Hur man förhindrar mardrömmar eller nattskräck

Anonim

Ingenting kan göra en förälder känna sig mer hjälplös än när deras barn har en mardröm eller ännu värre, en nattterror. Tyvärr kan mardrömmar och nattskräck vara vanliga för barn denna ålder på grund av en ökande medvetenhet om världen runt dem och en överaktiv fantasi. Men det finns saker du kan göra för att förhindra mardrömmar och nattskräck.

Vad är en mardröm?

En mardröm är en dröm som framkallar ett starkt känslomässigt svar från någon som sover. De tenderar att hända senare på natten, under den andra halvan av sömn under REM (snabb ögonrörelse), när vi drömmer. De kan orsakas av nästan allting och är mycket vanliga hos förskolebarn.

Din förskolebarn kan ha haft en mardröm på grund av något självklart som att lyssna på en läskig historia eller se något på tv som stör dem, men det kan finnas andra faktorer som spelar. Finns det något stressigt på ditt barns liv, som föräldrar skiljer sig eller ens en syskon? Är något som gör honom orolig - kanske ett barn retar honom på lekplatsen eller är han orolig för en kommande doktors möte? Det kan till och med vara något relativt litet - passerade du en stor skällande hund på din dagliga promenad eller var hon tvungen att springa iväg från en humle medan hon lekte ute?

Stress kan komma i många former för ett barn i denna ålder. Kanske börjar du toalettträning eller flyttar din lilla från en spjälsäng till en säng. Började hon förskola nyligen? Är du på väg att flytta? Om ditt barn går igenom någon av dessa större händelser är en mardröm ett mycket normalt svar när de försöker sortera igenom det i huvudet. Utvärdera hans stressnivåer, särskilt om mardrömmarna är ett återkommande problem. Under dagen, medan ditt barn är lugnt, fråga henne vad som händer. Om det händer en stor händelse i sitt liv, fråga om det och försök att prata ut det. Om det finns något som hon verkligen är rädd för som spindlar eller hundar, gör lite forskning - ta böcker ur biblioteket om ämnet eller hitta en vän med en vänlig hund som du kan spendera lite tid med. Om hon är så rädd att hon bara inte sover eller inte får tillräckligt med sömn, ge barnläkaren ett samtal. Det kan vara något större på spel.

Oavsett orsaken, och du kan aldrig räkna ut det, är förskolebarn i högsta ålder för att ha mardrömmar. Deras fantasi börjar börja fungera fullt och deras ordförråd är tillräckligt utvecklat för att de kan beskriva vad de drömde om. Faktum är att förskolebarn ofta minns sin dåliga dröm de närmaste dagarna och blir fortfarande upprörd över det.

Hur man lugnar ett barn efter att de har haft en mardröm

Att försöka trösta på förskolan efter att ha haft en mardröm är inte det enklaste av uppgifterna. Det är mitt på natten, de är upprörda, rädda och osannolikt att vilja återvända till vila.

Om ditt barn har en mardröm, väcka dem. För det mesta orsakar det att mardrömmen slutar omedelbart, även om det kan ta ditt barn några sekunder att inse vad som händer. Om hon vill prata om det, låt henne, men kom ihåg barnen denna ålder, förstår inte riktigt skillnaden mellan fantasi och verklighet så det kan vara alltför upprörande för henne att diskutera det. Framför allt, var en tröstande närvaro och använd försiktiga ledtrådar för att lugna henne som att gnugga ryggen eller strida håret. Om ditt barn är väldigt upprörd, försök plocka upp henne, gå ut ur rummet och få henne en drink som ett glas vatten eller varm mjölk. Försök att inte ta tillbaka henne i din egen säng så frestande som det kan vara. Det är en vana som är mycket svår att bryta, plus hon kan bestämma att det finns något i hennes rum som hon behöver vara rädd för.

Om ditt barns dröm var saker som att göra som monstre eller spöken och nu är han rädd för att stanna i sitt eget rum, försök visa honom att det inte finns några monster i garderoben eller under sängen, men gör inte en stor sak över den. Tucka honom in igen, lämna ett nattljus och gå tillbaka till ditt eget rum.

Hur man hanterar återkommande mardrömmar

För de barn som ofta har dåliga drömmar kan det bli svårt att få dem att gå in i sängen på natten, men det finns några steg du kan ta för att lugna deras rädsla och hjälpa dem att få en vilsam sömn.

  • Ange en rutin: Barn i denna ålder tröstas mest rutinmässigt. Varje natt före sänggåendet, följ samma schema. Inkludera steg som är mest troliga att få ditt barn i viloläge, till exempel ett varmt bad, läsa en bedtime story eller spela ett tyst brädspel. Låt ditt barn välja några av elementen så att de känner att de är en del av processen.
  • Berätta för dina egna tankar: Låt din förskolebarn veta att du förstår vad han går igenom. Även om barn i denna ålder har problem med att skilja fantasi från verkligheten, förklara att mardrömmar är bara dåliga drömmar och är inte riktiga. Försök läsa en relaterad bok. Titlar som The Mouse Who Braved Bedtime av Louis Baum och Sue Hellard och vad en dålig dröm av Mercer Mayer ger bra perspektiv på mardrömmar och hur de händer för alla.
  • Uppmuntra goda tankar: Innan ditt barn går och lägger sig, när du slår honom i sängen, fråga honom vad han skulle vilja drömma om. Självklart kan du inte påverka vad som händer när ditt barn somnar, men att gå in i sänggåendet med en positiv ram i sinnet kommer att hjälpa ditt barn att slappna av. Gå över roliga händelser av dagen eller kommande saker som ditt barn ser fram emot. Om ditt barn älskar Thomas Tank Engine, prata om videon som han såg den dagen. Allt för att få ditt barns sinne av potentiella dåliga drömmar.
  • Låt oss vara ljus: Låt oss möta det, för ett barn som bor ensam i sitt rum i mörkret (eventuellt med dörren stängd) är inte nödvändigtvis det mest inbjudande av scenarier. Försök hålla dörren öppen (till och med bara en spricka) och aktivera någon form av ljus - om det är en liten nattlampa i ditt barns rum eller i ett rum i närheten. Du kan även ge ditt barn en liten ficklampa att hålla sig under sin kudde för komfort. Låt dem veta att det inte är en leksak, bara där för att hjälpa dem att må bättre.
  • Lägg till ett positivt element: Många föräldrar svär med "monster spray" (eller någon variation av det). Det är vanligt doftande vatten i en sprayflaska som är spritzed runt i rummet vid sänggåendet som strider mot eventuella skrämmande varelser. Problemet med sprutor som detta är att de lägger negativa tankar i ditt barns huvud. Försök byta namn till "magisk fespray" eller "ridderspray" - något med en positiv konnotation som hjälper ditt barn att fokusera på de bra saker som händer i hennes rum. Spray under sängen, genom fönster, dörrar, garderober eller någon plats som din förskolebarn kan uppleva som skrämmande.
  • Uppmuntra goda drömmar: Inhemska amerikaner tror drömfångare, handgjorda av en pilgolv med gänga och hängt över en säng, kan skydda sovande barn från mardrömmar. Låt ditt barn göra sig själv med rörrengöringsmedel och sträng eller konstruktionspapper och häng det över sängen.
  • Slå på några tuner: Håll en CD eller MP3-spelare laddad med dina förskolors favoritlåtar i hans rum. När det är dags för honom att gå till eller gå tillbaka till sömn, sätt på den med låg volym. Musiken kommer att ge honom något att fokusera på snarare än sina egna tankar. En försiktighet: Se till att du har en speciell "nattblandning" fylld med lullaby och lugnande musik cued upp. Spara de feta sakerna för dagen, eller din förskolebarn kan bli frestad att gå upp och dansa.
  • Introducera en sovande partner: Chansen är att ditt barn cuddles med en favorit docka eller fylld djur varje natt. Ta hem en ny vän-en vars jobb är att hålla ditt barn tryggt när han sover. Oavsett om det är en modig lejon eller en söt nalle, välj vad du tycker kommer att vädja till ditt barn.

Vad är en nattskräck?

Mer upprörande för föräldrar än för de barn som har dem, nattskräck eller sömnstörror är en typ av sömnstörning som får en person att vakna i ett skräckläge.

En nattterror är ett tillstånd som ofta beskrivs som att fångas mellan att sova och vakna. Del av en klass av sömnstörningar som kallas parasomnias, de tenderar att inträffa under den första tredjedelen av natten (vanligtvis en timme eller två i sömnen). Mest vanliga hos barn i åldrarna 2 till 6, de är ofarliga för barnet som har dem men otroligt skrämmande för en förälder som bevittnar det.

Barn som har nattskräck är nästan omöjliga att vakna. Symtom är att skrika, vara rädd, svettas, ökad hjärtfrekvens, snabb andning och thrashing runt. Barnet kommer också att recoil från att bli rörd. Trots att det är svårt att tro, drömmer dessa barn, trots sina livliga protester och upprörda tillstånd. Och även om ditt barns ögon är öppna är han inte vaken eller svarar han på dig eller hans miljö.

Mycket upprörande för föräldrarna, går barnet normalt tillbaka och sover inte vad som hände när de vaknade på morgonen. Tyvärr kan sömnexperter inte berätta för oss om ett barn som upplever en nattterror är under nöd under episoden eftersom de inte kommer ihåg det nästa dag.

Hur man hanterar en nattskräck

Till skillnad från det barnet som har en mardröm som lätt kan lugna sig ner är ett barn som har en mardröm nästan omöjligt att vakna. Det är faktiskt bäst att inte ens försöka, eftersom barnet kan bli mer upprörd. Stanna bara vid ditt barns sida och se till att de är säkra medan nattskräcken händer. Ett flailing barn kan skada sig så det är viktigt att se till att de inte blir skadade.

Nattskräck kan inte förhindras, men om ditt barn har dem ofta kan du vidta några steg för att se till att de är säkra. Barn som sover i spjälsängar kommer inte att falla ut, men var försiktig med att se till att de inte slår på huvudet. Om ditt barn befinner sig i en säng, överväga att placera kuddar på golvet och sätta upp en sängskena för att förhindra att han faller ut. Om ditt barns rum ligger nära trappor, sätt upp en grind. Om du inte kommer hem en kväll, var noga med att varna barnets vårdgivare.

Om nattskräcken fortsätter kontakta din barnläkare, kan du behöva rådfråga en expert på sömnstörningar.

Populära Inlägg

Läs Mer