Hur Graviditet påverkar din framtida hälsa

Anonim

Varje mammas livmoder erbjuder en sällsynt syn på och påverkan över framtida generations hälsa. Hur så? Tja, betrakta att ägget som bildade dig utvecklades i livmodern hos din mammas mormor. Ja verkligen. Bara mull det över för tillfället, och vi kommer tillbaka till det.

Livmodern med en (lång) vy

Graviditet har stora konsekvenser för framtida hälsa på sätt som helt och hållet inte är relaterade till akuta risker för infektion.

Vi är säkra på att du redan visste att det som händer under graviditeten påverkar hälsan hos både en mamma och en baby på många sätt. Men visste du att mammas diet under graviditeten introducerar smaker till barnet via blodbanan och utövar ett tidigt inflytande på barnets framtida smakpreferenser? Det inflytandet fortsätter och ökar under amningen. föreningar från mammas diet sänds direkt till barnets gom via bröstmjölk och spelar en roll för att bestämma vilka livsmedel som är bekanta och därmed föredragna.

För modern är graviditeten en väldigt betydande fysiologisk stressor som kan uttrycka sig på många olika sätt. Kvinnor med riskfaktorer för diabetes, och särskilt de som får för mycket vikt under graviditeten, kan utveckla graviditetsdiabetes, vilket är en potent predictor av typ 2-diabetes senare. En mamma som tar mediciner innan de blir gravid kan behöva stoppa dem för att undvika illamående på embryot. Och de djupgående effekterna av graviditet på immunförsvaret kan göra allt från allergier till autoimmun sjukdom bättre eller sämre.

Ännu mer uppenbart är inflytandet av de nio månaderna av graviditeten på hälsan hos den nyfödda. Det som kan vara mindre uppenbart är att mammas hälsa är ett starkt inflytande på miljön i livmodern. Högre insulinnivåer i mammas blod, till exempel på grund av övervikt och insulinresistens, förändrar den hormonella miljön där barnet utvecklas, vilket ökar riskerna för framtida fetma och typ 2-diabetes hos barnet.

Dessa effekter är potenta och viktiga, och ett starkt argument för att träna grunden för en hälsosam livsstil under graviditeten speciellt. Men fallet blir starkare med hänsyn till epigenetik .

Epigenetics 101

Tro det eller inte, det mesta av fastigheten i våra kromosomer är inte upptaget av gener. Vi brukade tro att allt sådant utrymme i vårt genom var värdelöst som lediga partier mellan stadsdelar. Men vi vet nu att mellanslag mellan gener är något annat än skräp. Det är epigenomen .

Epigenom är den del av våra kromosomer som berättar gener om världen de lever i, och vad man ska göra åt det. Du kanske tänker på gener som fabriksarbetare på en monteringslinje, och epigenom är verkställande kontor. Cheferna lär sig om att ändra lager och villkor, och kan anpassa inställningarna och prioriteringarna i monteringsledningen i enlighet med detta. Arbetarna är samma arbetare, och de är alltid där - men vad de ändrar med de instruktioner de utfärdar.

På samma sätt är våra gener samma gener, och de är alltid där. Vad de ändrar ändras dock med de instruktioner de får från epigenomen. Epigenomen påverkas i sin tur av våra miljöexponeringar, både omkring oss och inom oss, med livsstilspraxis bland de mest kraftfulla.

Vad är beviset? Tja, betrakta att en livsstilsintervention hos män med prostatacancer i tidigt stadium, vilket noterades i en studie 2008, dramatiskt avböjde aktiviteten hos omkring 500 cancerpromotorgener och dramatiskt uppstod aktiviteten hos cirka 50 cancer-suppressorgener. Vad epigenom berättar för oss är att med sällsynt undantag är DNA inte öde.

I mycket större utsträckning är middag öde. Inte bara middag, självklart, men hela utbudet av livsstilspraxis: dietkvalitet (en diet som betonar minimalt bearbetade grönsaker, frukter, hela korn, bönor, linser, nötter, frön, hållbar fisk och vatten när det törst); fysisk aktivitet (en rutindel av varje dag); undvika toxiner som tobak; sova (få tillräckligt med varje natt, ungefär sju till åtta timmar); hantera stress och njuter av kärleksfulla relationer.

Detta leder oss tillbaka till de ägg i våra mormödors livmoder. När en babyflicka utvecklas i sin mammas livmoder utvecklas hennes äggstockar i sin kropp, förstås. Alla ägg som hon någonsin kommer att producera i sin livstid är fullt formade i dessa äggstockar innan hon någonsin är född. Och dessa ägg utgör hälften av det genetiska komplementet till eventuella framtida barn som hon kan ha. Så, som nämnts ovan, de ägg som skapade dig och mig i våra mammors mödrar, för det är där våra mödrar utvecklats - och inom dem, deras äggstockar och i deras äggstockar, de äggen.

Vad vi nu vet är att de epigenetiska kontrollerna i dessa äggers kromosomer är formade av miljön där de utvecklas (nämligen våra mormödors livmoder). Om vår mormor hade dålig hälsa under graviditeten - om hon fick för mycket vikt, rökt, åt dåligt, blev väldigt stressad eller utvecklat graviditetsdiabetes - det kan väl utöva ett inflytande på våra livs hälsorisker, även nu.

Den goda nyheten för oss är att våra egna beteenden och livsstilspraxis kan återställa våra epigenetiska kontroller, så mycket makt ligger hos oss. Men för dagens ändamål, låt oss erkänna: Den omsorg som varje mormor tar av sig under graviditeten kommer till viss del att döpas genom sina döttrar och över flera generationer.

Ringa alla pappor

Med allt detta prat om mödrar, farmödrar och döttrar vill jag vara mycket tydlig om några andra ord som absolut bör ingå i denna diskussion: familjer; hushåll; fäder; och män.

För det första finns det naturligtvis också en epigenom i spermiernas kromosomer, och varje fars hälsa och livsstil påverkar dem.

Men även om vi bara fokuserar på graviditet, bör vi notera att hälsosam livslängd under graviditeten är en familjeaffär. Det finns styrka i en hushålls enhet, och alla medlemmar kan hjälpa till att uppnå det bästa välkomna för det nyfödda genom att hälsa tillsammans.

Ett speciellt budskap till varje far, från den här femårsfadern: Många killar är för tuffa, oblivious eller envisa att tänka på att ta hand om sin egen hälsa. Men låt oss erkänna att skydda dem vi älskar från rådande faror är tidskrävda "killar" saker! Och dessa dagar är dessa faror mycket mer benägna att vara fetma och diabetes än lejon och tigrar och björnar.

Det enda tillförlitliga sättet att skydda hälsan hos dem du älskar är att öva dig själv och dela det. Jag uppmanar alla fäder att titta på graviditet som den perfekta tiden att göra exakt det och komma in i spelet.

Kraft och ansvar

Vi vet alla adage, artighet av Spiderman : Med stor makt kommer det stora ansvaret.

Graviditet ger kraften att direkt påverka hälsan hos flera generationer genom att fastställa epigenomens inställningar. Med den stora kraften kommer alla familjer att ansvara för att ta hand om framtiden och de som kommer att älska mest, genom att ta största möjliga omsorg om sig själva.

Populära Inlägg

Läs Mer