Hur man förebygger postpartumblödning

Anonim

Blödningar är inte något vi vill tänka på när det gäller att föda. Femtiofem procent av födseln kommer inte att ha något problem med blödning av något slag. Det är dock viktigt att känna till riskfaktorerna för blödningar och diskutera dina personliga riskfaktorer med din läkare eller barnmorska.

Postpartumblödning definieras som blodförlust i postpartumperioden på mer än 500 ml. Den genomsnittliga spontana vaginala födelsen kommer vanligen att ha en 500 ml blodförlust. I kejsarsnittet ökar den genomsnittliga blodförlusten till mellan 800 och 1000 ml. Det finns en större risk för blödning under de första 24 timmarna efter födseln, som kallas primär postpartumblödning. En sekundär blödning är en som inträffar efter de första 24 timmarna av födseln.

Riskerna för postpartumblödningar

Det finns vissa riskfaktorer som gör att en postpartumblödning sannolikt kommer att hända, inklusive flera gestationer (tvillingar, etc.), en mycket stor singletonbarn eller en kvinna som har haft flera tidigare graviditeter.

Det finns också flera medicinska tillstånd som kan bidra till postpartumblödning, inklusive polyhydramnios (överskott av fostervätska), placenta previa eller placentaavbrott. Det här är alla situationer som din förlossningspersonal behöver vara medveten om eller rådfråga.

Dessutom kan kvinnor som tar Pitocin för att inducera arbete vara mer utsatta för postpartumblödning eller de som är under generell anestesi under graviditeten. Och om magnesiumsulfat ges som en behandling för förtida arbeten, kan det också öka risken för blödning efter postum.

Det är viktigt att notera att dessa riskfaktorer kan göra det mer troligt, men det är inte vissa indikatorer på blödning. Att veta att det finns större risker för vissa kan göra vissa försiktighetsåtgärder mer nödvändiga än för lågriskkvinnor.

I de flesta fall är orsaken till blödning uterin atony, vilket innebär att livmodern inte kontraherar tillräckligt för att kontrollera blödningen på placenta. Andra orsaker till blödning skulle innefatta behållna placentalfragment (möjligen inkluderande placenta accreta), ett trauma av någon form, som en livmoderhalsen, uterininversion eller till och med livmoderbrott och koagulationsstörningar.

Om blödning inträffar finns flera steg som kan vidtas för att behandla blödningen. De använda stegen beror på orsaken till blödningen, inklusive livmodermassage, placerar moderns fötter över hennes hjärta, ger mamman syre, vilket ger läkemedlet att stoppa blödning eller i extrema fall kirurgi, vilket kan inkludera en hysterektomi (avlägsnande av livmodern).

Tips för att förebygga postpartumblödning

Alla kvinnor kommer att få vård för att förhindra blödningar efter deras barns födelse. Omedelbart efter barnets födelse kommer tecken på placentaseparation att ses för att veta när placentan är klar att levereras.

Vissa sjukhus och födelsecentraler väljer att ge varje kvinna en rutinmässig injektion av Pitocin för att förhindra blödning och för att säkerställa att placentan kommer snabbt och enkelt. Men många väljer en mer naturlig väg, vilket är att vänta och se om det finns ett blödande problem. Många uppmuntrar också American Academy of Pediatrics rekommendation om amning som börjar så snart som möjligt efter födseln. Detta gör det möjligt för mamman att utsöndra sitt eget oxytocin för att hjälpa till att komma ihop med livmodern och utvisa placentan.

Massera livmodern är också gjord för att hjälpa till att utvisa blodproppar. Det används också för att kontrollera livmoderns ton och se till att den kläms fast för att förhindra överblödning. Utarmens dåliga toner orsakar 70 procent av blödningar i postpartum. Detta kan vara obekväma för smärtsamma. Var noga med att använda alla avslappnings- och andningstekniker och inte spänna i magmusklerna. Om det är för smärtsamt kan mediciner också användas. Detta kommer att göras med minskande frekvens efter födseln, eftersom din blödning saktar.

Att säkerställa att blåsan är tom hjälper dig också att undvika blödning. Att bara tömma blåsan på något sätt kan göra detta. Kvinnor som inte har använt regionalbedövning kan vanligtvis använda toaletten själv inom timmen efter födseln. De som hade lokalbedövning kan använda toaletten eller bädden i varierande tidsintervaller, men vanligtvis inom en timme efter att anestesen slitit bort, såvida inte en cesarean utfördes. Kateterisering kan också vara till nytta här.

Att prata med din utövare för att se vilket födelseprotokoll han / hon använder och vad som är bäst för din situation kan gå långt för att hjälpa dig att förstå dina personliga riskfaktorer och förebyggande strategi för postpartumblödning.

Populära Inlägg

Läs Mer