Hur barn gör och håller vänner

Anonim

Att ha bästa vänner, leka med andra barn på lekplatsen och gå till födelsedagsfester och sömn är rutinaktiviteter för de flesta barn. Faktum är att amerikanska Academy of Pediatrics säger att "att göra vänner är en av de viktigaste uppdragen i mitten av barndomen - en social färdighet som kommer att utstå under hela livet".

Vissa barn kampar emellertid socialt och har problem med att göra och hålla vänner. Ditt barn behöver inte vara en "social fjäril" och vara omtyckt av alla barn i skolan. Faktum är att ett blygt eller tyst barn kanske bara har en eller två goda vänner och är väldigt glad. Men det kan vara ett problem om ditt barn inte har några vänner eller aldrig uppmanas att leka med andra barn, särskilt om han är orolig för att det inte går att ansluta sig till sina kamrater.

Unga barn gör vänner

Även småbarn verkar leka tillsammans och ha vänner, men gruppspel utvecklas vanligtvis inte till 3 år. Fram till dess spelar de flesta spädbarn och yngre småbarn helt enkelt varandra i parallellspel.

Efter att de börjar spela regelbundet som förskolor, är barnen mer benägna att göra vanliga vänner. Barnen ditt yngre barn anser "vänner" kommer sannolikt att förändras ofta. Ännu yngre barn i skolåldern, tills de är 10-12 år, kan ha en ny bästa vän varje några månader.

Har ditt barn vänner?

Det är ofta svårt för föräldrarna att säkert veta om ett barn har några vänner. Om du inte är säker på om ditt barn har vänner, prata med ditt barns lärare för att se hur hon interagerar med andra barn i skolan. Är hon alltid ensam i klassrummet, på lunchen eller under urtaget?

Du kan helt enkelt fråga ditt barn om sina vänner och om hon har en bästa vän, för att få en bättre uppfattning om hur bra hon gör vänner också.

Hjälper barn göra vänner

Om ditt barn inte har vänner kan det helt enkelt vara att han inte har fått tillräckligt med möjligheter att göra dem. Att få ditt barn involverat i många aktiviteter med barn av samma ålder och med liknande intressen kan vara ett bra sätt att hitta vänner för ditt barn.

Några bra exempel på platser där ditt barn kan få vänner är:

  • Ungdomsport och klasser, inklusive lagsporter (fotboll, baseball, etc.) och individuella sporter (tennis, kampsport, etc.)
  • Icke-konkurrenskraftiga aktiviteter, inklusive musik och konstlektioner, en schackklubb, etc.
  • Storytime i ditt bibliotek eller bokhandel
  • Andra barnklubbar, inklusive pojkescouts och tjejscouter
  • Parken eller lekplatsen

Ta med en isbrytare, som ett leksak, husdjur eller snacks, för att hjälpa till att dra andra barn till ditt barn när du går till parken eller till andra aktiviteter om ditt barn inte är naturligt utåtriktat.

Barn som har problem att göra vänner

Om ditt barn fortsätter att kämpa med att göra vänner, överväga att bjuda ett barn över för en playdate och följ noggrant vad som händer. Är ditt barn för bossigt, kladdigt, aggressivt, noggrant, eller helt enkelt blyg för att bygga en vänskap med barnet?

Gör han något som irriterar de andra barnen? Om så är fallet, se om du kan prata med ditt barn och hjälpa honom att göra det bättre nästa gång. Rollspelande ett speldatum där du låter dig vara en vän som har kommit över för att leka med ditt barn kan vara ett bra sätt att lära ditt barn mer lämpliga sätt att handla kring andra barn.

Barn som fortfarande har problem att få vänner kan ha ett medicinskt tillstånd som påverkar deras sociala relationer. Dessa medicinska tillstånd kan innefatta hyperaktivitetsstörning, autism, ångest och selektiv mutism (där barn inte pratar med människor utanför sin närmaste familj). Faktum är att det inte är möjligt att göra och hålla vänner vara en viktig ledtråd för att ditt barn behöver hjälp av en medicinsk professionell.

Förutom ADHD och de andra medicinska tillstånden som anges ovan kan det vara biverkningar eller tecken på depression, inlärningssvårigheter, stress eller mobbning som har problem med vänskap.

Vad du behöver veta

Din barnläkare, en barnpsykolog eller en rådgivare kan vara bra resurser för hjälp när ditt barn fortfarande har problem med att få vänner. Att diskutera vänskap är också ett bra ämne för ditt barns årliga välbarnskontroller med din barnläkare.

Var realistisk om dina förväntningar på ditt barn och hans vänskap. Om ditt barn är blyg och tyst kan han vara väldigt glad med bara en eller två goda vänner och kanske inte vill ha eller behöver en hel grupp vänner.

I allmänhet har barn vanligtvis vänner som är ungefär lika stora som de är. Men vissa föredrar att vara runt äldre eller yngre barn. Till exempel slutar barn med hyperaktiv typ av ADHD ofta vänner med mycket yngre barn, eftersom barnen i sin egen ålder inte gillar att leka med dem.

Giftiga barn har ofta problem med att göra vänner också, föredrar att vara runt vuxna istället för barn som är deras egen ålder. Dessa inställningar kan vara ett tecken på att ditt barn har problem att få vänner.

Skjut inte blyg barn till vänner eller sociala situationer för att få vänner om det orsakar för mycket ångest eller om de inte är redo.

Populära Inlägg

Läs Mer