Hur mycket kommer jag att blöda efter födseln?

Anonim

Efter att du har fött, antingen via cesareanfödsel eller en vaginalfödsel, kommer du att blöda ur din vagina. Orsaken till denna blödning är livmoderhälsan, speciellt där placentan fästes vid livmodern. Eftersom livmodern krymper långsamt ner till nästan dess före graviditetsstorlek i en process som kallas involution, utvisar kroppen blod från såret inuti. För det mesta är blödningen helt normal. Men nu och då har postpartummödrar allvarliga problem med symtom som inkluderar överdriven blödning.

Normal Postpartum Blödning

De första dagarna efter att du född kan du förvänta dig att se mer blod än vad du normalt sett skulle se under en tung period. Detta kan också inkludera blodproppar. Denna urladdning kallas lochia, och den innehåller partiklar från placentan, såväl som vita blodkroppar. Du kommer sannolikt att ha mindre utsläpp efter en kejsarsnitt, men det kommer fortfarande att blöda.

Mängden blödning ska minska varje dag, men du kan ändå hitta blodmängden överraskande. Första gången du står upp efter att ha fött, kan du faktiskt få blod att rinna ner i benen. Detta beror på att när du sitter eller ligger nere, suger blodet i slidan.

Under flera veckor kommer din blödning så småningom att tappa till en normal period och sedan spotta. Färgen på flödet kommer att gå från ljusrött till brunt till en gul eller vitaktig färg som livmodern läker. Det är normalt att se en ökning av mängden eller en mörkare blodets färg om du gör något mer ansträngande eller rör dig mer. Det kan vara en indikation på att du behöver ta det lugnt.

Du bör inte använda tamponger för blödning efter att ha fött barn eftersom det kan orsaka infektion. Det kan också irritera slidan om du hade en vaginal födsel. Det rekommenderas att du använder moderskapskläder eller något liknande. Vissa kvinnor väljer att använda blåsans kontrolldynor eller vuxna blöjor under de första dagarna på grund av det stora flödet.

Problem relaterade till blödning i postpartum

Medan blödning är normal - och även kraftig blödning är inte ovanlig - kan det finnas postpartumproblem som inkluderar överdriven blödning.

Om du upplever blödning som suger en kudde varje timme i två timmar, ska du ringa till din läkare eller barnmorska, eftersom det kan vara ett tecken på postpartumblödning. Det kan också vara så att en del av moderkakan har blivit kvar i livmodern, vilket kan orsaka problem.

Förutom överdriven blödning, andra symptom att se upp för är:

  • Ökad snarare än minskad blödning
  • Feber
  • Överdriven trötthet
  • Smutsiga utsläpp
  • Ett stort antal blodproppar eller mycket stora blodproppar, särskilt efter de första dagarna

Om du upplever något av dessa symtom är det en bra idé att ringa din läkare. Medan sannolikheten är att du upplever normal blödning i postpartum, kan postpartumblödning eller relaterade problem vara farligt och ska behandlas omedelbart.

Populära Inlägg

Läs Mer