Hur man håller barnen säker under svåra åskväder

Anonim

Barn blir ofta rädda när åskväder rullar in. Åska och blixt är ofta på toppen av listan över rädslor för yngre barn. På grund av den skada som allvarliga åskväder och tornador kan orsaka, har många vuxna en hälsosam rädsla för dem också. När allt kommer omkring dödas cirka 212 personer i åskväder varje år, mestadels från blixtnedslag och flashflöde.

Åska risker

Även om många bara bekymrar sig om haglskador under åskväder, är det viktigt att inse att andra, ofta mer dödliga risker från åskväder, kan komma ifrån:

 • Körning under bländande regn.
 • Blixt, som kan slå så långt som 10 miles från ett område av nederbörd.
 • Flodflöde, som är vanligast under långsamma åskväder och kan medföra att snabbt rörligt vatten strömmar ner vad som var torrbäddsbäddar eller långsamma vattendrag eller floder och fånga barn i det snabbflyttande vattnet.
 • Starka linjer som kan slå över träd och skada vissa byggnader.
 • Tornados, som kan skada eller förstöra alla utom de säkraste byggnaderna.

För att få uppdateringar före eller under en allvarlig åskväder eller kraftig åskväder i ditt område och annat svårt väder, förutom att titta på nyheterna, överväga att få en batteridriven NOAA Weather Radio.

Många typer finns tillgängliga från en stationär väderradio som kan varna dig för allvarligt väder, bärbara väderradioer som kan hjälpa dig att övervaka vädret när du är på farten och till och med handväxelradioer med NOAA som du kan använda när du slår på strömavbrott och när batterierna är ute.

En väderlarmradio är särskilt viktig eftersom åskväder kan uppstå så snabbt och ibland dyker upp i mitten av natten när din familj sover.

Blixtrisker och säkerhets tips

Blixten orsakar åska, så om du hör torden, finns det blixtnedgång i närheten. Och eftersom blixten kan slå så långt som 10 mil från åskväder är det viktigt att försöka ta reda på hur långt blixten är långt du och din familj, istället för att bara vänta på att det börjar regna tills du söker skydd.

Hur räknar du ut hur långt blixten är? En allmän tumregel är att du kan räkna ut avståndet mellan dig och en blixtnedslag om du räknar sekunderna mellan att se en blixtnedslag, höra åska och sedan dela tiden med 5. Så om du räknar 10 sekunder mellan en blixtnedslag och en åskklap, då är blixten bara cirka 2 mil bort och du bör söka skydd i en bil eller byggnad.

I allmänhet bör du se till att du kan räkna till minst 30 mellan att se blixtnedslag och hörsel åska, vilket innebär att blixten är cirka 6 kilometer bort. Och för att vara säker, stanna inomhus i minst 30 minuter efter att ha hört åska för sista gången, vilket skulle ge åskan mycket tid att flytta ur ditt område.

Andra tips för att vara säker när blixten ligger i närheten är:

 • Sök skydd i en helt sluten byggnad som har ledningar eller rörmokeri, som normalt inte skulle innefatta en skjul, ett öppet garage eller en paviljong.
 • Sök skydd i en lastbil, lastbil eller van, etc., om en säker byggnad inte är tillgänglig
 • Om du inte kan komma in i en säker byggnad eller ett fordon, sök skydd i ett lågt liggande område som inte är benägen att bli översvämningar, hoppa lågt till marken och hålla dig borta från höga träd eller metallpoler.
 • Undvik att köra på något metall under en svår åskväder med nära blixt, till exempel en cykel eller golfbil.
 • Håll av sladdarna och undvik att ta bad eller dusch, eftersom telefonlinjer och metallrör kan leda elektricitet om ditt hem slår av blixten.
 • Sök akuta läkarvård om att du ser någon träffad av blixten och starta första hjälpen, inklusive HLR, om det behövs.

Även om det nu finns appar på smartphones, som WeatherBug's Spark som kan varna dig när blixten är nära, kom ihåg det gamla säkerhetsspotet, "När åska bråkar, gå inomhus!"

Åskväder säkerhets tips

Andra tips för att hålla dig säker under en allvarlig åskväder, förutom råd om att undvika att bli skadad av blixten, inkluderar att du:

 • Titta inte på åskväderna. Istället, gå in och stanna borta från fönster, öppna dörrar och din veranda. Om det är möjligt, stänger fönstren eller åtminstone stänger fönstret persienner eller gardiner, om flykten går i fönstret.
 • Ha en säker plats att gå om en tornado är på väg mot ditt hem (tornado varning), som ett tornado skydd, källare, mitten hall, badrum, garderob eller annat rum på lägsta rummet i ditt hem som ligger nära centrum av ditt hem och har inga fönster.
 • Var beredd att gå till ditt säkra rum under en tornado klocka eller allvarlig åskväder varning, under vilken en tornado kunde slå.
 • Ha ett matpaket klart i ditt säkra rum som du kommer att gå till i hårt väder, inklusive batteridriven väderradio, ficklampa, extra batterier och eventuella mediciner som dina barn kan behöva, till exempel en astmainhalator.

Och var noga med att kolla efter strömförsörjningsledningar eller annan skada efter åskväderna och innan dina barn går ut.

Vad du behöver veta om åska säkerhet

Andra saker att veta om att hålla dina barn säkra från blixt och svåra åskväder inkluderar:

 • Om ditt barn använder en kraftberoende medicinsk apparat, till exempel en ventilator, sugmaskin eller nebulisator för astma, meddela ditt elföretag så att du skulle kunna läggas på en prioritetslista för reparationer vid strömavbrott under åskväder. Ställ också in reservkraft, till exempel från en bärbar generator.
 • Åskväder uppstår oftast under våren och sommaren, särskilt under eftermiddag och kväll.
 • Använd aldrig en bärbar generator i ditt hem eller garage, eftersom det är en stor risk för kolmonoxidförgiftning.
 • En bärbar blixtdetektor kan vara ett bra verktyg för personer som är ansvariga för att organisera sportevenemang, som vårbasbaseballspel och andra utomhusaktiviteter under våren och sommaren när det är mest sannolikt att åskväder uppstår. StrikeAlert, av Outdoors Technologies, är en billig bärbar blixtdetektor som kan vara ett bra alternativ för tränare, campare och någon annan som är ansvarig för att hålla barnen ute under svår åskväderstid.

Vill du veta om en allvarlig storm eller tornado var på väg? Röda Korset Tornado app kan varna dig för en närmande stor storm, även om du inte är hemma.

Populära Inlägg

Läs Mer