Hur lång tid äter ägglossningen senast?

Anonim

Ägglossningen varar i 12 till 48 timmar, men du är potentiellt bördig i upp till sju dagar, och kanske upp till 10 dagar, enligt de mest optimistiska studierna. Detta beror på att spermier kan överleva upp till fem dagar i den kvinnliga reproduktiva kanalen.

Ägglossning är när ett ägg frigörs från en äggstock. Det ägget överlever i upp till 48 timmar innan det inte längre kan befruktas av spermier. Denna korta tid kan betraktas som ägglossningsperioden. Men din totala bördiga period är hur länge ägget är bördig och hur länge spermier kan vänta på att ägget kombineras. Detta är känt som ditt bördiga fönster.

Medan du eventuellt är bördig i sju dagar ur din cykel är oddsen att tänka sig vid den sista änden av den tidsperioden små.

Om du vill bli gravid bör du ha sex en till två dagar innan du ägglosser.

Ditt fertila fönster: Odds för att bli gravid före och efter ägglossningen

Det har gjorts många undersökningar om den bästa metoden för ägglossningsdetektering och hur fertil en kvinna är före och efter ägglossningen.

Det finns några problem med studier som dessa. För det finns ingen helt korrekt metod för att upptäcka dagen du ägglossade. Åtminstone, inte hemma.

Det är möjligt för ett ägglossningsprediktorkit, ett kroppsdiagram för basaltemperatur och livmoderhalsslemmönster för alla indikerar en något annorlunda ägglossningsdag.

Ägglossning kan detekteras med ultraljud eller blodarbete, men det här hjälper inte dig att ha sex på rätt dag. De kan bara berätta för dig efter att du har ägglossning. (Dessutom kräver dessa din läkare!)

Låt oss anta att du vet ungefär när du har ägglossning, och du vet hur många dagar före eller efter ägglossningen du hade sex. Vilka är dina chanser att bli gravid ">

Här är vad forskningen säger. (Detta bygger på flera studier i kombination.)

  • Fem dagar före ägglossningen: 0, 4 procent till 7 procent chans du kommer att bli gravid
  • Fyra dagar före ägglossningen: 8 procent till 17 procent
  • Tre dagar före ägglossningen: 8 procent till 23 procent
  • Två dagar före ägglossningen: 13 procent till 29 procent
  • En dag före ägglossningen: 21 procent till 34 procent
  • Ägglingsdag: 8 procent till 33 procent
  • En dag förbi ägglossningen: 0, 8 procent till 11 procent
  • Två dagar tidigare: 3 procent till 9 procent

Enligt minst en studie finns det även en potential att tänka om du har sex sex till sju dagar före ägglossningen. Det är en liten möjlighet (mindre än 1 procent), men det är viktigt att veta. Baserat på detta kan ditt bördiga fönster vara upp till 10 dagar.

Om du tittar på statistiken ovan kan du märka att oddsen varierar kraftigt från dag till dag. Till exempel tre dagar före ägglossningen är dina odds för att bli gravid varsomhelst från 8 procent till 23 procent. Så varför finns det så stora variationer?

För varje studie användes en annan metod för beräkning av ägglossningsdagen. Detta innebär att en studie ägglossningsdetekteringsdag kanske inte överensstämmer med en annan studiedag.

För det andra begränsades studierna av antalet deltagare och tänkte cykler. Bara för att någon kan bli gravid dagen innan de ägglossar betyder inte att de vill .

Bestämning av den bästa tiden för att få sex att bli gravid

Så, ditt bördiga fönster kan ta upp till 10 dagar, men klart, om du vill bli gravid, vill du ha sex så nära ägglossningen som möjligt.

Hur kan du kön sex för dina mest bördiga dagar under ditt bördiga fönster?

Det finns många metoder för spårning och förutsägande ägglossning. Dina bästa alternativ inkluderar ägglossningstestsatser (även kända som OPKs eller ägglossningspredikationssatser), kroppsdiagrammet för basaltemperatur och kontroll av bördigt livmoderhalsslem. En ägglossningsdagkalkylator kan också hjälpa till att ge en uppskattning, men är inte alltid mest exakt av metoderna.

Som sagt har forskning också funnit att tidsåtgång för graviditet kan orsaka överdriven stress hos vissa par. Timing sex för befruktning kan vara bra för att bli gravid men inte bra för ditt förhållande. Det är viktigt att överväga.

Enligt forskningen är det bästa sättet att kön på grund av graviditet att ha sex när man har bördig rå äggvitaktig cervikal slem.

Ett annat alternativ är att ha frekvent kön och inte oroa dig så mycket om den exakta ägglossningsdagen. Men igen kan detta sätta på ett förhållande än vad som kan motiveras och det är inte ett lugnande alternativ för dem som har försökt en tid eller vet att det kan finnas ett underliggande fertilitetsproblem.

Om du inte är mitt i fertilitetsbehandlingar och din läkare har bett dig att ha sex på en viss dag eller dag, kanske du vill överväga att släppa ägglossningsdetektering.

Istället ha sex tre till fyra gånger i veckan. Du är bunden att ha sex under ditt bördiga fönster. Kommer det vara på din mest fruktbara dag? Det kan inte hända. Men det kanske inte är nödvändigt heller.

Hur kan du veta om du inte ovulerar?

Om du inte ägglossning, kommer ingen mängd kön att bli gravid. Hur kan du veta om du är ägglossning eller inte?

Oregelbundna perioder eller helt frånvarande perioder är det första tecknet på att ägglossningen inte kan förekomma eller kan inträffa sällan. Det är möjligt att ha regelbundna perioder och inte ovulera, men det är ovanligt.

Ett ord från Verywell

Medan det är viktigt att förstå vetenskapen bakom din fertilitet, försök att inte låta statistiken förstöra det roliga. Hitta vad som fungerar bäst för dig och din partner.

Om frekvent oskyddad sex inte blir gravid efter ett år (eller sex månader, om du är över 35 år), se då din läkare för en fertilitetsutvärdering. Självklart, om du har några tecken på fertilitetsproblem (inklusive tecken på att du inte får ägglossning) behöver du inte försöka bli gravid i ett år innan du ser din läkare. Du kan vara proaktiv gör det nu.

Så här upptäcker du graviditet eller ägglossning på din BBT-diagram

Populära Inlägg

Läs Mer