att bli gravid. Det finns ingen forskning specifikt att ligga kvar efter kön för att säkerhetskopiera anspråket.

Det finns dock forskning om fertilitetsbehandling intrauterin insemination (eller IUI). Under IUI-behandling överförs särskilt tvättad spermie direkt till kvinnans livmoder via livmoderhalsen genom en tunn kateter. I en studie ville forskare veta om IUI-behandling skulle vara effektivare om kvinnan var kvar på ryggen i 15 minuter efter proceduren.

Forskare fann att kvinnorna som var kvar på ryggen i 15 minuter efter spermierna hade en graviditetsgrad på 27 procent efter tre cykler. De kvinnor som uppmuntras att gå upp direkt efter behandlingen hade en graviditetsgrad på 18 procent efter tre cykler. Återstående horisontella förbättrade graviditeten. Om det skulle översättas till samlag, kan ingen säga.

Hur länge ska du ligga på din baksida?

Om du ska ligga på ryggen, hur länge bor du där för att skörda några fördelar? Återigen finns det ingen forskning om samlag att ge oss ett svar. Vi har dock en annan studie om IUI som kan ge oss en aning.

I denna studie tilldelades 396 par med IUI-behandling för manuell infertilitet, livmoderhalsproblem eller oförklarlig infertilitet slumpmässigt till en post-IUI "rest" -grupp. Kvinnor blev antingen uppmanade att förbli horisontella i 5 minuter, 10 minuter eller 20 minuter efter insemination.

I den här studien var de kliniska graviditetsgraden dramatiskt olika mellan 5 och 10-minutersgruppen.

Kliniska graviditetshastigheter per cykel:

  • 4, 5 procent för de som var horisontella i 5 minuter
  • 15, 9 procent för de som var horisontella i 10 minuter
  • 19, 7 procent för de som var horisontella i 20 minuter

Skillnaden mellan 10 och 20-minutersgrupperna ansågs inte vara statistiskt signifikant. Därför föreslår forskarna att kvinnor kvar ligger i minst 10 minuter efter insemination.

Allt detta sagt, om du behöver använda badrummet strax efter kön (särskilt om du får frekventa urinvägsinfektioner), gå upp och gå vidare. Du kommer inte att förstöra dina chanser att bli uppfattad.

[Obs! Jämför inte dessa resultat med den första undersökningen som nämns ovan. Den här studien tittade på graviditetsgraden per cykel, medan den första studien som nämns i denna artikel tittade på kumulativa graviditetshastigheter efter tre behandlingscykler.]

Ett ord från Verywell

Du kan bli gravid inom några minuter av samlag, men oftare kommer timmar eller dagar att gå mellan den dag du gjorde den "horisontella bebisdansen" och dagen för ägget befruktades. Du kanske undrar om att ligga ner efter eller under sex kan hjälpa dig att bli gravid snabbare, men positionen spelar nog ingen roll. Spermceller kommer att simma mot dina äggstockar om du står upp eller står på huvudet!

Kom ihåg att ett graviditetstest inte kan upptäcka befruktningstiden eller ens din implantationsdag. Det måste finnas tillräckligt med graviditetshormon i kroppen innan testet kommer upp positivt. Det tar tid. För att inte släcka graviditetstest, vänta tills din period är minst en dag senare innan du tittar på en pinne. Annars kan du få en falsk negativ, även om du är gravid.

Populära Inlägg

Läs Mer