Hur man lyssnar på din bebis hjärtslag

Anonim

Lyssna på ditt barns hjärtslag är en speciell del av din graviditet. Många kvinnor tycker att detta är det bästa ögonblicket i sina prenatalvårdstidsanställningar. Du kan höra din bebis hjärtslag vid ditt prenatala besök, men du kan också göra det hemma. Det finns några snabba och enkla lösningar som är säkra för både barn och mamma, liksom några som läkare föreslår att du undviker.

För vissa familjer, som lyssnar på barnets hjärtslag i hemmet, kommer det att finnas trygghet mellan prenatala möten. För andra är det bara ett sätt att binde med barnet. Barn och partners älskar ofta detta och ser fram emot det. Dessutom är det tillräckligt för att ens ett litet barn ska göra.

Verktyg för att höra babyens hjärtslag

Här är en snabb titt på de vanligaste enheterna som du kan använda för att försöka lyssna på ditt barns hjärtslag under graviditeten.

ProduktEnkel användningNär det fungerarKosta
StetoskopMedel18 till 22 veckor$ 10 till $ 80
fetoscopeMedel18 till 22 veckor$ 25 till $ 90
Pinard HornKomplicerad18 till 22 veckor$ 25 till $ 300
förstärkareKompliceradberor$ 20 till $ 30
Dopplerberor8 + veckor$ 150 +
FosterskärmEndast professionell användning20 + veckorEndast professionell användning

Den enklaste och billigaste vägen är stetoskopet eller fetoskopet. Stetoskopet är mer tillgängligt, men fetoskopet är speciellt utformat för att lyssna på spädbarn, vilket gör det lite lättare att höra hjärtslaget.

Stetoskopet

Stetoskopet är ett vanligt medicinskt verktyg som används för att förstärka inre ljud, särskilt för hjärtan och lungorna. Denna pålitliga enhet är också bra för att lyssna på barn i utero.

Du kan höra babyens hjärtslag på ungefär 18 till 20 veckor beroende på faktorer som mammas vikt, bebisens position och platsen för placentan.

Du kan köpa ett stetoskop hos de flesta läkemedelsbutiker, många likformiga butiker som tillgodoser medicinsk personal eller någon medicinsk försörjningsaffär. Hur bra du kan höra med det varierar mycket med produktens kvalitet.

Intressant har många utövare, läkare och barnmorskor förlorat färdigheten att använda ett normalt stetoskop för detta ändamål, eftersom tekniken har avancerat.

Pinardhornet

Pinardhornet, tillverkat av trä, är en äldre fostrets lyssningsanordning. Den plana änden placeras på öra av utövaren medan horndelen används för att röra sig runt den gravida moderens buk. Detta används för att lyssna direkt på barnet genom moderns kropp utan användning av el eller kraft.

Pinardhornet kan användas från ca 18 till 20 veckor av graviditeten. Det är inte längre så vanligt förekommande vid prenatal vårdutnämningar.

Fetoskopet

Fetoskopet är den moderna kombinationen av stetoskopet och Pinardhornet. Den är konstruerad för att användas på gravida kvinnor och använder utövarens panna att ge ljud, vilket ofta ger bättre resultat.

Det använder inte ultraljud. Det finns ett par olika sorter av fetoskop, inklusive några som passar över huvudet för enkel användning för utövaren. Den har ett modernare utseende, som är tillverkat av metall och plast.

Några utövare gillar att använda detta vid varje besök från och med vecka 12, men många kommer inte att höra hjärtslaget så tidigt. Att använda denna enhet tar skicklighet, men erfarna utövare kan skilja på vad de lyssnar på. Ljudet av barnets hjärtslag låter som en klocka under en kudde, medan moderkroppen producerar mer av ett vitt ljud.

Fetal Doppler Stetoskop

Den fetala Doppler använder ultraljudsteknik för att studsa ljudvågor från barnet och återge en representation av fostrets hjärtslag. Vissa specialiserade enheter kan användas så tidigt som åtta veckor, men 12 veckor i graviditeten är en mer normal tidsram. Ljudet är vanligtvis det av galoppande hästar.

De flesta prenatal vårdavtalen kommer att använda Doppler. Denna apparat kan användas av läkare eller barnmorskor.

Det finns företag som säljer eller hyr fetal Dopplers för hemmabruk under graviditeten. Hemmabruk är dock inte godkänt av amerikanska Food and Drug Administration (FDA).

Fosterskärmen

Fosterskärmen används ibland i prenatal vård, men det är vanligare att utövare använder det för sen graviditet, fosterövervakning, som under icke-stressprovet eller under arbetet. Det har också möjlighet att övervaka sammandragningar.

Skärmen kan användas med en extern bildskärm eller med en intern fosterskärm. Det använder ultraljudsteknologi och kräver att någon ska stanna kvar vid maskinen medan den fungerar. Din läkare eller barnmorska kan ha en gammal elektronisk fosterövervakningsmaskin på sitt kontor för att bara göra dessa test.

Är Fetal hjärtfrekvensövervakning säker?

Detta är en komplicerad fråga. Med hjälp av stetoskopet, fosteroskopet eller Pinardhornet finns inga fysiska risker. En home fetal Doppler kan potentiellt orsaka skada om överanvändning, och det rekommenderas inte av FDA. Användningen av en fostersköld är vanligtvis begränsad till sjukhus- eller sjukvårdsinställningen.

Med något av dessa verktyg finns det en potentiell risk för känslomässig eller psykisk skada. Detta spelar in spel när du inte hör barnets hjärtslag eller när det är svårt att hitta. Det kan tyckas oskyldigt, men det kan orsaka otillbörlig stress, vilket inte är bra för dig under graviditeten.

Ett ord från Verywell

Lyssna på ditt barns hjärtslag kan vara tröstande för många förväntade föräldrar. Ibland kanske du vill försöka lyssna på ditt barn mellan prenatal vårdbesök. Tala med din läkare om säkerheten och noggrannheten hos tillgängliga metoder så att du inte orsakar dig mer ångest än nödvändigt.

Populära Inlägg

Läs Mer