Hur lång tid tar det för bröstmjölk att torka upp?

Anonim

Processen att torka upp mjölken kan ta dagar till veckor beroende på hur länge din kropp har producerat mjölk. I allmänhet, ju längre du har vårdat, desto längre tid tar det att torka upp din mjölk. Faktum är att vissa mödrar rapporterar att de kan uttrycka små mängder bröstmjölk långt efter att barnet har slutat vård.

Du börjar börja göra en liten mängd bröstmjölk medan du är gravid. Sedan, efter att ditt barn är födt, ökar produktionen av bröstmjölk. Vid den tredje eller fjärde dagen efter din leverans kommer din mjölk "komma in" och du kommer troligen att känna den i dina bröst. Du fortsätter att göra bröstmjölk i minst några veckor. Om du inte pumpar eller ammar, kommer din kropp slutligen sluta producera mjölk, men det kommer inte att hända genast.

Förhindra mjölkproduktion

Om du väljer att inte amma alls, undrar du förmodligen om det finns något du kan göra för att förhindra amning före födseln. Det finns inga alternativ. Du kommer att uppleva samma hormonella processer som varje gravida kvinna upplever, inklusive de som stimulerar mjölkproduktionen. Efter bröstmjölk kommer din bröstmjölk att torka upp när den inte används, vilket innebär att ju mindre du stimulerar bröstvårtor eller bröst efter födseln, desto snabbare kommer du att torka upp.

När ska du börja torka upp mjölken?

Vissa mödrar väljer att inte amma och kommer att välja att torka upp bröstmjölken i början. Mödrar som upplever en förlust och som inte vill pumpa och skänka bröstmjölk kan vilja sluta göra mjölk så snart som möjligt. Fortfarande finner andra att de behöver sluta göra mjölk av medicinsk anledning, även om det är en tillfällig avvänjning.

Var noga med att samråda med en internationell styrelsecertifierad laktationskonsulent (IBCLC) om du får veta att du behöver avta av medicinsk anledning.

Grunden är att det är upp till dig och din specifika situation. Om det är bra, diskutera tidpunkten med en amningsrådgivare eller din vårdgivare.

När du har fattat beslutet att torka upp mjölken, bestämma vilken inställning du ska ta. Vissa mödrar kommer att bestämma sig för att gå med en mer naturlig inställning och vissa kommer att använda mediciner för att hjälpa till att torka upp sina mjölkleveranser. Båda metoderna kan också användas, men var noga med att fråga din utövare innan du tar några mediciner eller örter.

Läkemedelsalternativ

Vissa mediciner undviks av ammande mödrar eftersom de är kända för att minska bröstmjölkförsörjningen. Därför kan mödrar som vill avsiktligt minska försörjningen ibland ta dessa mediciner.

P-piller

Den första typen av medicinering (och en som kräver recept) är ett kombinationsfödelsekontrollpiller. Kombinationspiller innehåller östrogen och progestin (minipillen, godkänd för ammande mödrar, innehåller endast progestin.) Östrogen i p-piller förhindrar framställning av mjölkförsörjning.

Tänk på att detta är ett p-piller, så om du planerar att bli gravid igen snart, skulle det inte vara metoden för dig.

avsvällande medel

En andra medicineringskategori är dekongestiva medel, som vanligtvis används när någon är förkyld. Pseudoefedrin (varumärke Sudafed) är känt att minska sekret, inklusive bröstmjölk. I en studie minskade 60 mg pseudoefedrin mjölkförsörjningen med 24 procent.

På grund av off-label och ibland olaglig användning av pseudoefedrin är det i de flesta stater begränsat att köpa pseudoefedrin, även om det är tillgängligt över disken. Användning av detta läkemedel kan ha allvarliga biverkningar, så prata med din leverantör innan du överväger den här metoden.

Medicin används inte längre

Det finns några mediciner som tidigare använts för att torka upp brösten. Dessa mediciner ökade inte väsentligt processen, men var ganska standard för kvinnor som valde att inte amma. Din mamma eller farmor kan ha sagt att de fick ett skott på sjukhuset för att torka upp mjölken. Detta ges inte längre i USA, eftersom det visat sig ha negativa biverkningar.

Läkemedel som pyridoxin, parlodel (bromokriptin) och höga doser östrogen kan vara ineffektiva eller farliga. De används inte längre på grund av ineffektivitet eller allvarliga biverkningar.

Naturliga alternativ

För mödrar som vill ha en mer naturlig inställning att torka upp mjölken har olika örter använts av olika kulturer i århundraden. Örter kan fungera som mediciner, så igen, prata med din läkare innan du tar dessa.

Salvia och pepparmynta är ofta de första rekommenderade örterna. Salvia kan hittas hos hälsokostaffärer i tinktur, piller eller teform. Många herbalister rekommenderar flera koppar olika typer av te under hela dagen.

Vissa företag har skapat specialgjord örtte för att minska utbudet. Ett sådant te är inget mer mjölkte av jorden Mama Angel Baby.

Tillfällig avvänjning

Om du har fått höra att du måste tillfälligt avvänja din baby från bröstmjölk, förstå varför du behöver wean hjälper dig att avgöra vad som behöver hända. Om du till exempel har en medicinsk procedur som kräver att du tar medicin som behöver rensa bröstmjölken innan du matar barnet följer du olika procedurer än om din baby helt enkelt behöver gå utan bröstmjölk för ett test för en kort tidsperiod.

Vad som är nyckeln till tillfällig avvänjning är underhållet av din mjölkförsörjning. Att behålla din mjölkförsörjning kommer att vara något som du kommer att vilja prata med en amningskonsulent om. Du brukar använda en bröstpump eller handuttryck för att efterlikna barnets naturliga utfodringsschema så nära som möjligt. Detta hjälper dig att vara beredd att gå direkt tillbaka till att mata din baby vid bröstet.

Om orsaken till tillfällig avvänjning inte handlade om att bröstmjölken är besviken med medicineringen, prata med någon om hur man ska lagra bröstmjölken som ska användas för din bebis vid en senare tidpunkt.

Steg för amningstankning

Eftersom vi fokuserar så mycket på vikten av amning och bröstmjölk, hoppas ibland spetskompetens. Det är viktigt att förstå att bröstmjölk görs på ett efterfrågan och försörjningssystem, så att minska din mjölkförsörjning måste du minska efterfrågan. Det betyder att du kommer att vilja uttrycka din bröstmjölk så lite som möjligt.

Om du tidigare matat ditt barn eller pumpar, sänker de dessa matningar eller pumpningar långsamt för dig minst smärta. Om du inte uttryckte bröstmjölk, undvik pumpning för komfort och undvik nippelstimulering, vilket inkluderar sexuell stimulering. Motstå frestelsen att klämma i dina bröstvårtor för att kontrollera om du fortfarande gör bröstmjölk. Stimulera dina bröst eller bröstvårtor medan du torkar upp kan leda till fortsatt produktion av en liten mängd bröstmjölk.

Mödrar finner också att stående i en het dusch kan framkalla återstoden av mjölkutstötningen (ibland kallad "låt ned"). Stå med ryggen i duschen kan hålla detta hänt. Om du måste möta duschen, kan en handduk drapad över dina bröst hjälpa. Undvik också att äta laktogen mat under. Dessa skulle inkludera havre, lin och bryggerjäst.

Minimera obehag

Du kan uppleva lite obehag under avvänjningsprocessen. Här är några tips för att minimera smärtan.

 1. Bär en bra bh. En bh som är något hårdare än normalt kommer att orsaka att du upplever mer smärta och kan faktiskt öka risken för att få pluggade mjölkkanaler eller mastit.
 2. Ta ett överkänslighetsstörande medel som Tylenol (acetaminofen) eller Motrin (ibuprofen) för att hjälpa dig att hantera smärta och tryck.
 3. Kallkompressor kan hjälpa till med smärtan och kommer också att bidra till att minska svullnaden. Medan det brukar rekommenderas att mödrar sätter kålblad i sina bras har forskningen inte funnit någon skillnad i komfort mellan mödrar som använder kålblad eller andra kalla kompressor.
 4. Undvik heta duschar eller varma kompressor på dina bröst. Varmt eller varmt vatten kan stimulera bröstmjölkproduktionen.
 5. Brösten kan läcka bröstmjölk när de blir väldigt fulla eller när du tänker på ditt barn eller hör honom eller hennes gråta. För att njuta av oväntade läckor kan du bära bröstkuddar i din bh.
 6. Om du är i extrem smärta, kan det vara nödvändigt att ta bort en liten bit av bröstmjölken från dina bröst av tröstskäl. Om du gör det, töm inte hela bröstet. Endast uttrycka tillräckligt med bröstmjölk för att lindra smärtan och trycket. Pumpning eller hand som uttrycker mycket bröstmjölk eller tömmer bröstet kommer att signalera din kropp för att fortsätta att göra mer bröstmjölk.

mastit

Mödrar som försöker abrupt sluta att göra bröstmjölk har högre risk för mastit. Var noga med att kontakta din läkare om du upplever något av följande symtom:

 • Feber
 • Frossa
 • Svettas
 • Röda ränder på bröstet
 • Bröst som är varma vid beröring
 • Känsla influensaliknande
 • Hårda klumpar i bröstet som följer med dessa symtom

Det kan vara tecken på att du har en bröstinfektion. Långsam avvänjning kommer att bidra till att förhindra detta.

Mastit Symptom och Behandling

Ett ord från Verywell

Att torka upp mjölken är en process. Oavsett huruvida du har breastfed förut, kommer processen att ta lite tid. Tålamod och några knep kommer att gå långt för att säkert och enkelt minska din mjölkförsörjning utan smärta eller infektion. Tveka aldrig till en läkare, som en IBCLC, om du har frågor.

Populära Inlägg

Läs Mer