Hur man hjälper barn utveckla lokomotoriska färdigheter

Anonim

Lokomotoriska färdigheter är en viktig grupp av grovmotoriska färdigheter som barn börjar lära sig som spädbarn. Walking-en av de största fysiska utvecklingsmålen för alla för små barn-är den första lokomotoriska färdigheten. När man går och de andra lokomotoriska färdigheterna som följer den, flyttar fötterna kroppen från en plats till en annan. Dessa färdigheter är utgångspunkten för många sport och fritidsaktiviteter, från fotboll till golf att dansa och mer.

Typer av lokomotoriska färdigheter

Grovt i enlighet med hur barn lär sig dem är de rörliga färdigheterna:

  • Promenader: Förflyttning med en fot på marken hela tiden
  • Körning: Ibland är båda fötterna i luften när de reser
  • Hopping: Förflyttning upp och ner på en fot
  • Hoppning: Går upp och ner, med båda fötterna i luften på en gång; kan också innebära att hoppa av höjd eller hoppa framåt
  • Galloping: Att resa med en fot alltid i spetsen
  • Glidning: Galloping sidled
  • Hoppa: Hoppa framåt eller bakåt med ett ben utsträckt; tar av på en fot och landar på den andra
  • Hoppning: Alternativa steg och humle

När och hur Lokomotoriska färdigheter utvecklas

De flesta barn lär sig att gå ungefär 1 år och springa, hoppa och hoppa vid 2 års ålder. De börjar bemästra de mer komplexa färdigheter som galopperar, hoppar, glider och hoppar på ungefär 3 års ålder. Barn behöver lite instruktioner för att lära sig dessa färdigheter, särskilt de mer utmanande.

Småbarn och förskolare behöver många möjligheter att träna dessa lokomotoriska färdigheter. De flesta kommer att njuta av dessa "övningar" sessioner. Övning ska inte känna sig som en träningspass, bara en rolig lekstid. Barn behöver frihet och utrymme för denna typ av spel, så se till att deras daghem eller förskola erbjuder tillräckligt med dem.

Spel som lär lokomotoriska färdigheter

Gör det till ett spel. Enkel verksamhet, som följer ledaren eller Simon Says, kan uppmuntra fysiskt spel som bygger färdigheter. När du går någonstans med ditt barn, visa honom hur man kan variera hans rörelser. Snabba upp, sakta ner, svänga armarna, gå på spetsen. Spela modifierade (läs, förenklad) versioner av större barns spel som kräver lokomotiv, som reläer och hopscotch. På längre promenader, införlivar utmanande färdigheter som galoppering.

Om du är inomhus, försök att arbeta med att hoppa från plats för att upptäcka eller räkna hur många humle ditt barn kan göra på första foten, sedan den andra. Visa henne hur marschering kan leda till att hoppa över höga knän.

Om ditt barn är motstridigt

Om du är orolig för ditt barns fysiska utveckling, kolla med sin läkare eller ditt distrikts tidiga interventionsprogram (i USA). Prova dessa aktiviteter hemma.

Att jobba på att gå skickligt och stadigt: Sätt upp rep eller remsor av band och låt ditt barn gå mellan dem eller placera små föremål (som bönsäckar) på golvet för att hon ska gå över. Rita vågiga linjer med krita eller tejp och utmana henne att följa dem. Gör fotspår från papper och få ditt barn att följa dem - eller utanför, låt henne gå i pölar eller snö och göra egna tryck, följ sedan dem.

Att bygga färdigheter: Spela racing spel och sport som innebär att du kör, till exempel fotboll. Låt ditt barn springa med ett mål i åtanke: Att spara sitt favoritfyllda djur från en låtsasbrännande flod (egentligen hallens matta).

Att uppmuntra hoppa: Låt henne hoppa på ett ställe där det vanligtvis inte är tillåtet, till exempel av sängen i dina armar. Prova en mini-trampolin, eller visa henne hur hon kan hoppa säkert från en yta som bara är något förhöjd (som strålen kantar ett lekplats). Arbeta sedan till högre ytor. För att hjälpa ditt barn att hoppa högre, måla tejpbilder på väggen och få henne att försöka hoppa upp och märka dem. Du kan använda vilken typ av bilder som helst som motiverar ditt barn.

Att öva galloping: Använd en hula-ring runt midjan som tygarna på en häst. Börja med att du är hästen, inuti hålet och ditt barn är ryttaren. Han är utanför bandet och håller på det och följer dig när du galoppar framåt. På det här sättet kan han se hur fötterna rör sig. Byt sedan och låt honom försöka vara den galoppande hästen.

För att hjälpa till med hoppning: Håll ditt barn hoppa medan du rör en vägg för att hjälpa henne att balansera. Sjung låtar medan du hoppar över; rytmen hjälper ditt barn att följa steg / hopp, steg / hoppmönster.

Populära Inlägg

Läs Mer