Så här läser du en fostersköld

Anonim

Fosterövervakning, i en eller annan form, har funnits länge. Före 1970-talet genomfördes fostrets övervakning vanligen med en person som lyssnade på ditt barn med ett speciellt stetoskop som är konstruerat för användning under graviditeten, ofta kallad fetoskop. (Detta kallas auscultation.)

Detta var ett sätt att berätta hur din baby klarade med arbetskraft. Elektronisk fosterövervakning kom på plats innan den blev noggrant testad för tillförlitlighet, men förutsättningen var att det skulle ge en graf för att se hur barnets hjärtfrekvens svarade i samband med en sammandragning. Det tillät också att övervakningen ska göras utan en omhändertagande vid sängen.

1

Att läsa en fostersköld kan hjälpa dig att förstå ditt arbete

Dagens fosterövervakning har olika sätt att göra det. Det kan utföras externt eller internt. Det kan göras kontinuerligt eller intermittent. Den amerikanska kongressen för obstetrikare och gynekologer (ACOG) säger att intermittent övervakning med antingen en elektronisk fostersköld, en handhållen doppler eller ett stetoskop kan användas för lågriskkvinnor.

2

Vilka elektroniska fosterövervakningsåtgärder

Elektronisk fosterövervakning sätter ut en bildskärm på en dataskärm, eller ibland en pappersdiagram som registrerar både fettharts och moderns sammandragningar. Här ser du den fetala hjärtfrekvensen markerad med den blå indikatorn. Den röda indikatorn visar mammas sammandragningar.

Den fetala hjärtfrekvensen ligger oftast på toppen av en datorskärm, med sammandragningar på botten. Grafpapper som skrivs ut har fetalt hjärtfrekvens till vänster och kontraktionerna till höger. Fast det är ofta lättare att läsa dessa genom att titta på dem i sidled så att de liknar grafen ovan.

Övervakningsremsan för ditt arbetsrum och alla arbetsrum är ofta också synliga från en monitor av sjuksköterskor på sjuksköterskens skrivbord. Detta gör att personalen kan titta på bildskärmarna utan att komma in i ditt rum.

3

Y-axeln för fosterövervakning

På vänster sida finns y-axeln i var och en av graferna. Den blå indikatorn visar dig fostrets hjärtfrekvens. Dessa är slag per minut (bpm), uppmätt i steg om tio med markeringar var 30: e slag.

Till vänster längst ner med den röda indikatorn kommer du att se y-axelmåttet millimetrar kvicksilver (mmHg). Detta är tänkt att mäta kontraktionens styrka, med högre antal som en starkare sammandragning. Om du inte använder en inre uterintryckkateter (IUPC), kommer detta helt enkelt att ge en grafisk representation av varje sammandragning.

4

X-axeln för fosterövervakning

Den horisontella linjen, eller x-axeln, mäts i minuter. Mellan de blå och röda indikatorerna är en enda minut. Inom varje minut är ljusare linjer, var och en av dessa mäter ett tio sekunders inkrement. Det betyder att det finns sex avsnitt för varje minut.

Genom att kombinera både topp- och botten (x och y-axes) graferna, ställer graferna upp så att hjärtfrekvensen direkt över en sammandragning sker samtidigt.

Det kan ibland vara svårt att föreställa sig allt detta tills du faktiskt är i arbete. En gång där, fråga din sjuksköterska, barnmorska eller läkare för en snabb rundtur i fosterövervakningsremsan eller bildskärmen. De kommer att vara mer än glada att hjälpa dig att lära dig att titta på barnets hjärtfrekvens med dem.

5

Vilken typ av övervakning är bäst för dig ">

Sanningen är att det inte finns någon rätt typ av fosterövervakning för varje kvinna. Mängden tid mellan att kontrollera barnet och arbetet kommer att skilja sig från kvinna till kvinna och till och med arbetskraft till arbete. Om du har högriskarbete, kommer du sannolikt att behöva få kontinuerlig fosterövervakning. Detta kan innefatta:

  • Kvinnor med en epidural
  • Kvinnor som har en induktion av arbetskraft
  • Kvinnor som har haft en tidigare cesareanfödelse
  • Kvinnor som har flera barn
  • Kvinnor som har vissa medicinska problem
  • Kvinnor som har upplevt någon form av fostrets nöd i detta arbete

Tala med din läkare under graviditeten om hur de använder fostrets övervakning och när det kan behöva användas kontinuerligt, eller när du kanske behöver titta på intern fosterövervakning. Du borde också ställa frågor om hur fetalt övervakning görs, om du vill begära att du använder duschen eller arbetsbaden i arbetet.

Populära Inlägg

Läs Mer